Interview: Tessa Kortenbach van praktijk voor dans en stem (+ winactie)

Door middel van dans, stem, beweging en houding werk ik met mijn cliënten en groepen aan zelfvertrouwen, trouw zijn aan jezelf en aandacht hebben voor dit moment. Hierin staat de aandacht voor wie je bent en wat je verlangt centraal.  Ik wil mensen laten ervaren dat ‘willen voldoen aan verwachtingen’ spanning geeft en dat oordelen niet gemaakt, maar juist losgelaten moeten worden.

Wie ben je en wat voor een bedrijf heb je?

Mijn naam is Tessa Kortenbach, 39 jaar, getrouwd en moeder van 3 dochters Amelie ( 12jr), Sofie ( 7 jr) en Juul ( 4 jr) Ik ben energiek, behulpzaam en vrolijk.

Mijn bedrijf Tessa Kortenbach ‘praktijk voor dans en stem’ richt zich op het werken met mensen. (kinderen, volwassen en ouderen.) Binnen mijn werk ben ik steeds weer bezig om over te brengen dat iedereen er mag zijn, daarvoor hoef je niets bijzonders of speciaals te doen. Jij doet er toe, jij hebt ook een stem! Dans en stem is daarvoor altijd mijn middel. Ik werk met cliënten en groepen aan het opbouwen van zelfvertrouwen en trouw zijn aan jezelf.

Door de jaren heen heeft mijn werk steeds meer bekendheid gekregen. Daar waar ik eerst alleen therapeutisch werkte in mijn praktijk, werd mijn werk ook opgepikt in het basisonderwijs. Leerkrachten merkten dat mijn workshops en voorstellingen naast het werken aan beweging en gezondheid nog meer bracht in de klas. Kinderen waar ze het niet van verwachten bloeiden ineens op. Ze dansten de sterren van de hemel of zongen hard en vol overtuiging mee. Ook zagen ze kinderen rustig worden die anders juist zoveel onrust ervaren in hun lijf. Inmiddels is ook dit werk uitgegroeid tot het ontwikkelen van trainingen en lesmethodes voor leerkrachten om hun deskundigheid te bevorderen.

Mijn werk is veelomvattend van therapie tot educatie en van educatie tot zelf zingen/optreden  ik zing zelf als zingende ober vol plezier, voor dementerenden heel dichtbij, voor kinderen in leuke voorstellingen en aan bed voor mensen in hun laatste levensfase.

Zo zie je, als zelfstandig ondernemer in dit vak moet je je vleugels uitslaan, durven, doen en aanpakken!

Hoe ben je erop gekomen om je bedrijf ‘Praktijk voor dans en stem’ te starten?

Ik heb altijd gedanst, van kinderlessen tot in showgroepen. Dansen was voor mij een uitlaatklep. Heel graag wilde ik danseres worden totdat mijn rug problemen gaf. Met pijn in mijn hart moest ik stoppen met dansen. Na de SPW opleiding volgde ik de opleiding algemene verpleegkunde in de verstandelijk gehandicaptenzorg. Ik werkte inmiddels op een groep met geweldige bewoners, maar voelde me toch niet op mijn plek. Mijn hart lag ergens anders, bij het dansen! Ik maakte de beste keuze van mijn leven, een grote ommezwaai. Ik gaf mijn vaste baan op en ging de opleiding danstherapie doen. Na de eerste schooldag wist ik het, dit is het! Dit is wat ik wil en moet doen.

Na mijn opleiding was een vaste baan als danstherapeut niet makkelijk te vinden dus begon ik gewoon zelfstandig met mijn eerste individuele cliënten en groepen. Mijn praktijk draaide en ik kreeg mijn eerste opdracht binnen van de Muziekschool Twente (nu Kaliber Kunstenschool). Hierna volgde de Nederlandse Reisopera en het Artez Conservatorium. Ik ben me toen gaan bijscholen in stemtherapie en mindfulness om nog meer te kunnen bijdragen aan het welzijn van mensen. Heel langzaam is de praktijk voor dans en stem uitgegroeid tot dat wat het nu is. Een bedrijf waar ik met hart en ziel achter sta!

Run jij je bedrijf alleen of met anderen?

Ik werk graag met anderen, maar run mijn bedrijf alleen.

Hoe combineer je je gezin, werk en sociale leven?

Het combineren kan niet zonder een goede planning en een grote flexibiliteit. Mijn man Joost en ik zijn beide zelfstandig ondernemers en kunnen ervoor kiezen om flexibel te zijn. Wij hebben altijd gekozen voor de kinderen. Wij vinden het belangrijk dat we er voor ze zijn, dat we momenten kunnen beleven met onze kinderen. In de eerste jaren verdeelden we het zo: Als ik werkte was Joost thuis en als Joost werkte was ik thuis.

praktijk dans en stem

Tessa, Joost, Amelie, Sofie & Juul

Sinds dit jaar is het allemaal makkelijker geworden omdat onze drie meisjes nu alle drie op school zitten. Ik plan al mijn werk zoveel mogelijk onder schooltijd. Na schooltijd haal ik de kinderen en hun vriendjes en vriendinnetjes op en kan ik heerlijk ‘thee drinken en koekjes eten’ net als mijn moeder altijd deed. Er zijn avonden dat ik ga optreden of coaching geef dan is Joost er voor de kinderen. Er zijn ook momenten dat we tegelijk werken of samen weg gaan….dan is er altijd de helpende hand van oma, familie of lieve vrienden.

Mijn sociale leven vind ik heel belangrijk, ik houd van samen zijn met familie, vrienden en collega’s. Verre uitstapjes met familie en vrienden moet ik plannen, daar ontkom ik niet aan. Maar even een kopje koffie in de ochtend of een kopje thee met koekjes en heeeeeeel veel kinderen in de middag daar maak ik altijd tijd voor!

Mijn huishouden…hahahhhahah dat is voor mij laatste prioriteit! Meestal doen we dat allemaal samen op zondag. Iedereen zijn eigen kamer en Joost en ik de rest. Gelukkig vinden meisjes dat heel leuk….totdat ze 12 zijn 😉

Wat zou je andere moeders mee willen geven?

Doe waar je blij van wordt, volg je hart en geniet van de kleine mooie dingen. Als je de kleine mooie dingen kunt zien dan heb je heel weinig nodig. Hoe fijn is dat, weinig nodig hebben, dat zal heel veel druk verminderen!

Wat vind je het leukste aan jouw bedrijf?

Ik maak contact met mensen in hun kwetsbaarheid en hun kracht. Ik heb ontzettend veel plezier in alles wat ik doe. De eerlijkheid van kinderen, de gekregen inzichten van volwassenen en de mooie herinneringen van ouderen, dit kleurt mijn werk!

Hoe ziet jouw bedrijf er over vijf jaar uit?

Ik laat me altijd leiden door mijn gevoel, ik vaar mee op de stroom. Dat is voor mij altijd de beste manier geweest. Ik ben nooit bezig geweest met een naarstige zoektocht naar iets dat ik per se wilde bereiken, het gaat zoals het gaat, rustig groeiend en ik blijf geloven in de zin van mijn werk. Ik denk dat dit in de komende vijf jaar gewoon zo doorgaat.

Wat is jouw favoriete plek ik Twente?

Heel dicht bij de deur! Mijn mooiste plek is het Volkspark midden in Enschede. Daar loop ik, daar wandel ik en daar speel ik met de kinderen. We vieren er de kinderfeestjes, gaan picknicken, schommelen en spelen in het water. En als ik nog een favoriete plek mag noemen ben ik ook heel graag thuis 🙂

Winactie: CD + boekje over kinderangsten

Tessa heeft een boekje over kinderangsten ontwikkeld, voor kinderen en hun ouders. Het boekje (met meditatieoefeningen, kleurplaten, verhaaltjes, opdrachtjes en tips)  is een leuke manier om de angsten van je kind bespreekbaar te maken. En om op een creatieve manier angsten moedig aan te gaan. Het boekje hoort bij de CD ‘Vrienden voor altijd’. De CD bevat liedjes van de schoolvoorstelling Fien is bang. (allemaal leuke liedjes met uitgebreide songteksten, uitgeschreven dansjes en leuke opdrachtjes om samen met je kind (of leerlingen) uit te voeren. Laat in een reactie, hieronder, of op Facebook, weten waarom jij zo graag dit boekje + CD ‘Vrienden voor altijd’ + extra CD ‘Ik ben ik’ wilt winnen. Je maakt dan kans op dit leuke en leerzame pakket! De winnaar wordt op maandag 9 januari op de Vettt Facebook pagina bekend gemaakt.

praktijk dans en stem

Dit unieke pakketje kun je winnen!

 

 

 

Over Maryke

Meer blogs van Maryke lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.