Wat zijn de leukste boekjes over zindelijkheid? Mijn 10 favorieten!

Door

Je kind begeleiden bij het zindelijk worden kan veel ouders stress geven. In deze blog deel ik de leukste boekjes over zindelijkheid met jullie. Een zindelijkheidsboekje kan helpen om de zindelijkheidstraining leuk te houden. Hierbij onze top tien leukste boekjes over zindelijkheid.

Waarom voorlezen over zindelijkheid?

Voorlezen is natuurlijk goed voor de taalontwikkeling van je kind. Immers door te lezen leren kinderen allerlei nieuwe woorden en ze leren over de opbouw van zinnen. Daarnaast leren ze onbewust nog veel meer.

Je kunt je wellicht voorstellen dat je kind zich kan identificeren met personages uit de boekjes. Ook sociale interactie en het leren omgaan met anderen kan je kind deels uit boekjes leren. Daarnaast is de interactie die je samen met je kind hebt tijdens het voorlezen super waardevol.

Fantasie kan gestimuleerd worden door voor te lezen of door zelf verhalen te verzinnen. Wij hebben tijdens de zindelijkheidstraining boekjes ingezet om de interesse van onze zoon te wekken, want hij was er totaal niet mee bezig om zindelijk te willen worden.

1. Bobbi op het potje, Ingeborg Bijlsma

Dit boek is ons aangeraden door vrienden. ‘Bobbi op het potje’ heeft bij onze zoon de interesse opgewekt om toch maar eens dat potje uit te proberen. We hebben daarna andere Bobbi boekjes gebruikt om onderwerpen waar hij vragen over had toe te lichten. Bijvoorbeeld zijn eerste schooldag. Hij kon zich mooi identificeren met Bobbi en hij vertelde door het voorlezen hoe zijn dag gegaan was. Wat was hetzelfde als bij Bobbi en wat was anders. Erg waardevol en wat mij betreft zeker een aanrader.

2. Plassen van Lisa Lucas

Zowel dat boekje als het volgende boekje is geschreven door Lisa Lucas. Het zijn hardcover boekjes waar het plezier van plassen, poepen en windjes laten gevierd wordt. Soms zit je zelf zo in de stress om je kind zindelijk te krijgen. Door middel van deze boekjes houden jullie het grappig/leuk en luchtig. Door de stress los te laten, zal je merken dat het vanzelf makkelijker gaat.

3. Poepen van Lisa Lucas

Het boekje ‘poepen’ van Lisa Lucas houdt het thema zindelijkheid luchtig en grappig!

4. Over een kleine mol die wil weten wie op er zijn kop heeft gepoept, Werner Holzwarth

Dit boekje is erg populair en er is zelfs een theatervoorstelling van gemaakt door Theatergroep Meneer Monster. Een grappig, leuk en luchtig boekje over een mol die wil weten wie er op zijn kop heeft gepoept. Het is niet persé een opvoedkundig boek, wel een leuk boek die past bij het thema!

5. Hé, wie zit er op de wc? Harmen van Straaten

Grappig verhaal, groot prentenboek, vol met dieren. Ze willen niet op het potje, maar op de echte WC. Maar de deur is op slot. Hé, wie zit daar op de WC? Raad je mee? Onze zoon vond hierdoor de echte WC ook veel mooier en doet sinds het lezen van dit boek graag een wedstrijd met ons wie als eerste bij de WC is en wie in de rij moet wachten.

boekjes over zindelijkheid

6. De keutelkampioen, Marianne Busser

Dit boekje bevat acht gedichtjes. Eigenaardige dierengewoonten passeren de revue, vaak hebben ze iets met poep en plas te maken. Op een speelse manier leren kinderen over bijzondere eigenschappen van dieren. Extra leuk, er is een liedje bij het boekje.

7. Het grote billenboek, Guido van Geneugten

Het Grote Billen-boek gaat over alle verschillende billen: dikke, dunne, zachte, gestreepte, gevlekte … en nog heel wat andere. Een grappig potjesboek voor kleuters …

8. Karel en zijn potje, Liesbeth Slegers

Het boekje gaat over Karel die een potje krijgt. Want grote jongens doen hun plasje in een potje. De eerste keer lukt het nog niet, maar daarna gaat het wél goed! Een fijn en herkenbaar verhaal waarin Karel op zijn eigen potje leert gaan. Een herkenbaar verhaal voor kinderen die ook aan het oefenen zijn.

9. Potje! Mylo Freeman

Potje!, is een klassieker op het gebied van zindelijkheidstraining. Het boek bestaat al sinds 1997 maar is steeds aangepast. De nieuwste uitgave komt uit 2011. Het boekje gaat over een potje dat in de jungle opduikt, met een briefje erbij…daarop staat wat de dieren met het potje moeten doen!

10. Op de grote wc, Kathleen Amant.

Het boekje gaat over Anna, ze moet heel nodig plassen. Maar ze wil niet op het potje. Heel stiekem gaat ze op de grote wc. Een leuk en herkenbaar verhaal.

Deze laatste vier boeken zijn van uitgeverij Clavis. Ik ben zelf erg fan van boeken van deze uitgeverij. Mijn zoon en ik hebben allerlei boeken van deze uitgeverij in de bieb geleend. Op de site vind je ook een aantal leuke kleurplaten passend bij de boeken.

Nog meer over zindelijkheid

Ik schreef eerder voor IMH Nederland een blog over zindelijkheid, over als je kind nog niet zindelijk is. Of lees de blog van Ann over haar zoon die binnenkort naar school gaat maar nog niet zindelijk is. Mocht je je echt zorgen maken over je zoon of dochter en lukt het helemaal niet met zindelijk worden dan kun je altijd bij jouw huisarts of bijvoorbeeld een kindercoach terecht.

Heb jij nog tips voor boekjes over zindelijkheid?

Heb jij zelf nog tips voor leuke boekjes over zindelijkheid? Ik ben benieuwd, laat gerust hieronder een berichtje achter!

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.