Film première: Brugklas, de tijd van mijn leven

Door

Het stond al een tijdje op mijn bucket-list, het bijwonen van een filmpremière. Afgelopen week was het zover. We mochten namens Vettt als heuse verslaggevers naar het ATLAS theater in Emmen, waar we over de rode loper mochten voor de landelijke pers première van de Nederlandse film Brugklas, de tijd van mijn leven! Roos en haar vriendinnetje Isa zijn echte Brugklas-fans en waren de hele ochtend van de première zenuwachtig. Als echte meiden werd de kledingkast van boven tot onder uitgemest, want feestelijk moest het zijn! En als je de kans krijgt om de acteurs te ontmoeten die je elke dag bewondert op tv, dan wil je er wel op je allerbest uitzien natuurlijk!

Brugklas

Brugklas is een scripted-reality jeugdserie, waarin een vaste groep leerlingen wordt gevolgd tijdens het eerste jaar van de middelbare school. Scripted-reality is een televisiegenre waarin gedaan wordt alsof een waargebeurde situatie wordt weergegeven, maar waarin in werkelijkheid een van tevoren uitgeschreven verhaallijn wordt gespeeld door acteurs. Brugklas was in Nederland de allereerste serie die volgens dit genre werd opgenomen en draait inmiddels al zeven seizoen bijzonder succesvol. De serie is dagelijks te zien op NPO3 en wordt voornamelijk bekeken door jongeren tussen 9 en 14 jaar oud. Brugklas won in 2017 de Gouden Stuiver en daarna werd het hoog tijd voor de allereerste, eigen bioscoopfilm. Welkom bij Brugklas, de tijd van mijn leven!

 

Als echte sterren over de rode loper

Het ATLAS theater in Emmen ligt pal naast de dierentuin Wildlands, één van de locaties uit de film. In de film gaat de brugklas op kamp naar Drenthe, waar het grootste deel van de film zicht afspeelt. Vandaar dat de première daar ook plaatsvond. Bij aankomst lag de rode loper al uit en stonden er al behoorlijk veel fans langs de kant te wachten. Op vertoon van onze tickets lieten de heren van security ons door en mochten wij, als echte sterren, over de rode loper tussen alle fans door. Jammer genoeg vroeg er niemand om een foto of een handtekening….

Brugklas, de tijd van mijn leven

 

Een goed georganiseerd feestje voor jong en oud

Binnen in het theater was het première feest strak georganiseerd. Zo mochten we op de foto bij de perswand, werden we vriendelijk door het personeel te woord gestaan en mochten we eten en drinken wat we wilden. Na een tijdje zagen we de hele cast over de rode loper gaan en vanuit het niets verscheen er ontzettend veel pers. Filmcamera’s, fototoestellen, verslaggevers, het werd één groot media-festijn. Van heel dichtbij konden we zien hoe de acteurs professioneel poseerden en geduldig de pers te woord stonden. Heel bijzonder om dit zo mee te maken. De meiden waren ontzettend onder de indruk en toen ze naar beneden werden gehaald om op de foto te gaan met de acteurs was het feest echt compleet. Een beetje verlegen stonden ze naast hun idolen en de kleur op hun wangen werd steeds roder, maar wat genoten Roos en Isa hiervan. En toen moest de film nog beginnen…

Brugklas, de tijd van mijn leven

 

Brugklas, de tijd van mijn leven

In de film draait het om brugklasser Nola, gespeeld door Sterre van Woudenberg. Als er op internet een filmpje verschijnt waarin te zien is hoe haar vriendje Jesse het uitmaakt komt ze door haar verdriet en jaloezie behoorlijk in de problemen. Met als gevolg dat ze niet mee mag op schoolkamp. Ze blijft achter op school en moet haar straf uitzitten samen met de rebelse tweede klasser Boy, gespeeld door Julian Moon. Boy schiet haar echter te hulp en samen gaan ze de klas van Nola per scootmobiel achterna, om ervoor te zorgen dat Jesse niet wordt ingepalmd door de populaire Fenna. Maar Boy blijkt een eigen agenda te hebben en eenmaal op het kamp aangekomen weet Nola eigenlijk niet goed meer wat ze wil.

De film is echt even wat anders dan de dagelijkse serie die maar 10 minuten duurt. In de film krijgen personages veel meer diepte en dat maakt dat kinderen zich er nog meer mee kunnen identificeren. De film is opgenomen in slechts 12 dagen, maar is boeiend om naar te kijken door de vele mooie locaties. Hoewel ook in de film gebruik wordt gemaakt van scripted-reality, komt dit niet helemaal zo over. Maar dat maakte de fans Roos en Isa niets uit. En ook ik vond dat helemaal niet erg. Brugklas, de tijd van mijn leven is een fijne feel-good film die onderweg ook de nodige puber-issues aankaart. Het afzetten tegen je ouders, het online gedrag van pubers, de onderlinge strijd om vriendschap en liefde, het komt allemaal voorbij. Dat maakt de film ook voor ouders leuk (en herkenbaar!) om te zien. Wel voelde ik me na het zien van deze film een beetje oud, want terwijl de meiden iedereen bij naam kenden, kende ik naast Dennis van der Geest, Natasja Froger en de mevrouw van de Paarse-krokodil-reclame maar bar weinig van de acteurs…..

Brugklas, de tijd van mijn leven

 

Twee glimmende meiden en een goodiebag

Na de film stond er opnieuw lekker eten en drinken klaar en bracht een DJ een gezellige sfeer in het theater. De acteurs liepen op hun gemak tussen alle mensen en waren heel benaderbaar voor de vele kinderen die er rondliepen. Uiteindelijk werd het toch echt tijd om te gaan en met twee glimmende meiden en een goodiebag verlieten we begin van de avond het theater. Onderweg naar huis werden alle gemaakte foto’s uitgebreid bewonderd en werd er nog gezellig na gekletst. De meiden hadden voor de dag erna in elk geval mooie verhalen voor op school.

Wij hebben genoten van een bijzondere middag en deze leuke film! Brugklas, de tijd van mijn leven is inmiddels te zien in 81 bioscopen verspreidt door Nederland. Wil je meer weten over de serie Brugklas? Kijk dan op www.zapp.nl/brugklastv.

Brugklas, de tijd van mijn leven

 

Over Ann

Meer blogs van Ann lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.