Tandenpoetsen met een rebelse peuter: de tandarts to the rescue met deze 7 tips!

Door

Herkenbaar als frustratiepuntje voor VETTT-ouders: tandenpoetsen met een ik-ben-twee-en-zeg-nee-peuter. Vettt heeft hulp ingeschakeld van Tandheelkundig Centrum Zuiderval. Naomi van Tandheelkundig Centrum Zuiderval is gespecialiseerd in kindertandheelkunde en deelt 7 tips om het 2-minuten poetsen met je peuter enigszins relaxed te maken voor jou als ouder.

 1. Maak het tandenpoetsen leuk
  Je moet toch écht zelf de slingers ophangen he :-). Dat geldt ook voor het poetsen. Zing een liedje, vertel wat je allemaal wegpoetst of vertel een verhaaltje tijdens het poetsen. Zware dag gehad? Je kunt natuurlijk ook gewoon een wedstrijdje doen wie het langste stil is en de mond het verst open kan houden.
 2. Laat de peuter kiezen
  Het gevoel dat je mag kiezen dat is goud voor peuters. Geef ze het gevoel dat hun mening telt en je hebt een dikke streep voor. Hoe? Koop groots in op het gebied van kindertandenborstels en tandpasta (ga all-in; glitter, bumba, frozen, haal het hele arsenaal in huis). Vervolgens laat je de peuter iedere poetsbeurt kiezen.
 3. Spiegeltje, spiegeltjes…
  Gebruik een spiegel, zodat jouw peuter zelf kan zien wat hij/zij aan het doen is. Als je kan zien wat je doet is het net iets minder eng. Hang de spiegel wel even op de juiste hoogte, dat voorkomt andere uitdagingen 🙂
 4. Doe zelf mee
  Jij weet het zelf zo goed? Laat dat zien! Poets zelf en laat de peuter je na doen door zelf te mogen ‘poetsen’. Maar vergeet uiteraard daarna niet nog even na te poetsen.
 5. Meten is weten…
  Gebruik een zandloper of kookwekker om de tijd aan te geven. Twee minuten is voor je kinderen (en voor jezelf) best lang. Als je ziet hoelang het nog duurt is het makkelijker vol te houden.
 6. Handige apps voor het poetsen
  Apps hebben meestal een goede aantrekkingskracht op kinderen :-). Een populaire app is ‘Tandenland‘, waarbij je 2 minuten onder begeleiding poetst. Met muziek en instructies!
 7. Belonen: tandjes sparen
  Lukt écht niets meer? Ben je ten einde raad? Overweeg een beloningssysteem. Tover een leeg jampotje om tot ‘poetspotje’. En knip ’tandjes’ uit een wit vel papier. Na iedere poetsbeurt laat je je peuter een tand in het potje doen. Na 10 tandjes krijg hij een beloning! Spreek samen af wat de beloning wordt!

Heb je echt alles geprobeerd en weet je het écht niet meer? Overleg met jouw tandarts of hij/zij nog tips/adviezen heeft. Je mag ook altijd vrijblijvend contact opnemen met Tandheelkundig Centrum Zuiderval.

Meer lezen over mondverzorging bij je kind? In deze blog lees je alles wat je wilt weten over monderverzorging bij je kind.

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met Tandheelkundig Centrum Zuiderval.

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.