Dit vertelt een kindertekening jou!

Door

Gastblog door Marijke Droog (Mijnkindenik)

Wist jij dat je door goed te kijken naar een kindertekening, je kunt zien hoe het met een kind gaat? Door te weten waar je op moet letten, kun jij zien wat hem/haar bezig houdt en wat er bewust of onbewust speelt in het leven van jouw kind.

Tekenen tijdens kindercoaching

In mijn coaching praktijk start ik altijd met het voorlezen van een boekje dat gaat over de problematiek waar kinderen voor worden aangemeld (vaak overprikkeling, boze buien, onzekerheden, zelfvertrouwen). Daarna maken we een tekening, waar ik veel informatie uit haal hoe het met een kind gaat.

Tekeningen die je veel leren over een kind

Je kunt vooral veel uitlezen uit de ik-tekening, boom-tekening en huis-tekening! “Kinderen tekenen onbewust maar nooit toevallig” heb ik geleerd van Eveline Ruiterberg. Ook de quote op mijn website “Een kind dat moeilijk dóet, hééft het moeilijk” komt van haar hand.

Herkenning in kleuren in een kindertekening

Als een kind bijvoorbeeld veel met blauw tekent omdat dat zijn lievelingskleur is, zou die kleur ook over (onverwerkt) verdriet kunnen gaan. Groen kan gaan over ontwikkeling, rood over heftige emoties, paars over veranderingen en geel over jalousie. Als er weinig met kleur is getekend terwijl er voldoende materialen aanwezig waren, kan jij je afvragen hoe het met het energielevel van jouw kind is gesteld.

Harde lijnen versus schetsend tekenen

Tekent een kind diepe/harde lijnen? Of schetsend en voorzichtig? Dit kan wat vertellen over het zelfvertrouwen en/of de grip die hij op zichzelf heeft. Hetzelfde geldt voor de grondlijn. Is die stevig en duidelijk? Dan weet jouw kind goed wat er van hem verwacht wordt.

Symbolen in kindertekeningen

Ook worden er in kindertekeningen veel symbolen gebruikt. Kinderen die veel hartjes tekenen, hebben diepe verbindingen met de mensen om hem heen of zijn daar juist enorm naar op zoek. Een ballon laat je nadenken over wat er is dat losgelaten mag worden. Trappen kunnen de weg naar ontwikkeling zijn. Tekent jouw kind veel hekken, of veel duidelijke (zwarte) kaders? Hoe is het dan met zijn eigen grenzen gesteld, of heeft hij misschien meer grenzen nodig? Zo kan een vulkaan gaan over uiten (of het niet kunnen uiten) van heftige emoties en vogels/vliegtuigen over ergens anders willen zijn

Het dak als symbool in een huis-tekening

Een heel duidelijk symbool bij huis-tekeningen is bijvoorbeeld het dak. Het dak gaat hoe het kind de verhoudingen tussen vader-moeder-kind ervaart. Daarin staat de punt voor het kind, rechtsonder voor moeder en linksonder voor vader. Is er 1 lijntje korter? Of zijn ze gelijk? Is er een duidelijke lijn of voorzichtig en wiebelig? Met welke kleur is er getekend? Is er een schoorsteen getekend en aan welke kant (vaderhoek of moederhoek)? Allemaal vragen die wat kunnen zeggen over de onderlinge relaties.

Het huis kan ook worden gezien als het lijf van degene die tekent, waarbij het dak het hoofd vertegenwoordigd. Is er in het huis een deur getekend, hoe toegankelijk is deze? Laat het kind anderen makkelijk binnen of moet je eerst langs een hekje, een bosschage of een ander obstakel? Is er überhaupt een deur? Zijn er ramen getekend? Veel, weinig of geen? Kan je (letterlijk) naar binnen kijken of is er een kruis of zijn er gordijnen getekend? Dit kan je zien als enige vorm van bescherming.

Kindertekeningen kunnen heel veel vertellen

Ik zou hier zo veel meer over willen en kunnen vertellen, over vormen, lijnen, symbolen enz. Ik vind deze materie ontzettend interessant! Ik hoop dat jou is opgevallen dat ik in deze blog regelmatig “het zou kunnen zijn dat…” en “het kan wat zeggen over…” en “je kan het uitleggen als…” heb geschreven. Dat is natuurlijk niet voor niks. Een tekening is áltijd een momentopname en een optelsom van verschillende interpretaties. Maar zeker onbewust en nooit toevallig!

Koester de kindertekening van jouw kind en doe er iets bijzonders mee!

Naast dat kindertekeningen veel kunnen zeggen, zijn ze ook prachtig. Pas geleden heb ik een lijnentekening van mijn dochter Jade ingeleverd bij Ursula Aubri van Atelier Cadré. Zij maakte van deze tekening een mooi schilderij. Ook kregen we er een kalender, een drinkmok en sleutelhanger erbij. Superleuk gedaan, mijn dochter was megatrots!

Het kunstwerk dat Ursula maakte


Vergeet niet jouw kind voor te bereiden dat de tekening ‘omgetoverd’ wordt, om teleurstellingen te voorkomen 🙂

Wil je meer weten over een speciale kindertekening van jouw kind of heb je andere vragen rondom het gedrag van jouw kind en/of opvoeding? Neem dan contact met mij op via marijke@mijnkindenik.nl .

Meer weten over Marijke en Mijnkindenik?

Marijke helpt ouders en kinderen met vragen en/of uitdagingen rondom het gedrag van kinderen. Na jaren in de kinderopvang gewerkt te hebben, gooide ze het roer om. Eerder verscheen op Vettt al een interview met Marijke Droog over het volgen van haar droom om kindercoach te worden.

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.