Leuke tips voor peuters en kleuters

Door

Vorige week was Rianne één van de mensen die een dagje de Vettt Instagram Account over nam. Ze liet zoveel leuke dingen zien die ze met haar kleuter en peuter deed dat Vettt haar vroeg of ze daar een gastblog over wil schrijven. Lucky us & lucky you: dat wil ze!

Rianna (34) is mama van Lux (4) en Loisa (bijna 3) en werkt als pedagogisch medewerkster in de kinderopvang.

In huis met kleine kinderen

De afgelopen week hebben wij als ouders allemaal ervaren hoe het is als je aan huis gebonden zit met (kleine) kinderen. In eerst instantie dacht ik dat het wel mee zou vallen, even een poosje thuis, even geen standaard rush waarin we ons normaal begeven. Maar na een aantal dagen kreeg ik in de gaten dat ook de kinderen iets meekrijgen van alle onrust en zich daardoor ook (op sommige momenten) onrustig gaan gedragen. Van nature ben ik ondernemend en creatief ingesteld. Ik besloot allemaal leuke dingen te bedenken, op te zoeken en uit te voeren die thuis en in de achtertuin gemakkelijk te doen zijn. De dingen wie wij thuis doen moeten geen ‘moetjes’ worden. Ik vind het belangrijk dat ze er veel plezier een beleven en tegelijk toch leerzaam zijn. Veel van mijn tips zijn echt heel simpel. Ik heb een aantal favoriete activiteiten met mijn kleuter en peuter voor jullie op een rijtje gezet.

Favoriete activiteiten met een peuter en een kleuter

 1. Schilder een doos
  We begonnen vorige week met het schilderen van een doos. Doordat het een gekke tijd is leek het me leuk om alle gemaakte dingen in een aparte doos te bewaren. Denk aan werkbladen, lesjes vanuit school, en eigen gemaakte knutselwerkjes. Stel, de kinderen kunnen over een paar weken weer naar school, dan is het leuk om het een en ander te laten zien wat je zoal gedaan hebt. De doos vul ik ook regelmatig weer aan met werkbladen en kleurplaten. En hoe leuk is het dan om je eigen doos zelf te versieren met verf, stickers, wasco etcetera?

  Kinderen hebben vaak een grotere fantasie dan wij denken, dus laat ze vooral lekker hun gang gaan.
 2. Moestuin kweken
  Het kweken van de moestuin bleek hier een dikke hit. En nog steeds. Elke ochtend kijken de kindjes vol verwachting naar de potjes en het mini broeikasje die voor het raam staat. Afgelopen week zijn we druk geweest met het kweken van kruiden en groenten. Hierbij laat ik de kinderen zelf zoveel mogelijk doen. Laat ze bijvoorbeeld zelf de potjes vullen met modder en laat ze ook zelf de zaadjes erin doen. Er lag werkelijk overal modder, maar ze hebben enorm veel plezier gehad. Om de beurt mogen ze de potjes water geven met een eigen kindergieter. Vanmorgen hadden wij hier twee stralende koppies want er komen al wat groene sprietjes boven! Hoe leuk is het wanneer ze het hele proces meemaken van een zaadje tot uiteindelijk een tomaat!
  activiteiten met peuters en kleuters
 3. Versier een paastak
  Pasen duurt misschien nog wel even, maar het versieren van een paastak vind elk kind leuk. Mocht je nu denken; ik wil liever de deur niet meer uit? Vraag dan even rond bij de buren. Misschien heeft iemand een kronkelwilg in de tuin staan? Ik bestelde bij verschillende winkels wat leuke hangers en kuikens en het versieren kon beginnen! Staat super gezellig en vrolijk! De HEMA en XENOS hebben ook echt leuke dingen om je paastak te decoreren.
  activiteiten met peuters en kleuters
 4. Doolhof van Duplo
  Lux kreeg een leuke opdracht van school waarmee hij wel even bezig is geweest. Wat heb je nodig? Duplo blokjes, een duplo plaat en een klein balletje. Maak van de blokjes een doolhof, en laat het balletje door het doolhof bewegen door de plaat heen en weer te bewegen.
  activiteiten met peuters en kleuters
 5. Letters leren
  Op school is Lux bezig met letters. Lux vind het ook hartstikke leuk. Deze week was de letter van de week de letter P. We begonnen met het maken van de letter en deze werd versierd met verf, stiften, stickers etc. Pak er daarna een tijdschrift bij en zoek samen woorden die beginnen met de letter P. Knip alle letter P uit die je tegenkomt. Leerzaam, leuk en een zelfstandige opdracht!
  activiteiten met peuters en kleuters
 6. Raamstiften
  Heel simpel, heel leuk, en ze zijn er lekker lang zoet mee. Raamstiften! Misschien zit niet elke ouder hier op te wachten. Maar in deze tijden moet je soms het een en ander loslaten. En daarbij heb je de ramen zo weer schoon en kunnen ze de volgende dag zo weer beginnen aan nieuwe tekeningen op de ramen. Voor 2 Euro (in de aanbieding) kun je ze nu bij de HEMA bestellen.
 7. Vrije knutsel tafel
  Voor komende week heb ik heel veel leuke knutselspullen besteld. Lijm, verschillende kleuren papier, stempels, en een emmer vol leuke glitterstickers. Hierbij leg ik altijd een paar kinderscharen neer, wat tijdschriften, kwastjes om mee te lijmen en ik laat ze lekker hun gang gaan. Op deze pagina van de HEMA vind je een overzicht met knutselspulletjes.
 8. Geur & smaak proefjes
  Een topper al zeg ik het zelf. Verzamel een aantal bakjes en zet daarin lepeltjes die gevuld zijn met verschillende etenswaren. Je zou denken dat kinderen smaken heel snel herkennen, maar bij elke hap zag ik ze echt proeven en nadenken. Dit proefje kun je ook heel gemakkelijk omzetten naar ruiken met bijvoorbeeld een blinddoek om en ze laten raden wat ze ruiken.
  activiteiten met peuters en kleuters
 9. Werkbladen
  Hier is de oudste (4) dol op werkbladen. Als je via google het volgende intypt: werkbladen groep 1, kom je van alles tegen. Vooral op de rust momentjes wanneer zuslief in bed ligt bied ik Lux deze leerzame werkbladen aan.
  activiteiten met peuters en kleuters
 10. Dino Doeboek
  Ik kreeg een super leuke tip van een mama uit de klas van Lux. Via de website van Dinoland kun je een ontzettend leuk Dino doeboek downloaden en uitprinten.
  Dino doeboek
 11. Teken jezelf
  Misschien best een lastige opdracht maar hier komen uiteindelijk erg leuke dingen uit. Teken jezelf! Zet een spiegel bij of op de tafel en laat je kind zichzelf eens goed bestuderen. Welke kleur haar heb je, welke kleur hebben je ogen? Probeer stap voor stap details van het gezicht te tekenen. Je zult zien, de fantasie van een kind is rijk!
 12. Scheerschuim pret!
  Een gouden ouwe, maar ik krijg er keer op keer leuke reacties op als ik aan het werk ben. Zorg voor een paar grote placemats of een plastic tafelkleed en spuit hier een aantal klodders scheerschuim op. Laat de kinderen ervaren hoe dit voelt en wat je er allemaal mee kunt. Je kunt erin tekenen, je kunt er fijn mee smeren, maar hier pakken we er vaak dieren bij. Het is even een geklieder maar je scoort hier zeker punten mee!
 13. Dagritmekaarten 
  Op internet & vooral op social media zie ik allemaal leuke & handige schema’s voorbij komen om een beetje ritme & structuur aan de dagen te geven. Niet een van dat alles werkte, maar de dagritmekaarten van Heutink wel! Gratis te downloaden op de website van Heutink voor thuis.

  Ik heb ze geplastificeerd en op de achterkant magneten geplakt, zodat de kinderen ze zelf op kunnen hangen. De kaarten zijn helder en duidelijk en geven wat meer helderheid voor wat de dag een beetje gaat brengen. De magneten zijn ook te koop bij HEMA.
  Dagritmekaarten
 14. Tot slot, lees je klasgenoten voor!
  Al een paar keer zag ik allemaal actieve juffen voorbij komen op internet die de kinderen dingen willen leren, en zo nu en dan ook voorlezen. Met veel moeders uit de klas van Lux zitten we in een groeps app. Ik merk dat veel kinderen naar elkaar beginnen te vragen, en het is voor hen gek dat ze elkaar een poos niet zullen zien. Ik opperde het volgende idee: laten we elke dag (om de beurt) een kindje samen met zijn of haar papa of mama een verhaal voorlezen en dit opnemen middels een video die we gemakkelijk kunnen versturen via whatsapp. Zo blijven de kinderen elkaar zien en kan elk kind uitkijken naar een nieuw verhaaltje door zijn of haar klasgenoot. Wij hebben gisteren de aftrap gedaan en we kregen hier super veel leuke reacties op!

Heb jij zelf nog leuke tips voor activiteiten met peuters en kleuters?

Het zal nog wel een aantal weken duren voordat alles weer normaal gaat worden. Er zullen dagen tussen zitten dat de kinderen niet te genieten zijn, zoals hier bij ons ook gebeurde afgelopen weekend. Ik laat die dagen er ook maar gewoon zijn, en de schermtijden zijn dan wat langer dan normaal gesproken. Maar aan de hand van wat leuke activiteiten komen we er wel. Laten we elkaars tips en activiteiten vooral delen, want dat maakt deze gekke periode voor ons allemaal een stukje makkelijker en leuker. Heb jij zelf nog tips voor leuke activiteiten met peuters en kleuters? Deel ze vooral door hieronder een reactie te plaatsen. Wil je nog meer inspiratie? Lees dan vooral deze blog specifiek met tips voor leuke en leerzame activiteiten met kleuters even.

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.