Kinderverjaardag: Survival-guide

Door

Tips voor de kinderverjaardag

Ik vind het nogal een bevalling zo’n kinderverjaardag. Ter voorbereiding op de derde verjaardag van Pippa (vorige week) heb ik me eens verdiept in de materie van de kinderverjaardag. Met eigen ervaring en met wat hulp van ervaringsdeskundigen (lees: vriendinnen) heb ik wat tips voor de kinderverjaardag voor je verzameld.  De ‘kinderverjaardag-survival-guide’ was geboren. Ik hoop dat het je helpt om de verjaardag zo fijn mogelijk te laten verlopen, want het is wel zo leuk als je er zelf ook nog een beetje van kunt genieten. Afgelopen woensdag werd Pippa 3 en mijn motto was “hoe makkelijker hoe beter”, zo gezegd zo gedaan. En ik kan echt zeggen dat het een superleuke, gezellige en redelijk relaxte dag was. Hooray! Check hieronder mijn tips…

#1 Begin op tijd

Ik ben zo iemand die alles altijd op het laatste moment nog moet regelen. En ik bedenk me dan ook weer op het laatste moment dat ik er toch nog iets bij moet halen, dus deze is voor mij altijd een grote  uitdaging. Maar het maakt het er zoveel relaxter op als je gewoon op tijd begint. Voor mij is dat toch wel zo’n 4 weken voor de tijd. Ik begin dan na te denken over het cadeau, de traktaties en de taart.

 

#2 De taart

Geen verjaardag zonder taart! Met de vorige verjaardag was onze dochter groot fan van Nijntje. En hoe leuk zou het zijn om zelf eens (en voor het eerst) een fondant-taart te maken?! Héél leuk. Dus zo gezegd zo gedaan. Voor het eerst maakten mijn vriend en ik een fondanttaart (wat wel erg gezellig was), dit gebeurde de avond ervoor en eindigde na middernacht. Geen succes.

Dit jaar hebben we een taart besteld, wat een verademing! De taart heb ik besteld bij Rodinne van het Suikerhuisje in Enschede. Een jonge vrouw die met zoveel passie een ontzettend gaaf bedrijf runt. Ze doet en maakt eigenlijk alles wat met ‘zoet’ te maken heeft. Ze maakt echt prachtige taarten maar daarnaast doet ze ook nog heel veel andere leuke en vooral zoete dingen. Zoals high tea’s op locatie op zoete bedrijfscateringen. Zo ontzettend leuk voor een vrijgezellenfeestje, babyshower of gewoon om eens iemand te verrassen!

Wat betreft de taart is eigenlijk van alles mogelijk. En Rodinne vindt het superleuk om mee te denken, ze heeft zelf ook allerlei leuke ideeën. Omdat Pippa nogal in-to poppen en barbie’s is gingen we voor een barbietaart. We leverden zelf de barbie aan en op de ochtend van de verjaardag haalden we de taart op. Pippa was er stil van.

tips kinderverjaardag

Wowie…de barbietaart!

De taart was prachtig, zo mooi dat ik het echt zonde vond om hem aan te snijden. Naast dat de taart heel mooi was, was hij ook nog eens ontzettend heerlijk. Daar was iedereen het ook wel unaniem over eens! Er zat een superlekkere vulling in met o.a witte en bruine chocolade. Mjammie!

 

tips kinderverjaardag

De supermooie taart met onzettend lekker vulling!

#3 Cadeau’s

Het liefst geven we een cadeau waar ze echt iets aan heeft en wat ze ook nog eens superleuk vindt. Ruim voordat ze jarig was waren we bezig met project ‘meisjeskamer’, maar deze liep nogal uit. We hebben maar besloten om de kamer als cadeau te geven. Zo was er gelijk een deadline om de kamer af te hebben. Vanaf haar derde verjaardag mocht ze dan ook in het grote bed slapen (Ahum, jep ze lag nog steeds in het ledikantje!). Toen we op haar verjaardag naar boven liepen om haar de kamer te laten zien (ze sliep al die tijd op een andere kamer) werd ze helemaal verlegen. En het was nogal indrukwekkend volgens mij, ze wist niet zo goed waar ze moest kijken. Ik denk niet dat we dit zo weer zouden doen, je merkt toch wel dat kinderen heel graag iets uit willen pakken. Ik heb ook het idee dat kinderen een verjaardagscadeau associëren met ‘ iets kunnen uitpakken’. Ze was en is wel ontzettend blij met haar nieuwe bed, maar volgend jaar gaan we toch maar voor iets dat ‘uitpakbaar’ is!

Dit jaar hadden we een lijstje gemaakt met cadeau’s waarvan we wisten dat ze het heel leuk zou vinden. Als dan iemand een cadeau tip wilde konden we een van die dingen doorgeven en doorstrepen, erg handig!

Ik laat Pippa de cadeau’s nooit tijdens de verjaardag zelf al gebruiken. Dat kan ze rustig en op haar gemak de dagen erna doen. Zo wordt het ook wat minder een chaos, is ze bewuster met het speelgoed bezig en raken nieuwe dingen niet misschien al kwijt.

 

#4 Huis versieren

Dit kun je natuurlijk niet heel veel eerder doen dan de avond ervoor :-). Ik heb het heel simpel gehouden, gewoon ballonnen en slingers. Er kwam weinig styling aan te pas! Ik leg ook altijd een groot tafelzeil op tafel met voldoende servetjes, want op zo’n verjaardag valt er nog wel eens wat om.

 

# 5 Verjaardagshoed

Ahum. Glad vergeten dit jaar. Maar gelukkig kwam lieve Lola op Pippa’s verjaardag en had deze kleine held helemaal zelf een verjaardagshoed gemaakt. Meestal maken ze dit op het kinderdagverblijf, maar daar viert ze haar verjaardag morgen pas.

 

#6 Tijd

Op de vorige twee verjaardagen hielden we het eigenlijk de hele dag. Maar meestal kwam er ’s ochtends bijna niemand en ’s middags was het volle bak. Het leek me handiger om de verjaardag in de middag te doen vanaf een uurtje of 2/3. Zo kun je ’s ochtend de laatste dingen nog in orde maken. En dat is bij mij altijd hard nodig, ik ben zo’n type die alles op het laatst nog moet regelen. Zo gezegd zo gedaan. Dit jaar begonnen we om 14.00. Dikke aanrader!

 

#7 Snoepzakjes

Het is niet heel veel werk maar het komt er toch ook nog weer bij. Die snoepzakjes maken. Leuke zakjes uitzoeken en leuke inhoud voor in de zakjes op de kop tikken. Dit jaar had ik me toch iets handigs gekocht (tip van aan vriendin): suikerspin in een bakje. Gekocht bij de Action. Volgens mij kosten ze rond de 1,50 per 3. Goede deal dacht ik zo! Niet de meest gezonde uitdeeltraktatie, wel erg handig 🙂

Tips kinderverjaardag

Action Suikerspin

 

#8 Dinertime!

Ik vind het altijd wel relaxed om ook iets te regelen voor het eten. Sommige vrienden/familie komen gelijk na het werk en het is voor de sfeer wel prettig als niemand honger hoeft te hebben. Ik heb dit jaar voor een grote pan soep gekozen met broodjes knakworst. De soep had ik de avond ervoor al gemaakt en de broodjes worst stonden met een paar minuutjes op tafel. Ideaal!

 

#9 De troep minimaliseren

Een verjaardag zonder troep is geen verjaardag. Maar je kunt natuurlijk wel je best doen om de schade binnen de perken te houden. Mijn tips:

–       Zorg dat het kleine speelgoed niet binnen (kinderhand)bereik te vinden is (bijv. Lego)
–       Zorg voor genoeg servetjes en keukenrollen en leg deze zo neer dat ze makkelijk te vinden zijn. Als er iets omvalt, liggen ze altijd binnen handbereik.
–       Voor kinderfeestjes vind ik pakjes drinken altijd super. Bekertjes drinken vallen mij te snel om. Ik had er met watervaste stift de naam van het kind opgezet. Om ‘die was van mij!’-momentjes te voorkomen.

 

# 10 Trakteren

Pippa gaat naar het Kinderdagverblijf en daar moet natuurlijk ook nog even een klein feestje gevierd worden. Superleuk om Pinterest door te snuffelen voor leuke traktaties. Ik probeer altijd nog wel iets uit te kiezen dat een beetje gezond is en niet te veel werk kost maar er wel leuk uit ziet. Ik heb een aantal traktaties verzameld op mijn bord op Pinterest: Traktaties Pinterest. Dit jaar worden het deze katjes, ik vond ze op Traktatieblog.com. Ze zouden er zo uit moeten zien:

Tips kinderverjaardag

Het zal je niet verbazen dat ze er in het echt iets minder mooi uit zien, hieronder het resultaat. Hierboven zin de strikjes gemaakt van kokosbrood, dat was er niet in het roze dus ik ging voor spekjes. Ik heb de snorharen (dropveters), M&M’s, spekjes en manna met glazuur vastgeplakt. Glazuur maakte ik van een beetje poedersuiker met water. De koeken zijn eierkoeken, waar ik een klein stukje uit sneed zodat het oren zijn. De eierkoken kwamen niet zo heel mooi uit de verpakking, beetje jammer!

Tips kinderverjaardag

#11 Naar bed

Aan ieder feestje komt een eind. Ik merkte aan Pippa dat ze er op een gegeven moment ook wel echt klaar mee was, bedtijd dus. Ook al was er nog wel bezoek, we hebben even rustig de tijd genomen om haar naar bed te brengen. En gelukkig ging ze heerlijk slapen…

 

Ik ben benieuwd welke tips en aanvullingen jullie hebben, laat ze vooral hieronder achter in een comment!

Liefs,
Yvette

 

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!
3 Comments
 • Aisha
  oktober 20, 2014

  Handig! Wij vieren Jessy’s 4e verjaardag volgende maand 😀
  We hebben een keer een fondant taart gekozen en daarna 2 keer een Hema taart met foto, ook erg leuk!
  Voor de kids heb ik meestal (kleine) cupcakes en rozijntjes. Daar is Jessy net zo blij mee als met snoepjes! En wat betreft t eten, ook bij ons altijd een soepie met broodjes! Heb dus helaas geen tips :D, maar dank voor die van jou! De suikerspinnen ga ik onthouden!

  • Vettt.nl
   oktober 20, 2014

   Ow leuk!! Een vriendin tipte ook nog cupcakes zelf laten versieren (ipv taart), maar dat zag ik nog niet helemaal goed komen

 • Annemieke
  oktober 21, 2014

  Hemataart vond ik ook een aanrader en heel lekker!

  Verder zetten wij een grote bak chips op de grote eettafel (met kleed) tip van mijn vriendin. Dat is ook gelijk de plek waar gegeten en gedronken wordt door de Kids. Scheelt opruimen en de Kids vinden het gezellig!

  Verder kun je hele mooie cadeaus vinden op marktplaats!!!
  Zo heb ik daar nu de derde fiets gehaald en koop spelletjes via marktplaats. Ideaal en scheelt vele euro’s!