Top tien: Leukste spelletjes voor in de auto

Spelletjes voor in de auto zijn eigenlijk net zo belangrijk als je paspoort, want ze kunnen een hele hoop gekibbel op de achterbank door verveling voorkomen. Ik gun jullie allemaal een heerlijk begin van de vakantie. Dit begint al bij de reis en een ontspannen autorit zou dan een heel fijn begin zijn, dus hierbij onze top tien!

Onze top tien spelletjes voor in de auto!

1. Auto reistafel
Ik begin deze top tien met ons favoriete leukste spelletje voor in de auto. Het kost je even een kleine voorbereiding door zelf allemaal spullen in deze reistafel te pakken. Als je kinderen wat ouder zijn, kunnen ze dit natuurlijk ook zelf doen. Mijn zoon vindt het leuk als het een verassing is, wat er allemaal inzit en hij is er dan langer mee bezig is mijn ervaring. Je kan denken aan krijtjes/stiften/kleurpotloden en kleurboeken of doe-boeken, autootjes of poppetjes. Ook een flesje drinken of iets dergelijks kan je erin kwijt. Een voorbeeld van zo’n reistafel vind je op Bol.com.
Door de opstaande randen valt er NIETS op de grond is iets te optimistisch trouwens.

2. Blindemannetje
Deze hebben we met ons gezin laatst zelf uitgeprobeerd. We hadden ons niet voorbereid. Ik had gewoon mijn handtas met de gebruikelijk chaos hierin bij me. Wil je het wel goed voorbereiden, doe dan van tevoren allemaal spulletjes in een tas. Laat de kinderen een blinddoek omdoen/ogen dicht doen en spullen uit de tas halen. Ze kunnen dan raden wat erin zit door te ruiken, voelen of proeven. Ik had zoals gezegd mijn handtas op de kop gegooid en er telkens drie dingen ingedaan. Denk aan kauwgum, pen, ID kaart, Sultana, kassabon, ijskrabber, spons. Deze laatste twee lagen in de auto. Ik heb zoiets niet standaard in mijn handtas zitten. En ik ging verder met een plastic tas, lege Sultana verpakking, kauwgomdoosje, enzovoort. Dit was goed voor weer een half uurtje vermaak. Je kunt de pret verdubbelen als ze af en toe iets mogen opeten.

3. Tekenen op het raam
Voor de iets oudere kinderen is dit denk ik wel een leuke. Ik heb het nog niet durven uitproberen. Straks gaat onze kleine ‘Picasso’ door het hele huis aan de slag. Dus hoor graag van jullie of het echt werkt! Koop een aantal whiteboardstiften. Laat ze hiermee op het raam tekenen. Ze kunnen ook Pictonary of galgje doen op deze manier. En het is natuurlijk door het tekenen op de autoruit echt iets voor onderweg. Check van tevoren wel of je de whiteboardstiften weer kunt uitvegen en neem die doek vooral mee! Crayola heeft speciale raamstiften voor kinderen.

4. Virtueel verstoppertje
Verstoppertje spelen in de auto is niet zo handig, maar je kan prima ‘virtueel’ verstoppertje spelen. Hoe werkt dat dan? Nou, je sluit je ogen, denkt aan de plek waar je bent. Opent je ogen weer en de rest mag raden waar je bent geweest.
Stel vragen als: Ben je in Nederland? Ben je in ons huis? Ben je in de keuken? Achter het gordijn? Onder de tafel? Mijn zoontje van vijf jaar is helemaal fan van virtueel verstoppertje en we hebben het ook al aan de keukentafel diverse malen gespeeld.

5. Achterbankbingo
Femke van Studio Kvinna maakte vorig jaar deze Autobingo speciaal voor VETTT. Gratis te downloaden!

6. Karaoke in de auto
Wie weet het best de songtekst van liedjes? Zet leuke (kinder)muziek op en zing met z’n allen mee. Draai dan het geluid helemaal uit, maar blijf door zingen! Als de muziek dan weer aangaat, moet je precies op het juiste moment van het liedje zijn. Zijn jullie dat niet? Dan zijn jullie af.
Je kan ook om de beurt. Zet een liedje aan en laat één iemand meezingen, draai de muziek weg. Weet degene de tekst? Dan scoor je een punt. Kijk wie er na een tijdje de meeste punten heeft gescoord. Zijn je kinderen niet zulke zangtalenten, stop dan vooral oordopjes in je handtas.

7. Spelletjestas
Maak een tas met spelletjes die geschikt zijn voor in de auto. Met kwartet, Pim Pam Pet, landkaarten, Boggle of puzzel- en rebusboekjes zijn ze wel weer even zoet.

8. Tekenen met je slechte hand
Dit is een leuk spelletje voor alle kleine ‘Picasso’s’. Ook prima te doen met jonge kinderen. Voor dit spel mag je alleen je hand gebruiken waarmee je niet schrijft. Degene die rijdt, noemt iets wat getekend kan worden, zoals een auto of een hand. Iedereen, behalve degene die rijdt natuurlijk, tekent dit, maar wel met de ‘verkeerde’ hand. En om het extra lastig te maken, krijg je maar vijftien seconden. Met z’n allen bepaal je wiens tekening het beste lijkt. Je kan dit een aantal keren doen. Wie het meest gewonnen heeft, is de winnaar. Erg grappig, omdat het bijzonder lastig is om met je verkeerde hand te tekenen en dan ook nog in een rijdende auto. En de voorbereiding is makkelijk, een aantal kladblokjes en pennen mee.

9. Omarm de moderne technologie
Natuurlijk kan het heerlijk zijn om lekker met je neus in de moderne snufjes te duiken. Een tablet of smartphone staat garant voor speelplezier ook in de auto. Zoek je inspiratie voor leuke apps? Maryke schreef eerder al een blog over haar favoriete apps voor kinderen.

10. Grabbeltas
Koop een aantal kleine kadootjes, pak ze in en doe ze in een grabbeltas. Op een afgesproken tijdstip mogen ze iets uit de tas grabbelen. Denk aan geduldspelletjes, autoraamstickers, iets lekker.

Vergeet de plaspauzes niet

En als laatste extra tip, vergeet ook de plaspauze spelletjes niet.
Soms is het leuk om niet zo snel mogelijk weer verder te rijden, maar de tijd te nemen voor een spelletje buiten de auto. Koop voor vertrek een paar busjes bellenblaas. Neem de een frisbee of voetbal of knikkers mee en leg deze binnen handbereik. Je kan ook een spelletje als jeu de boules doen. Een doosje stoepkrijt gebruiken om mee te verspringen of ander springparcours te maken. Of ga even lekker samen dansen!

Dansend op de parkeerplek
Dansend op de parkeerplek

Hopelijk brengen deze tips jullie op ideeën. Hebben jullie zelf nog aanvullende ideeën deel ze dan met ons. Hele fijne vakantie allemaal!

Nog maar inspiratie voor een lange autorit

Danielle schreef ook een blog met tips voor op de achterbank op weg naar je vakantiebestemming. Je leest de blog hier: tips voor op de achterbank.

Over Diane

Meer blogs van Diane lezen? Kijk dan even hier!
2 Comments
 • Avatar
  Femke
  juli 4, 2019

  Allemaal spelletjes waar een gescheiden alleenstaande moeder niets aan heeft.

  • Vettt.nl
   Vettt.nl
   juli 4, 2019

   Dan wordt het inderdaad nog meer een uitdaging, er zitten er wel een paar bij die ook te doen zijn als je alleen met je kinderen op vakantie gaat. Zou je het leuk vinden als we hier eens een blog over schrijven?