Vintage Tonka lampen: tweede leven voor oude speelgoedauto’s

Heb je een X-chromosoom en één Y-chromosoom? Dan ken je ze vast: de Tonka’s. Onverwoestbare, stalen speelgoedauto’s, graafmachines en takelwagens. Alles waar het jongenshart sneller van gaat kloppen. Vooral populair in de jaren ’60 en ’70.  Stanly ten Dam speurt stad en land af naar oude Tonka’s. Hij maakt er dan vervolgens lampen van. Leuk voor op de kinderkamer of als eye-cather op de schouw in de woonkamer. 

Vader, docent en ‘Handige Harry’

Stanly woont in Oldenzaal met zijn vrouw en drie dochters. Hij is docent op het praktijkonderwijs. Stanly is ook iemand die niet zo graag stil zit. Als hij niet met z’n huis bezig is, wordt de tuin aangepakt. Het gras is onkruidvrij, groener dan groen en netjes kort gewiekt. Jaloersmakend! En dan is er nog de garage, zijn werkplaats. Ik verwachtte een groot rotzooi hok aan te treffen. Vol met schroevendraaiers, olie op de grond en de geur van mannenzweet. Niets bleek minder waar: al het gereedschap was netjes in bakjes gesorteerd. Al snel werd me duidelijk: Stanly is nogal georganiseerd. Zo ook zijn opslag garagebox.  

Tonka: van tuingereedschap naar speelgoed

Nog even over Tonka: het Amerikaanse bedrijf begon in 1947 met de productie van metalen tuingereedschap. Maar al snel bleek er meer brood te zitten in hun ‘side-project’: speelgoed. Hoewel ze verschillende soorten speelgoed hebben gemaakt, van poppen tot computerspelletjes, waren de auto’s en bouwvoertuigen het meest succesvol.

Tonka Lampen, Stan maakt er wat van

Stan heeft zo’n beetje de hele productie van z’n lampen op een vierkante kilometer in Oldenzaal. Thuis maakt hij de lampen, om de hoek is de garagebox die dient als opslag en nog een straatje verder worden de lampen verkocht bij Marktplein Oldenzaal. Maar de meeste lampen verkoopt hij via Facebook.
 
En zijn dochters? Zitten die te wachten op een lamp? Stanly: “Ik had eens drie toffe Jeeps in de werkplaats staan om lampen van te maken. Opeens waren die weg. Wat bleek? Ze deden dienst als auto’s voor Barbies.”  

Check hier de video

Meer weten over Stan en deze stoere lampen? Check hier de video die ik over Stan en zijn Tonka lampen maakte.

 

Over Janneke

Meer blogs van Janneke lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.