zomervakantie

Zomervakantie tips: de leukste uitjes met kinderen!

Iedere schoolvakantie maken wij een overzicht voor je met wat er allemaal te doen is in de vakantie, zo ook voor deze zomervakantie. We hebben de leukste zomervakantie tips voor je op een rijtje gezet. Allemaal in en om Twente en allemaal te gek met kinderen. Onderverdeeld in 6 categorieën.

 • 6 x Binnenuitjes in de zomervakantie
 • 5 x Buitenuitjes
 • 5 x Zwemplekken
 • 5 x Evenementen
 • 5 x Uitjes die je kinderen alleen kunnen doen
 • 5 x Actieve uitjes

6 x Binnenuitjes met kinderen in de zomervakantie

 1. Bezoek de MuseumFabriek: een Zomer Lang Spelen!
  Deze zomer staat De Museumfabriek in het teken van Een Zomer Lang Spelen, met heel veel leuke activiteiten voor jong en oud. Tijdens Een Zomer Lang Spelen zijn in De Museumfabriek spannende, speelse installaties te zien die zorgen voor verbazing en een grote glimlach. Zo zijn de sprookjesachtige ‘Holons’ van Martens & Visser en ‘Hoop’ van Zoro Feigl te bewonderen. 
  Tip: Tijdens de zomervakantie worden er verschillende workshops gegeven. Op de website vind je een overzicht: MuseumFabriek.


 2. Kinderspeurtocht & Familierondleidingen bij Museum No Hero (Delden)
  In Museum No Hero kun je de hele zomer terecht, want ze hebben hier een hele leuke speurtocht door de tentoonstelling over Japan. Elke zondag is er een superleuke rondleiding speciaal voor families (wel even aanmelden via de website). Na afloop strijk je neer op het terras van de geweldige beeldentuin, alsof je op vakantie bent! Je vindt het museum aan de rand van het centrum van Delden, in een prachtig gebied, vlakbij Kasteel Twickel.
  Voor meer informatie over museum No Hero en de familierondleidingen kijk je op de website: Museum No Hero.

  No Hero
 3. Zomervakantie bij techniekmuseum Oyfo
  Techniekmuseum Oyfo ligt vlakbij het Centraal Station in Hengelo. Extra leuk dus om er met de trein naartoe te gaan. Het is écht een museum voor het hele gezin.

  Deze zomervakantie kun je bij Oyfo Techniekmuseum weer leuke, grappige of interessante technische Doepakketjes maken! In de museumshop kun je zien wat je allemaal kunt maken. Denk aan een borstelrobot, een spookslot, een vlinder die rondvliegt op zonne-energie.

  Heb je altijd al willen weten hoe jij eruit zou zien met tien hoofden? Of vijf armen? Of -tig benen? Kom dan een selfie maken met de bizarre foto-installatie Mutant Me en transformeer jezelf tot held of monster! 
  Voor een compleet overzicht van alle activiteiten die deze zomer bij Oyfo plaatsvinden kijk je hier: www.oyfo.nl/zomer

  vakantie
 4. Kinderrondleidingen bij Museum Het Palthe Huis (Oldenzaal)
  Het Palthe Huis in Oldenzaal is een heel bijzonder huis. Over dit bijzondere huis en over de spannende tijden in Oldenzaal tijdens de Middeleeuwen leer je van alles tijdens de kinderrondleiding. Wist je bijvoorbeeld dat er in de stad Oldenzaal nog dingen te vinden zijn die soms wel meer dan 500 jaar oud zijn?
  Voor alle nieuwsgierige én leergierige kinderen organiseert het Palthe Huis in de laatste week van de zomervakantie 3 kinderrondleidingen. Zonder jaartallen en ‘grotemensentaal’ maar met spannende verhalen en bijzondere weetjes. De kinderrondleidingen vinden plaats op: 17, 21 en 24 augustus.

  Wanneer: 17, 21 en 24 augustus
  Aanmelden: kan via info@palthehuis.nl of telefonisch via 0541 513 482.
  Leeftijd: 5 tot 12 jaar.
  Kosten: € 5,00 per kind en dan krijg je een bouwplaat van het Palthe Huis (ter waarde van € 2,50) cadeau. Ouders die ook meewillen betalen € 7,50. Let op: Rondleidingen gaan door bij minimaal 5 aanmeldingen.
  Voor meer informatie: www.palthehuis.nl

  Zomervakantie
 5. De hele zomer: Free Energy! door Tetem (door heel Twente)
  Tetem presenteert deze zomer het High Tech programma “Free Energy” voor kinderen in heel Twente.

  De hele zomervakantie staat in het teken van energie die wordt opgewekt door beweging en natuurkrachten. In heel veel Twentse gemeenten worden daarom bij Maakplaatsen (bibliotheken/kultuurhuizen) uitdagende workshops aangeboden

  Free Energy workshop 6-9 jaar
  Hoe kan je een autootje laten rijden zonder brandstof? Het antwoord op deze vraag ontdek je tijdens deze workshop. Bouw je eigen autootje en zorg ervoor dat deze zelfstandig kan rijden!

  Free Energy workshop 10-12 jaar
  Daag jezelf uit door te experimenteren met zonne-energie. Bouw een zonnecel met losse elektronica onderdelen en stuur daarmee een propeller aan. Lukt het jou beweging uit de zon te halen?

  Leeftijd: 6 t/m 12 jaar
  Wanneer: verschillende data tijdens de zomervakantie
  Waar: Verschillende locaties door heel Twente.
  Meer informatie, het programma en de locaties: Op de website van Tetem.

  zomervakantie
 6. Films bij Concordia
  Deze zomer kun je ook weer heerlijk in het centrum van Enschede in de mooie zaal van Concordia (boven SamSam) twee leuke films bekijken: Mijn bijzonder rare week met Tess en Buurman & Buurman hebben een nieuw huis.

  Mijn bijzonder rare week met Tess
  Bang om als jongste van het gezin alleen over te blijven, begint Sam tijdens zijn vakantie op Terschelling vastberaden aan zijn zelfverzonnen alleenheidstraining. Door de ontmoeting met de ongrijpbare Tess, die een groot geheim met zich meedraagt, wordt hij een avontuur in getrokken dat hem doet inzien dat je je familie juist moet koesteren in plaats van ontvluchten. Sam neemt een drastisch besluit waardoor zijn bijzondere vriendschap met Tess op het spel komt te staan en Tess haar leven voorgoed zal veranderen.
  Meer informatie: www.concordia.nlZomervakantie

  Buurman & Buurman hebben een nieuw huis
  Buurman & Buurman zijn terug met nieuwe avonturen! Ze zoeken geniale oplossingen voor alledaagse problemen. Dat gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot. Kijk voor meer informatie en de speeltijden op de website: www.concordia.nlzomervakantie

5 x Buitenuitjes

We hopen allemaal dat we deze zomer lekker veel naar buiten kunnen. Hieronder vind je onze top 5 met buitenuitjes.

 1. Groot Twentsch Maisdoolhof (Fleringen)
  Net voorbij Tubbergen vind je het plaatsje Fleringen. Hier vind je een ontzettend groot én leuk maisdoolhof. Dwalen door het mais en na afloop kan er nog volop gespeeld worden op het terrein rondom Het Doolhof. Onderdeel van het maisdoolhof is de pluktuin. Je kunt dus met een bosje versgeplukte bloemen weer huiswaarts!
  www.groottwentschmaisdoolhof.nl
  maisdoolhof
 2. Manderveense Aardbei (Manderveen)
  Als je vanaf Het Maisdoolhof een klein stukje doorrijdt dan kom je bij de Manderveense Aardbei. Hier pluk je de lekkerste aardbeien en na het plukken doe je nog een drankje en een heerlijke wafel op het terras!
 3. KettelerHof in Duitsland
  Dit is zo’n leuk en relaxed park. Het is groot en ruim opgezet, er is een heel groot buitengedeelte maar ook een groot binnengedeelte en het draait hier vooral om klimmen, klauteren en buitenspelen. Kettelerhof is echt een aanrader voor een dagtripje! Wel zwemkleren en/of droge kleren meenemen!
  bezoek aan kettelerhof
 4. NIEUW: DinoZoo in Metelen!
  Dino Zoo Metelen is een combinatiepark van zowel dino ’s als levende dieren midden in de bossen van de Metelerheide. Op maar 20 minuutjes rijden vanaf Enschede.

  Het bijzondere aan Dino Zoo Metelen is dat de bezoekers geen entree en parkeergeld betalen. Je koopt bij de ingang een tegoedbon ter waarde van 6 euro per persoon, die kun je vervolgens op deze dag vrij besteden in zowel de horeca als de souvenirshop. Tijdens een bezoek kun je je onder andere in het kasteel vergapen aan de dinosaurussen die door het maken van geluiden en bewegingen levensecht lijken.

  Naast de dinosauriërs, zijn er ook levende dieren. Denk aan damherten, dwergschapen, nandoes, verschillende soorten vogels, een paartje grote gevlekte boomeekhoorns, cavia’s en alpaca’s.
  Voor meer informatie kijk je op de website: www.dinozoo-metelen.com

  DinoZoo Metelen
 5. Avonturenpark Hellendoorn met SlidePark!
  Lekker dichtbij en ontzettend uitdagend én leuk: Avonturenpark Hellendoorn. Kinderen vanaf 1,20 kunnen hier een ritje maken in de achtbaan (yes; over de kop!) en voor de kleinere kinderen is er ook genoeg tof te ontdekken. Emily ging met haar beide zoons en schreef er een uitgebreide blog over haar bezoek aan Avonturenpark Hellendoorn met peuter en kleuter. Maryke heeft zelfs een jaarkaart van Avonturenpark Hellendoorn en ook haar kinderen (5 en 7 jaar) zijn groot fan. Bij hogere temperaturen ga je lekker vroeg en eindig je de dag met verkoeling in het slidpark!
  Hellendoorn Seizoen Pas

5 x verkoeling in de zomervakantie

Er zijn zoveel leuke plekken voor verkoeling of om te zwemmen in de buurt. Een aantal van onze favorieten, die we onlangs hebben getest vind je hieronder:

 1. Baby’s en peuters
  Als je met kleine kinderen gaat zwemmen, dan is het fijn dat er overzicht is en vooral ondiep water. De volgende pekken vinden wij heel leuk voor de kleintjes. Ahaus is ook zeker leuk voor de wat oudere kinderen! 
  Buitenbad Epe
  Waterspeeltuin Hulsbeek
  Zwembad Ahaus
  Zwembad De Wilder
 2. Voor de grote kinderen
  Houden je kinderen van wat meer uitdaging? Springplankje, een glijbaan, een golfslagbad enzovoort? Dan zijn deze zwembaden superleuk:
  Buitenbad Nordhorn
  Buitenbad Ahaus
  Buitenbad Uelsen
  Zwembad Bahia
  buitenbad nordhorn
 3. Natuurbaden
  Net over de grens zijn een paar hele fijne plekken om te zwemmen:
  Else am See
  Dragos am See
 4. Waterfonteinen Gronau
  In het Lagapark in Gronau vind je heel veel fonteinen, genoeg voor een middagje vertier. Handdoekje mee en genieten maar: Waterfonteinen Gronau.
  Waterfonteinen Gronau
 5. Erve Brooks, Blotevoetenpad
  Een actief uitje, maar ook perfect voor wanneer je wat verkoeling wil: het blotevoetenpad en avonturenpad bij Erve Brooks.
  Gelderland met kinderen

5 x Evenementen

 1. Dinopark Twente Airport (13 juli t/m 25 augustus)
  Van 13 juli tot 25 augustus kun je iedere dag oog in oog komen te staan met levensechte dino’s. De poorten naar Dinopark zijn iedere dag van 12.00u tot 20.00 uur geopend.
  Tickets? Je bestelt ze hier: Tickets Dinopark.
  Dinopark Enschede
 2. 27 & 28 juli: Middeleeuws Weekend Dragonheart (Enschede)
  Tijdens het laatste weekend van juli is er weer een middeleeuws weekend bij Dragonheart, ga terug naar de Middeleeuwen. Kinderen kunnen tegen een kleine vergoeding, boog schieten, zwaardvechten en nog veel meer!
  Meer informatie: www.dragonheart.nl
 3. 28 juli: Springkussenfestival (Hengelo)
  Op koopzondag 28 juli is het marktplein van 12 tot 17 uur één groot springparadijs. Springkussens zo ver je kunt zien én gratis te bezoeken! 
  Meer informatie: Springkussenfestival Hengelo
 4. 27 & 28 juli: Vliegerfeest bij De IJskuip Erve Kuiper (Denekamp)
  Op het erf van De IJskuip wordt weer het Vliegerfeest georganiseerd. Er wordt om 10.00 gestart en op zaterdag avond is er de verlichte avondshow.
 5. 21 t/m 24 augustus: Twente Ballooning (Hulsbeek, Oldenzaal)
  Ieder jaar weer een spektakel met de mooiste ballonnen die opstijgen. Ook dit jaar is het weer genieten tijdens de Twente Ballooning.

5 x Uitjes die kinderen alleen kunnen doen

Soms is het ook wel even lekker om je kindje een halve dag of een dagje op avontuur te ‘sturen’. Mits jouw kind daar natuurlijk zelf ook blij van wordt :-). Er wordt deze zomervakantie ook weer heel veel leuks georganiseerd.

 1. Jorienosaurus Vakantiedagen
  Iedere vakantie organiseert Jorienosaurus de vakantiedagen. Jorien neemt de kinderen een dag mee op avontuur, in het bos. De vakantiedagen duren van 10.00 tot 16.00 en vinden plaats bij Hof Espelo.
  Leeftijd: 4 tot 104
  Wanneer: 17 juli, 25 juli, 11 augustus, 14 augustus en 23 augustus
  Meer informatie: Jorienosaurus Vakantiedagen
  Jorienosaurus Kinderyoga
 2. Concordia bij JeugdVIVA (Enschede)
  De hele zomer trekt de VIVA weer rond door Enschede, ze gaan langs allerlei speeltuinen waar verschillende leuke activiteiten worden georganiseerd. Iedere week doet de JeugdViva een andere speeltuin aan. En overal zijn andere dingen te doen. Extra leuk; Concordia bezoekt dit jaar de JeugdVIVA met vier verschillende creatieve workshops; Iedereen is een kunstenaar, De Levende Machine, Zelf verf maken en Stampen door het sprookjesbos.
  Je kunt je ter plekke voor de Concordia workshops, bij de speeltuin, opgeven. Let wel op: er kunnen maximaal 15 deelnemers meedoen aan een workshop, en vol is helaas vol! Mocht je dus zeker willen weten of je nog kunt meedoen, dan kan je vader/moeder/verzorger het beste even bellen met de betreffende speeltuin.
  Een overzicht van de locaties vind je op de website: VIVA Enschede.
 3. OERRR Bij de Boer bij Ergoed Bossem (Lattrop-Breklenkamp)
  Tijdens de schoolvakanties is het woensdagmiddag, kindermiddag. Ouders kunnen even lekker achterover leunen, want we nemen jullie kinderen graag mee om onze boerderij te ontdekken en de natuur in te gaan. We hebben leuke dingen in petto: Kriebelbeestjes, Waterpret, Wilde bloemen en Boerenspelen. Het thema verschilt per keer, onder meer afhankelijk van het weer.
  Leeftijd: 4 tot 10 jaar
  Tijden: We starten om 13.30 uur en eindigen rond 15.30 uur. 
  Data: 17, 24 en 31 juli en 7, 14 en 21 augustus 
  Kosten: 9 Euro per persoon
  Aanmelden: via Natuurmonumenten, via deze link.
 4. Ponydagkamp bij de Shetlandboerderij (Holten)
  Bij de Shetlandboerderij in Holten worden in de vakanties dagkampen en pony middagen georganiseerd. Het PonyDAGkamp is voor kinderen van 4 t/m 11 jaar, voor onervaren en beginnende ruiters. De dagen staan gepland op: 17 juli, 23 juli en 21 augustus. De dag begint om 09.00 en om 14.30 worden de pony’s weer lekker in de wei gezet. Voor meer informatie kijk je op de Facebookpagina of bel of app je met de Shetlandboerderij: 06-53773058.
 5. FC Twente Soccer Camps (Enschede)
  Schitter jij deze zomer in je eigen FC Twente Soccer Camps tenue? FC Twente gaat Soccer Camps organiseren in de zomervakantie voor jongens én meisjes in de leeftijdscategorie 6 t/m 15 jaar. Tijdens een FC Twente Soccer Camp (3 dagen, dagelijks van 9.00 uur – 15.00 uur) staat plezier door middel van een gevarieerd (veld,- en animatie) programma voorop. Eén dagdeel staat in het teken van de FC Twente Skill Games, waarbij deelnemers Skill Games uit het spel FIFA 19 zelf op het veld beleven en uitvoeren. Houdt de FC Twente beleving na 3 dagen op? Nee, want alle deelnemers worden samen met een begeleider uitgenodigd in de Grolsch Veste om een Eredivisie wedstrijd van FC Twente te beleven. 
  Meer informatie: FC Twente Soccer Camps

5 x Actieve uitjes

 1. Kano by Night (De Wilgenwaard, Nijverdal)
  Terwijl de zon langzaam ondergaat ga je op pad met de kano. Is het helemaal donker als je terugkomt? Kanovaren in het donker is een unieke en bijzondere ervaring die je kunt beleven bij De Wilgenweard. Je ziet rivier de Regge en de omgeving eens op een andere manier. Na afloop van de kanotocht kun je genieten van een drankje op ons (verwarmde) terras aan het water. De data vind je via deze link: www.wilgenweard.nl
 2. Op pad met de scooter!
  Huur een scooter (inclusief route) bij ActiefTwente in Denekamp. Je maakt een prachtige tour door de omgeving en de kinderen kunnen achterop: www.actieftwente.nl
 3. Ga klimmen bij Avatarz
  Superleuk voor kinderen vanaf 6 jaar. Van 6 t/m 9 kunnen ze het lage parcours doen en vanaf 10 jaar mogen de kinderen het hoge parcours doen. Avatarz is trouwens niet alleen leuk voor kinderen :-), ook volwassenen vinden het te gek. Ook tof voor een familiedag of uitje!
  www.avatarz.nl
  Avatarz
 4. Bloemen en/of fruit plukken
  Zo fijn, lekker in de buitenlucht je eigen bosje bloemen of je bakje fruit plukken samen met de kinderen. Dat kan bijvoorbeeld bij De Forelderij(fruit en bloemen), De Inspiratiehoeve in Boekelo (bloemen), Het Groot Twentsch Maisdoolhof (bloemen) en het Duvelshofke (fruit en bloemen).
  zomervakantie
 5. Ga waterfietsen bij De Leemputten!
  In de Achterhoek kun je bij Natuurpark De Leemputten waterfietsen. Een keer wat anders op een zonnige dag? Naast het waterfietsen is hier nog meer te doen. Denk aan een speelweide met strandje, een wandelpad van 3km en horeca. Genoeg te doen voor een dagje buiten mét verkoeling.
  www.deleemputten.nl

5 x Speeltuinen met kinderen in Twente en omgeving

 1. De Morskieft (Reutum)
  De Morskieft in Reutum heeft een heel groot indoor-gedeelte en tevens een buitengedeelte. De entree is heel laag, kinderen betalen 3 Euro, volwassenen niets. Verder is er een buitenspeeltuin, voor de oudere kinderen is de Escape Room een aanrader (vanaf 8 jaar) of de vernieuwde Blacklight Midgetgolfbaan.
  www.speeltuinmorskieft.nl
  Blacklight midgetgolf
 2. Klein Afrika
  Aan de rand van Het Hulsbeek vind je Restaurant Klein Afrika. Er is een heerlijke speeltuin waar kinderen lekker kunnen spelen. Maar er zijn ook allemaal diertjes die je kunt bekijken. Vanaf het terras kijk je uit over de speeltuin.
  klein afrika
 3. Dijk 59
  Voorheen Denekamperdijk 59, ondertussen Dijk 59. Tussen Losser en De Lutte vind je een hele fijne speeltuin met een terras met uitzicht op het speelgedeelte.
  www.dijk59.nl
 4. Kettelerhof
  Misschien wel meer een pretpark dan een speeltuin maar wat een gave plek is dit. Kortom, als je nog een dagje wat leuks wilt doen deze zomer dan kan ik Kettelerhof dik aanraden!
 5. Binnenspeeltuin Erlebnispark Emsflower
  Erlebnispark Emsflower is onderdeel van het grote tuincentrum Emsflower, net over de grens bij De Lutte. Het is een topper voor zeker een halve dag vermaak, lees onze eerdere blog over Emsflower.
  Emsflower

Comments are closed.