Maryke’s leukste voorleesboeken

Door

Dat het belang van voorlezen ongelooflijk groot is wisten jullie waarschijnlijk al lang. Voorlezen is heel goed voor de taalontwikkeling, daarnaast leren kinderen zich ook beter concentreren. Samen lezen is ook gewoon heel erg gezellig en leuk, toch?

De meeste kinderen, ook de mijne, houden er heel erg van om keer op keer hetzelfde verhaaltje te lezen. Kinderen houden namelijk van herhaling, herhaling, herhaling. Voor ouders wordt dit op een gegeven moment natuurlijk wel een beetje saai 😉 Maar als je kind dit nou persé wil kun je misschien de tekst net iets anders voorlezen, of het met een ander stemmetje doen. Of je kind het verhaal laten vertellen vanuit de plaatjes, dit stimuleert ook de fantasie van je kind. En hopelijk kun je ze overhalen om toch eens verder te kijken naar andere leuke boekjes, keus genoeg!
 

Geen voorleesboeken in huis?

Heb je geen boekjes in huis, of geen behoefte om deze te kopen, dan biedt de bibliotheek uitkomst. Kinderen tot 18 krijgen een gratis abonnement. En de bieb heeft een enorm assortiment aan oude en nieuwe boekjes met heel veel verschillende thema’s. Dus het hoeft niets te kosten en ik merk dat als je de kinderen meeneemt ze er ook echt in opgaan. Een boekje dat ze zelf hebben gekozen leest altijd goed!
Bij Ravi op school hebben ze sinds kort een bibliotheek in school, waar ouders (en kinderen) elke woensdagochtend een boekje mogen uitzoeken en meenemen naar huis. De week erop moet hij weer terug. Zo leer je nieuwe boekjes, illustrators en schrijvers kennen op een laagdrempelige manier.
 

Voorlezen is belangrijk en leuk!

Voorlezen is dus heel belangrijk voor de ontwikkeling van het kind. Maar ik vind het ook altijd een lekker momentje voor het slapen gaan. Even samen zitten, elkaar aanraken, rust nemen. In de drukte van de dag kom je daar vaak niet echt aan toe. Mijn beide jongens zijn er dol op, Bodhi van 2,5 wil eigenlijk de hele dag wel voorgelezen worden. Zijn boekjes, favoriet zijn die met dieren erin, gaan het liefst ook mee naar beneden. We hebben best heel veel boekjes in huis, mede omdat mijn moeder peuterjuf is en dus dichtbij het vuur zit. Af en toe schaffen we ook zelf een boekje aan omdat we het graag willen houden en niet terug willen brengen. Bodhi kreeg van Sinterklaas het zoekboek Sinterklaas van Charlotte Dematons. Wat mij betreft hét leukste Sinterklaasboek, dus heel fijn om zelf te hebben! Ik raadde dit boekje ook aan in mijn schoencadeau tips blog.
 

Mijn tips voor voorleesboeken

Ik kan me voorstellen dat je geen idee hebt welke boekjes nou echt leuk zijn. Ik ook niet altijd hoor! Als ik bij de bieb, of in een boekenwinkel ben zie ik door de bomen het bos niet meer, zoveel keus. Ik kijk vooral naar de voorkant van de boeken, want ik ben heel visueel ingesteld en ben gek op gave illustraties. Ik weet ook niet goed naar welke schrijvers of tekenaars ik moet zoeken en probeer gewoon maar wat uit. Soms valt het tegen en soms zijn boekjes echt ontzettend leuk! Op kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en scholen hebben ze vaak wel een beeld van echt leuke en toepasselijke (thema)boekjes. Door een beetje rond te vragen en te kijken heb ik nu wel een aardig beeld gekregen van leuke voorleesboekjes. Die deel ik hieronder graag met jullie. Hebben jullie nog tips? Graag!

voorleesboeken
 


Voorleesboeken voor baby’s, dreumes en peuters (0-4 jaar)


Nijntje en Nina van Dick Bruna
Dit boekje hebben wij aan onze beide jongens, toen ze nog baby en dreumes waren, keer op keer voorgelezen. Ik ken de rijmende tekst van het boekje nog uit mijn hoofd. “En moeder had gelijk gehad, daar kwam Nina aan. Ha Nijn, riep zij. Daar ben ik dan, ik had je al zien staan. Ik houd zo van deze eenvoud! Dick Bruna heeft natuurlijk nog HEEL veel meer prachtige boekjes gemaakt over verschillende leuke en leerzame onderwerpen. Nijntje en Nina koop je voor 5,95 bij Bol.com via deze link.

Mama kwijt van Chris Haughton.
Ik ken het boekje zelf nog niet, maar wij hebben wel het vingerpopje dat erbij hoort. Het boekje is verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2012, vandaar dat er een vingerpopje bij hoorde. Het boekje viel me direct op door de ontzettend leuke tekenstijl. Het gaat over een uiltje dat weg dut en uit zijn nest valt en dan is hij zijn mama kwijt. Uiteindelijk komt het natuurlijk en heel gelukkig allemaal goed. Hoe? Dat moet je zelf maar ontdekken. Mama Kwijt kost 12,95 bij Bol.com

Potje! Van Mylo Freeman
Er zijn echt héél veel boekjes geschreven over zindelijk worden. Ik ken ze niet allemaal, dat kan ook niet Maar dit boekje vind ik leuk, mede door de humor, kibbelende dieren en allerliefste billetjes. Helaas is mijn peuter door dit boekje niet zindelijk geworden, dus ik sta open voor andere potjes boekjes! Potje is te koop voor 9,95 bij Bol.com.

Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft van W. Holzwarth
Dit boekje kregen wij cadeau toen Ravi werd geboren. We hebben het aan beide kinderen vanaf de geboorte voorgelezen, maar hoe meer de kinderen bekend werden met de term poep, hoe grappiger het verhaal werd. De zoektocht naar de dader wordt superleuk omschreven. Als je het als ouder keer op keer voorleest ga je de tekst ook anders voorlezen, als paard, koe, of geit 😉 Zo geef je er steeds meer je eigen draai aan. Van dit verhaal is onlangs een theatervoorstelling gemaakt, supergaaf! Het boekje kost 13,90.

Met de kleintjes de wereld rond! van Marion Billet
Marion Billet is een illustrator met een eigen stijl, ik ben hier gek op. Eenvoud in vorm, maar toch veel detail in de prent en enorm vrolijke kleuren, dat zie je niet vaak. In dit boekje vind je verschillende afbeeldingen, die het kind terug moet zoeken in de illustraties. Prachtige illustraties en erg leuk om de woordenschat te vergroten. Marion Billet heeft een hele reeks boekjes ontwikkeld, ze lijken me allemaal superleuk. Met de kleintjes de wereld rond koop je voor 13,95.

Kikker is verliefd van Max Velthuijs
Kikker voelt zich vreemd. Soms heeft hij het warm en dan weer koud. En zijn hartje klopt van boem-boem, boem-boem. Ik vind dit boekje zo leuk om aan Bodhi voor te lezen, of met Ravi toen hij nog kleiner was. Twee keer voordoen en de jongens sloegen met hun handje op hun borst van boem-boem boem-boem. De boeken van Kikker en zijn vriendjes zijn leuk, simpel en de tekeningen heel passend bij de tekst. Dit boekje is bekroond met de Zilveren Griffel in 1990. Het boekje Kikker is verliefd kost 14,95, er is ook een mini-editie beschikbaar voor 5 Euro. 

Rupsje Nooitgenoeg van Eric Carle
Wie kent dit boekje niet? Al tientallen jaren een veel gelezen boekje. Volgens ligt hij op elke school, kinderdagverblijf, peuterspeelzaal en bij elke gastouder. Wij hebben dit stevige kartonnen boek ook thuis en de kinderen blijven hem pakken. Wat is er mooier dan het verhaal van een vraatzuchtige rups die een prachtige vlinder wordt? Rupsje Nooitgenoeg is te koop in verschillende edities vanaf 8,95.

Kleine muis zoekt een huis
Dit boek is gekozen tot prentenboek van het jaar 2008 en heeft er dus een leuke vingerpopje bij, een muisje. Dit vingerpopje heeft een interactieve functie en maakt het samen lezen nog leuker. De kleine muis vindt een appel en gaat op zoek naar een groter huis. Omdat hij elke keer een hapje van de appel neemt hoeft hij uiteindelijk helemaal geen groter huis meer te zoeken, maar blijkt zijn eigen huisje perfect! Kleine muis zoekt een huis koop je bij Bol.com voor 13.95.
 

Voorleesboeken voor kleuters…. (4 tot dat ze zelf kunnen lezen)


Wil jij mijn vriendje zijn van Eric Carle
Dit boek speelt in op het thema vriendjes. Daarom vind ik het ook goed passen bij de kleuterleeftijd. Kinderen die naar de basisschool gaan, gaan op zoek naar vriendjes, naar kindjes die bij ze passen. En dit boekje laat zien dat er uiteindelijk altijd iemand jou vriendje wil zijn. De prenten zijn mooi en lopen van de ene bladzij door op de andere. Wil je mijn vriendje zijn kost 12,95.

Mooiste vis van de zee door Marcus Pfister
Dit boek heeft echt de prachtigste prenten en de zilver, parelmoeren vinnetjes maken het verhaal helemaal af. De moraal van het verhaal is dat je, wanneer je deelt en aandacht aan anderen geeft, daar gelukkiger van wordt. Het is belangrijker om vrienden te hebben dan om de mooiste te zijn. Het thema vriendschap, trots en ijdelheid wordt heel erg mooi verwoord en verbeeld in dit boek. Te koop bij bol.com voor 14,95.

Borre en de opblaaskrokodil van Jeroen Aalbers en Stefan Tijs
Borre is een personage uit de kinderboekenserie van Jeroen Aalbers en Stefan Tijs. De verhalen van Borre worden uitgegeven onder de noemer de Borre Leesclub. Ik leerde Borre kennen toen Ravi een boekje kreeg bij zijn afscheid van het kinderdagverblijf, om naar de basisschool te gaan. Ook op zijn eerste schooldag kreeg hij weer een boekje. De boekjes zijn geschreven en aangepast op alle leerjaren van het basisonderwijs en zijn leerzaam, maar zeker ook grappig. Zo komt er in dit boekje een opblaaskrokodil tot leven die Pluisdier (het huisdier van Borre) wil opeten.

Zzz. Van Loes Riphagen
Dit boek, met bijbehorende app, is een grappig zoekboek/spel en gaat over een meneer (Meneertje) die na een pechdag gaat slapen. Hij gaat dromen en het boek neemt je mee door zijn verschillende spannende en mooie dromen. Meneertje wordt gelukkig opgewekt en vrolijk weer wakker. Het zoekspel gaat over het verzamelen van kabouters die samen met andere figuren, zoals een banaan, als een rode draad door de dromen heenlopen. Keer op keer zien we samen weer wat nieuws en zo wordt ons verhaal ook elke keer weer anders, goed voor de fantasie! Zzz kost 9,49 en is te koop bij Bol.com.

Bang mannetje van Mathilde Stein
Bang Mannetje is bang voor van alles: bang om iets te zeggen als er iemand voordringt bij de bakker, bang om de straat op te gaan in zijn lievelingsbloemenbroek en hij is bang voor spoken onder zijn bed. Hopelijk kan de toverboom hem helpen om iets minder bang te worden. Een passend onderwerp voor jonge kinderen en dus heel leuk en leerzaam om samen te lezen. Gelukkig wordt bang mannetje uiteindelijk een niet zo heel bang mannetje meer. Het boek kost 13,95 en koop je hier

Winter met Jip en Janneke van Annie M.G. Schmidt
Wij hebben zelf het boekje Lente met Jip en Janneke, maar omdat het winter is leek me dit veel toepasselijker. En ik weet zeker dat de winterversie ook erg leuk en herkenbaar is voor de tijd van het jaar. De Jip en Janneke boekenreeksen zijn altijd vrolijk en de leuke tekeningen maken het helemaal af. Winter met Jip en Janneke kost 7,50.

Weg met die rotbui van Paul van Loon
Op een rommelmarkt kocht ik voor een paar kwartjes afgelopen voorjaar dit boekje voor Ravi. Ravi heeft soms last van rotbuien, wie niet?! Ik dacht dat dit boek zijn gevoelens makkelijker en begrijpelijker voor hem zou kunnen maken. In het boek wordt Sammie ’s nachts wakker en ligt er een ei in zijn kamer. Hij heeft al de hele tijd een rotbui. Sammie mag wel vijf wensen doen van het ei. Pas na de laatste wens is zijn rotbui over. Het verhaal is wat vreemd moet ik zeggen, maar ook wel weer heel grappig en inventief. Heel fijn dat boeken ervoor kunnen zorgen dat gevoelens een (beeld)verhaal krijgen en er dus ook gewoon mogen zijn. Dit boekje kost 9.99. 

Floddertje schuim van Fiep Westendorp en Annie M.G. Schmidt
Floddertje is een van de bekendste figuren van Annie M.G. Schmidt en Fiep Westendorp. Wist je dat de avonturen van dit vieze meisje oorspronkelijk werden gemaakt voor Nutricia? De zes verschillende boekjes werden weggegeven bij een spaaractie eind jaren ’60. Nog steeds vind ik de verhaaltjes en de illustraties prachtig! In het boekje ‘Schuim’ komen Floddertje en haar hondje Smeerkees helemaal onder de jam te zitten. Er is er maar één oplossing: een bad met lekker veel schuim. Zouden tien reuzenpakken wasmiddel en vijf pakken afwasmiddel genoeg zijn? Dit leuke boekje kon ik bij Bol.com niet meer vinden, maar in de boekenhandel is hij vast nog te verkrijgen!

De gele ballon van Charlotte Dematons
Ik had het al over het leukste Sinterklaasboek ooit, dat Bodhi in zijn schoen kreeg. Namelijk het boek Sinterklaas van Charlotte Dematons. Deze Nederlands illustratrice maakte drie kijk- en zoekboeken met sprookjesachtige sferen. Ze vallen op door de vele details. De goede kijker ontdekt al snel dat de verschillende platen iets met elkaar te maken hebben. Op elke pagina duikt er een blauw autootje op, een fakir op een vliegend tapijtje, een boef in gevangenistenue en een gele ballon. Dit boek werd ons door het kinderdagverblijf van Bodhi aangeraden. Hierna huurden we hem direct van de bieb. Helaas hebben we het toffe boek alweer in moeten leveren, maar gelukkig is hij ook gewoon te koop ☺. Voor 18,95 koop je De gele ballon bij bol.com.

Holland op zijn mooist van Charlotte Dematons
Omdat het boek Sinterklaas en de gele ballon zo prachtig en zo interessant zijn kan het niet anders dan dat dit boek dat ook is. Ik heb hem nog niet in handen gehad, maar ben dat zeker wel snel van plan. Charlotte Dematons zet met haar fijne penseel in dit boek verleden en heden naast elkaar. Het is weer een groot zoekavontuur, dit keer langs de sfeervolle schilderijen van de Haagse School. Holland op zijn mooist koop je voor 14,99 bij Bol.com.

Van mug tot olifant van Ingrid Schubert
Dit boek valt mij op door de kleurrijke fabelachtige tekentechniek. De natuurgetrouwheid van de afbeeldingen, uitgevoerd in potlood, pen, krijt en aquarel. De afbeeldingen zitten vol getekende grapjes. In dit boek kom je alles te weten over heel veel verschillende bekende en onbekende dieren, hoe leuk! Het boek (13,95) nodigt uit om heel vaak in te kijken en om heel veel van te leren, mij in elk geval wel, want ik ken het boek nog niet, maar werd heel nieuwsgierig van de mooie cover.

Ik kan nog wel even doorgaan, maar dat doe ik niet. Ik geef jullie de kans om mij en alle lezers verder te helpen. Ik heb me natuurlijk gericht op boeken voor kleine kinderen, maar zodra ze kunnen lezen wil het niet zeggen dat je niet meer voor mag lezen. Ik denk dat ze het nog steeds supergezellig vinden om samen op bed te zitten en wie weet willen ze jou wel voorlezen. Maar in die fase zit ik nog niet, ik blijf nog even bij het nadoen van geitjes, paarden en treinen. Veel voorlees plezier!

Maryke, geboren en getogen in Enschede woont met haar 3 mannen, Ravi (’11), Bodhi (’14) en vriendlief Bram en met poes Dibbe in een jaren 30 huis in Enschede. Van jongs af aan is ze al creatief bezig. Ze houdt van tekenen, naaien, haken, ontwerpen, wandelen, reizen, nagellak, het stylen van ruimtes en van schrijven. Op haar eigen blog en tevens webshop zie je wat ze zoal maakt en wat haar bezig houdt: Maryke Mondria. Meer van Maryke lezen? Een overzicht van Maryke’s blogs op Vettt vind je hier.

 

 

 

voorleesboeken

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.