Verbouwen met kinderen: van bouwval naar droomhuis. Vijf tips!

In onze tuin worden bijna dagelijks hutten gebouwd met minstens zes stoelen, houten planken, diverse emmers, gipsplaten en alles wat er verder zoal voor handen is. En dat is nogal veel. Onze tuin is namelijk een beetje onze tijdelijke opslag geworden van alle bouwmaterialen die we gebruiken voor de verbouwing van ons huis waar we nu zo’n anderhalf jaar mee bezig zijn. En nee, het einde is nog niet in zicht… In onze planning die we ooit maakten, waren we al bijna klaar met de reusachtige verbouwing. Terwijl we aan het klussen zijn, gebeurt het leven om ons heen gewoon en laten we eerlijk zijn, er zijn teveel mooie dingen om dan niet even, of wat langer, bij stil te staan. We hebben hier inmiddels een manier gevonden om nog steeds met veel liefde vol te houden, ondanks, of beter gezegd juist met, onze kinderen van zes en anderhalf jaar oud. In de afgelopen maanden heb ik een boel geleerd en ik deel graag de voor mij belangrijkste tipsvoor verbouwen met kinderen met jullie!

#1: Neem alle hulp aan die je krijgen kunt

Maar vooral: durf erom te vragen! In de eerste weken staat namelijk iedereen klaar om te helpen, maar als je net als wij wat langer bezig bent, wordt het aanbod dun. En hoe logisch dat ook is, de hulp is nog steeds erg nodig. Hulp bestaat uit meer dan klussen. De kinderen een dagje ergens onder kunnen brengen om zo zelf een flinke slag te slaan bijvoorbeeld of na het klussen ergens aan mogen schuiven voor een warme maaltijd… Vaak zijn het juist de kleine dingen die het doen.

#2: Creëer rust in de onrust als je gaat verbouwen met kinderen

Weg uit de vertrouwde omgeving, een tijdelijke woonplek en een nieuwe zus, het geeft nogal wat onrust in een zesjarig koppie. Wij besloten de jongenskamer van Bink voorrang te geven op al het andere en plukken daar nu nog de vruchten van. Het gaf hem een meesterlijk gevoel als enige een kamer te hebben die helemaal af is. Wanneer we nu druk zijn heeft hij een rustige plek met al zijn favorieten om zich heen waar hij alleen of met vriendjes heerlijk een middag kan vertoeven.

Verbouwen met kinderen

#3: Verbouwen met kinderen? Gooi je planning overboord

Al na een aantal maanden kwamen we erachter dat het een onmogelijke opgave blijkt je planning bij te houden als er nog zoveel andere dingen ondertussen om je heen gebeuren. Na de rustige basis – kinderkamers, slaapkamer en woonkamer klaar – hebben we resoluut de planning overboord gegooid. Wat een rust geeft dat! We besloten dat een jaar langer verbouwen de moeite waard is als je daardoor de genietmomenten echt samen kunt beleven.

#4: Zoek je materialen en inrichting uit zonder kinderen

Een middagje woonboulevard met het hele gezin klinkt prachtig met een ballenbak en Happy Meal, maar ervaring leert ons dat je toch enigszins overhaast je besluiten neemt. Niet handig als je dat later bedenkt, als de tegels eenmaal liggen, dat je het besluit had moeten uitstellen in plaats van toch door te pakken, omdat dochterlief echt een schone luier nodig had!

#5: Verbouwen met kinderen: geef kaders en laat los

Wij kochten voor Bink een echte klusoverall en maakten van hem het hulpje van de bouwvakker. Toegegeven: de eerste keer dat Bink met de boormachine onder begeleiding van papa wat planken in elkaar zette had ik de EHBO-koffer onder mijn arm. Inmiddels is mijn angst weg en zet zoonlief de Ikea-krukjes zonder hulp in elkaar. We geven hem kaders en duidelijke regels. Er mag en kan een heleboel, maar veiligheid blijft natuurlijk belangrijk. Het geeft ons dikwijls de ruimte om zelf grotere projecten met de hulp van kinderhanden te voltooien zonder gemopper en kijken dan terug op leerzame en gezellige dagen.

Verbouwen met kinderen

Verbouwen met kinderen

Na een zware dag klussen bedenk ik me heus weleens dat een nieuwbouwhuis makkelijker was geweest en verlang ik daar stiekem wel eens naar. Maar toch, als ik mijn kinderen uitgeput in bed leg en bedenk wat een leuke dag het was met zijn allen timmerend en zagend in de tuin, geniet ik van de keuze die we ooit maakten! En stiekem hoop ik dan ooit twee volwassen kinderen te hebben die de uitdaging aan durven te gaan hun kansen te pakken zonder zich tegen te laten houden door alle rompslomp die het kan geven.

Over Susan

Meer blogs van Susan lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.