Kindertekening… maar dan anders!

Tekeningen, knutsels, briefjes, elke week komt er weer een lading van school mee naar huis! En dan hebben we ook nog de verzameling die ze thuis fabriceren. Herken je dat? Ik ben zo’n moeder die heel moeilijk iets kan weggooien, maar een handig systeem heb ik er nog niet voor gevonden! Mijn man overigens wel, hij bewaart alles in het ‘archief’ in de grote papierbak in onze schuur….

Kindertekeningen genoeg hier in huis!

Je eigen kind in de tekening

Ik kwam in contact met kunstenaar Gerdie Schiphorst. In haar eigen Tekenatelier in Enschede experimenteert zij met de mooiste materialen, geeft ze workshops, en maakt ze prachtige tekeningen in opdracht. Ook zíj is zo’n moeder met een hele verzameling tekeningen van haar eigen dochters! Gerdie bedacht iets bijzonders om wat met deze kindertekeningen te doen! Ze bracht de tekeningen tot leven!

Guusje aan het werk met haar kersttekening

Levende kindertekeningen

Gerdie tekende op een dag haar eigen dochter bij in de tekening en daar ontstond iets… de tekening kwam tot leven! Hiermee kreeg de tekening een extra dimensie! Haar verhaal sprak mij zeer aan en Guusje en Pieter Bas mochten ook een tekening voor haar maken. Dat lieten ze zich geen twee keer zeggen. Ze gingen aan de slag met een prachtige tekening voor kerst.

Je kunt dit ook doen met oude tekeningen van bijvoorbeeld jezelf. Gerdie heeft dan een foto nodig van jezelf als kind.

Kindertekeningen, hoe leuk zijn de verschillen in aanpak en resultaat

Tips voor het mooiste resultaat

Voordat ze aan de slag gingen kreeg ik wat goede tips van Gerdie. Zo gebruikten we wat dikker papier dan normaal. Ook gebruikten ze wasco, dat geeft meer diepte en kleur dan kleurpotloden. Een mooi effect geeft (verdunde) ecoline als laagje over de wasco heen. Daarmee worden alle witstukjes ook gekleurd.

kindertekening
Het resultaat van Guusje voordat Gerdie de kindertekening onder handen nam

En nu is Gerdie aan de beurt

Nadat onze kindertekeningen klaar waren, ging Gerdie ermee aan de slag. Ik leverde haar wat foto’s aan die ze kon gebruiken. Gerdie gebruikt veel verschillende materialen door elkaar heen, om het effect zo mooi mogelijk te maken. Ze gaf Pieter Bas een plek voor zijn kerstboom in zijn tekening en Guusje voor die van haar!

En wauw, wat was ik onder de indruk toen ik de tekeningen terug kreeg! Ze zijn zo treffend, het lijkt of Guusje écht die kerstboom aan het versieren is. De kinderen zijn zó herkenbaar getekend! Wat ik extra leuk vind is dat ze voor ‘later’ een tekening hebben waarbij ze ook kunnen zien hoe ze er zelf destijds uitzagen.

gerdie schiphorst
Gerdie in haar tekenatelier
Guusje versiert haar eigen boom

Om in te lijsten

Ik ben echt superblij met het resultaat! Ook Guusje en Pieter Bas waren zeer verrast! Een resultaat om in te lijsten! Deze tekeningen gaan zeker bewaard worden. Een tekening als deze laten maken door Gerdie is ook een prachtig cadeau voor een verjaardag, Moederdag of voor welke bijzondere gelegenheid dan ook! Je weet zeker dat je hiermee iets bijzonders en unieks hebt liggen!

Ik heb uiteraard nog steeds geen oplossing voor mijn ‘bewaarprobleem’, maar dat terzijde 🙂

kindertekening
Reactie van Guusje is onbetaalbaar!

Wil je meer weten over deze ‘levende tekeningen’ van Gerdie Schiphorst?

Op de website van Gerdie Schiphorst vind je meer informatie en nog meer voorbeelden. De kosten voor een tekening bedragen € 75,00.

kindertekening

Over Famke

Meer blogs van Famke lezen? Kijk dan even hier!
2 Comments
 • Schnellen, Anneloes
  december 24, 2021

  Dag Yvette,
  Heel fijn jouw blog, ook voor mij als oma van vijf jonge kleinkinderen.
  Misschien nog even een ander idee wat je met een kindertekening kunt doen: ik gebruik het als inpakpapier voor kadootjes. Als één tekening te klein is, plak ik er een paar aan elkaar. Moet je eens kijken hoe leuk de ontvanger dat vindt!
  Succes met je blog en ik blijf je graag volgen.

  Anneloes Schnellen

  • Vettt.nl
   januari 10, 2022

   Hi Anneloes, wat ontzettend leuk! Dankje voor de aanvulling!