Je eigen knuffel maken? Bij Build a Bear kan het!

Door

Jaren geleden zag ik dit al eens voorbij komen op een blog; je eigen knuffel samenstellen. Bij Build a Bear in CentrO Oberhausen kan het. Dit wereldwijde concept heeft over de hele wereld winkels waar een kinderdroom werkelijkheid wordt. Op een uurtje rijden vanaf onze woonplaats Enschede maak ik met mijn dochters deze magische ervaring mee.

Mijn oudste is wel echt een kind van mij. Ik vertel je net dat ik dit jaren geleden al eens ontdekte. Mijn dochter deed dezelfde ontdekking in een vlog die op YouTube voorbij kwam. Uit die vlog had ze ‘boldabar’ en ‘Oberhausen’ onthouden. Toen ik vertelde dat we voor Vettt een kijkje mochten nemen bij de kerstmarkt in Oberhausen toen had zij dus ook nog wel een VETTTE tips voor mij :-). Uit jullie reacties op de story op Instagram die ik over ons bezoek heb gedeeld blijkt wel dat jullie net zo enthousiast zijn als wij. In deze blog vertel ik je precies hoe het is en of Build a Bear nou echt zo tof was als wij hadden verwacht.

Build a Bear in Oberhausen

Afgelopen jaar was VETTT al een paar keer in Oberhausen. Rondom het winkelcentrum CentrO vind je een te gek zwembad, je kunt er naar het LEGO Discovery Centre en naar SeaLife en in de zomer in de binnenstad is jaarlijks een hele grote kermis. Maar we hebben weer een pareltje ontdekt in Oberhausen: Build a Bear.

Pippa praatte al een tijdje over het aankomende uitje naar Build a Bear. Hoewel we eigenlijk voor de kerstmarkt gingen, leek het me voor iedereen het beste om Build a Bear eerst af te vinken. CentrO is megagroot, ik was wel benieuwd naar het winkelcentrum dus we liepen een beetje onvoorbereid rond. Een bewuste keuze, zo kon ik me een beetje in Centr0 verdiepen. Mijn 8-jarige Build-a-Bear fan ging te werk als een echte speurhond, grote vreugde toen we uiteindelijk bij ‘haar winkel’ waren.

eigen knuffel maken centro

Hoe werkt het bij Build a Bear?

Het maken van je eigen knuffel werkt volgens een ‘stappenplan’ en er moeten een aantal keuzes gemaakt worden:

 • Je kiest een knuffel uit
  build a bear
 • Je kiest of de knuffel geluid moet hebben. Dit kan een voorbedacht geluid zijn of een zelf ingesproken geluid. Hiervoor betaal je uiteraard extra :-). Als je het zelf inspreekt kan het van alles zijn. Pippa koos voor een vaste tekst ‘I love you’. Coco koos voor een Paw Patrol tekst die ik nog niet helemaal ontcijferd heb 🙂
  build a bear
 • Vervolgens wordt je knuffel ‘geboren’. Dit houdt in dat de medewerker vraagt of je hem/haar zacht of hard wilt hebben. Je mag een hartje pakken, waar je een wens in ‘fluistert’. Het hartje krijgt een plekje in je beer. Als je voor een geluidje hebt gekozen wordt deze ook geplaatst.
  build a bear
 • De beer wordt gevuld: het moment is daar. Je beer wordt een beer. De aanstaande berenmoeder drukt op een pedaal en de knuffel wordt gevuld. De medewerker schudt wat heen en waar aan de beer zodat de vulling goed verspreid wordt.
  build a bear
 • Doorknippen van de navelstring. De beer wordt dichtgenaaid, de nieuwe moeder van de beer mag de navelstreng doorknippen :-). Je wordt officieel gefeliciteerd met je berenkind, ik als oma van de beer, de zus als tante van de beer. Hilarisch!
 • De wasstraat
  Tijd voor de verzorging. Je mag je beer wassen. Je legt je beer op een tafeltje. Niet schrikken want er begint een blazer aan te gaan. Coco schrikt zich rot. Er ligt een borstel bij, je berenkind kan geföhnd en geborsteld weer naar huis.
  build a bear

Het geboortecertificaat en jouw Build a Bear krijgt een eigen huisje

Dan is je beer geboren en gewassen. Dan kun je als je zou willen nog een geweldige outfit uitkiezen. Dat heb ik ze even uit het hoofd gepraat, dat ging met wat tegenzin. Maar ik vond het voor mijn budget wel mooi geweest. Mocht je zelf ook gaan, dan is het misschien een tip om het kind dit van zijn eigen geld uit te laten zoeken. De pakjes waren niet heel duur, maar ik weet dat ze hier in huis zo verdwenen zijn. Knuffels zijn ze overigens allebei helemaal gek op.

Dan loop je met de beer naar een computer. Daar voer je de naam van jouw beer in en jouw eigen naam, vervolgens kun je bij de kassa je geboortecertificaat ophalen (en afrekenen). Ook hier gaan de medewerkers helemaal mee in de beleving.

build a bear

Mijn kinderen worden gefeliciteerd met hun beer die geboren is op 20 oktober 2019, 400 gram weegt en 30 cm is. Vervolgens tovert de dame in kwestie een doos onder de toonbank vandaan, de kinderen moeten heel hard blazen, de doos vliegt in de lucht en er ontpopt zich een huis voor de beer. Deze kun je thuis inkleuren. Ik vind het geweldig!

eigen knuffel maken

Door naar de kerstmarkt bij CentrO in Oberhausen

En dat was nog maar het begin van deze te gekke middag. Eigenlijk kwamen we voor de kerstmarkt, hoe dat was lees je in de blog die ik schreef over de kerstmarkt in Oberhausen.

kerstmarkt oberhausen

Wat je wilt weten over Build a Bear en wat kost Build a Bear?

De kans is groot dat jouw kinderen Build a Bear kennen van YouTube. Het is een wereldwijd concept, maar voor zover ik heb kunnen ontdekken is die Build a Bear in Oberhausen het dichts bij. Op de website van build a Bear in Oberhausen kun je bij Kollektionen zien wat er te krijgen is. Wat ik zo snel in de winkel zag was dat de knuffels starten bij 19,99. Mijn dochters hebben dezelfde knuffel uitgekozen uit de collectie ‘Alladin’ deze kost 34,99 Euro. Je kunt een bestaand geluid toevoegen, of een zelf ingesproken geluid, de prijzen liggen tussen de 4,99 en 9,99 Euro. En dan is er nog de hartslag-optie, voor 5,99 Euro heeft jouw beer een eigen hartslag! Die van ons werkt overigens prima zonder hartslag…

Gratis parkeren bij CentrO en een speelgedeelte

Je vindt Build a Bear in CentrO Oberhausen, je parkeert hier gratis. En vooral op een doordeweekse dag is het heerlijk rustig. We reden er in iets meer dan een uur naartoe vanaf Enschede. Als je niet rond wilt dwalen dan kun je het beste bij een infopunt vragen waar je Build a Bear kunt vinden. Er zit ook een soort foodcourt in CentrO, met op de eerste verdieping een speelgedeelte voor kinderen. Ga je daar wat eten, sleep het dan even mee naar boven! Daar heb je ook relaxte zitplekken omringd met planten en dit uitzicht…

Kende jij Build a Bear al? Ik ben benieuw of het jou ook zo tof lijkt en als je het al kent ben ik heel benieuwd of je net zo enthousiast bent. Laat gerust hieronder een berichtje achter! In en om CentrO is nog veel meer leuks te ontdekken, zoals het LEGO Discovery Centre en Sea Life.

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!
1 Comment
 • Mieke
  november 21, 2019

  Build a Bear is zó tof voor de kids! Inmiddels hebben we er al een aantal uit Oslo, Berlijn en Oberhausen. Heel jammer dat dit concept niet in Nederlands is… hoewel, voor het voorkomen van nòg meer ‘build a beren’ is dat eigenlijk ook wel prima ?