Review yogaboekje – Meneer Boeddha

Steeds meer mensen in mijn omgeving doen aan yoga en ik hoor er goede verhalen over, maar mijn ding is het (nog) niet. Als er geen bal en een stevige competitie aan te pas komt, ben ik niet te motiveren om in beweging te komen. Maar mijn jongens doen/deden weleens yoga bij hun kinderdagverblijf en vinden het geweldig! Dus toen ik de mogelijkheid kreeg om een yogaboek voor kinderen én volwassenen te reviewen, leek het me toch een uitdaging.

Kinderyoga met het boek ‘Meneer Boeddha’

Wat me als eerste opviel aan het boek ‘Meneer Boeddha’ zijn de duidelijke illustraties bij het verhaal. Toen het boek op de mat lag, was ik de boodschappen nog aan het uitpakken. Maar Tijn was meteen geïntrigeerd en begon het boekje te bekijken. Hij herkende een aantal houdingen van z’n ervaringen bij het KDV waar hij zat, haalde z’n kleine broer erbij en begon het te proberen. Doordat de illustraties zo duidelijk zijn, kunnen ook die kleintjes al heel goed zien wat ze moeten doen. Dat werkt ook erg ondersteunend aan het verhaal. Voor jonge kinderen vind ik de illustraties ook wel noodzakelijk, want de verhalende omschrijving is soms best moeilijk (zoals: breng je rechterarm langs je rechteroor omhoog en je linkerarm langs je linkerheup omlaag… say what?!). Dat vind ik niet persé een nadeel, want hierdoor is het ook voor oudere kinderen geschikt. Als ik dan aan de school denk waar ik werk, is het zeker voor de middenbouwgroepen ook nog erg geschikt. Maar Tijn en Joes zijn 4 en 2, dus daarvoor zijn zulke aanwijzingen nog wat moeilijk. Echter zijn er ook heel beeldende beschrijvingen over een bootje en een vliegtuig, dus ze kunnen zich er vaak wel wat bij voorstellen.

yogaboek

De ondertitel van het boek is ‘een speels yogaverhaal voor kinderen én volwassenen’. En dat dekt perfect de lading. Want al ben ik zelf niet thuis in die wereld, automatisch doe je als volwassene mee vanaf de eerste bladzijde! Ik las het verhaal voor, maar omdat het voor de kinderen zoveel betekenisvoller is wanneer ze zien hoe je beweegt bij het verhaal, zat ik binnen 2 zinnen bij ze op de grond en deed ik met ze mee.

yogaboek

Uiteindelijk was het voor mij misschien nog wel leuker dan voor de jongens. Want zij vonden yoga al te gek vóór dit boekje. Maar ik was zo verrast dat we met ons drieën even echt in het moment bezig waren (jeetje, ik klink zelfs meteen yoga-minded). Zeker mijn Tijn is regelmatig van het niveautje ‘niet stil te krijgen’, maar hij was zo gefocust op de oefeningen en op mijn instructies. Het was een fijn moment van rust en aandacht.

Tip: Ik vind het boekje zó geschikt als cadeautje! En je kunt het dus cadeau geven aan een kind, maar ook prima aan een volwassene (met een kind). Ook voor scholen lijkt het me heel gaaf. Mijn plan was eigenlijk om het boekje mee naar m’n school te nemen nadat ik het getest had met de jongens, zodat ook de leerlingen op school dit yogaverhaal eens kunnen proberen. Ik weet zeker dat m’n collega’s dat erg leuk zouden vinden om te doen als rustmoment op de dag. Maar ja…. Na onze eerste ervaring wil ik het toch graag thuis vaker met de jongens gaan doen. Meneer Boeddha is ook te bekijken op Facebook en te bestellen op bol.com.

yogaboek

Over Femke

Meer blogs van Femke lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.