Wandelroutes met kinderen in Twente

Het vinden van een leuke wandelroute met kinderen blijkt hier vaak een uitdaging. Wandelen met kinderen is niet persé iets waar de kinderen gelijk bij gaan juichen. Maar een leuke wandelroute kan het wandelen natuurlijk wel een stuk leuker maken! Een leuke bijkomstigheid; als je app ‘Smart-in-Twente’ download dan kun je met het wandelen ook punten verzamelen. Dat kan trouwens ook door te fietsen, dat lees je in deze blog.

Wandelen & punten verzamelen met Smart in Twente

SMART is een leuke en handige gratis app die je helpt slimmer en bewuster van, naar en in Twente te reizen. Maryke schreef er eerder al over, die was vooral gericht op het sparen van punten door te fietsen. Maar ook tijdens het wandelen tellen jouw punten gewoon door, mooi meegenomen! De punten die je spaart kun je verzilveren tegen mooie kortingen, zoals:

  • 1 + 1 gratis bij Hof Eckberge (die krijg je als als je de app download)
  • Korting op je kaartje bij IJsbaan Twente
  • 25% korting op je rekening bij de Pannenkoek (Enschede)
  • Gratis koffie bij Spar City Enschede
  • Gratis kopje koffie of thee bij de Broodbode
  • korting op je tosti bij De Pannenkoek (Enschede)
  • 3 maanden gratis abonnement bij bibliotheek Almelo of Hengelo
  • 20% korting op een SMART game bij de Dondersteen (Speelgoedspeciaalzaak, Hengelo)

De app Smart in Twente download je hier.

SMART app Twente

5 x Wandelroutes met kinderen

Terug naar de wandelroutes! Het is mooi dat je met het wandelen in Twente punten kunt verzamelen maar dan moet er wel eerst gewandeld worden :-).

Door heel Nederland vindt je van die paaltjes van Wandelnetwerk. Bij de startpunten vind je vaak parkeerplekken en een kaart waarop je kunt zien hoelang de routes duren. Dat is wel fijn :-). Het idee is dan dat je de kleur volgt van de route waar je voor gekozen hebt.

1. Bronnenroute bij het Springendaal (4,7 km)

Deze route heb ik laatste zelf gelopen, hij is echt prachtig! Ik denk dat mijn kinderen hem ook leuk gevonden zouden hebben maar dan wel op een (loop)fietsje. En dat was daar wel mogelijk. Je parkeert de auto bij de Brandtoren in Vasse, daar start de Bronnenroute ook. Wil je daarna nog even wat drinken? Theehuis Dennenoord zit er vlakbij! Op de website van Staatsbosbeheer vind je meer informatie over deze wandelroute.

2. Dinkelroute, Het Lutterzand (2,8 km)

Bij het Lutterzand is ook een starpunt voor wandelroutes, de vind je bij Restaurant het Paviljoen. De Dinkelroute is één van de routes die je kunt lopen. De route brengt je ook langs de Lutte Hutte, een verborgen schat in Het Lutterzand. En bij restaurant het Paviljoen is een grote speeltuin, ook altijd fijn!

3. Buurserzand (5,2 km)

Parkeer bij bezoekerscentrum De Wakel en vanaf hier start een wandeling van 5,2 kilometer. Dit is voor onze kinderen te lang hoor, maar met een fietsje en loopfiets is het dan wel weer te doen. We lopen ook wel eens een half uur heen en dan keren we naar een half uur gewoon weer :-). Bij infocentrum De Wakel kun je terecht voor een kopje koffie of thee én ze hebben er een speelhoekje.

4. Wandelroutes bij Hof Espelo (vanaf 2 km)

Bij Hof Espelo is ook een startpunt van het wandelnetwerk. De kortste route is hier de route van 2 kilometer. Na het wandelen kun je afsluiten in het klauterwaud, daar begin en/of eindig je. Het klauterwaud vind je bij bezoekerscentrum Koetshuis Hof Espelo. Sowieso leuk om de website te kijken er worden namelijk veel leuke (kinder)activiteiten georganiseerd. In de app die je hieronder vindt (Wandelen in Overijssel) vind je ook routes die starten bij Hof Espelo. In de app staat de route ‘Sporen zoeken’ van 2 kilometer.

5. Sallandse Heuvelrug, eenkhoorntjespad

Net niet in Twente, maar wel een hele mooie route. Routes moet ik zeggen. Je start vanaf buitencentrum Sallandse Heuvelrug. Volg de eekhoorntjes in het bos en je vindt allerlei leuke dingen om te klimmen en klauteren en schommelen. Een tocht langs kuilen, geulen, hellingen, bruggen en burchten. Slinger door de bomen, kruip door de tunnels als een das. Maar ook genoeg plek om te struinen en zelf een hut te bouwen. En natuurlijk mag je ook hier in dit speelbos gewoon van de paden af.

De route door het speelbos is extra leuk met het opdrachtenboekje van Joep en Jonas de eekhoorn! Zet je zintuigen op scherp en bekijk, beluister en voel het bos. Het boekje koop je bij het bezoekerscentrum. Na afloop geniet je na bij Buitengewoon Lekker, waar je geniet van een heerlijk drankje en de kinderen nog even doorspelen.

Sallandse Heuvelrug

Handig apps voor wandelen

1. Wandelen in Overijssel

Wandelen in Overijssel is een app van Landschap Overijssel. Je vindt er verschillende routes met daarbij de afstand en de naam van de route. Ik mis in de app nog een beetje welke routes heel geschikt zijn voor kinderen. Bij een aantal titels is het wel gelijk duidelijk. Zoals Knof de Pad kinderwandelroute en Luttenberg Belevingsroute bij de Luttenberg. Je kunt er zelf ook routes inzetten, mocht je een leuke route weten. Je vindt ‘Wandelen in Overijssel’ in Google Play of in de App-store.

2. Geogaching

Dit is geen app met wandelroutes maar wel met verborgen schatten, ook leuk! Dat geeft natuurlijk gelijk een extra dimensie aan het buitenzijn. Je maakt een account aan via de app en vervolgens kun je via de app op zoek naar schatten. Deze schatten vind je door heel Nederland en worden door je collega-geocachers neergelegd. Eén gevonden? Dan schrijf je dat in het logboek en je legt hem terug voor de volgende speurders! Meer info over Geacaching vind je hier.

Nog meer tips voor wandelingen in Twente?

Op zoek naar nog meer wandelroutes in Twente, hier vind je eerder geschreven blogs over wandelingen in Twente.

4 x Wandelen, spelen en borrelen
5 x wandelen met kinderen
– Maak een prachtige wandeling met een pony

Ponywandeling

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.