Babyhapjes maken met de tips van Pure Generaties

Onlangs vond de tweede workshop babyhapjes maken plaats in Enschede, gegeven door Kim en Daphne van Pure Generaties. Een groep dames met baby’s die of net begonnen waren met hapjes of nog gaan begonnen luisterden aandachtig en gingen later op de avond zelf aan de slag om een voorraadje gezonde babyvoeding te maken. In deze blog neem ik je mee naar handige tips en informatie voor als je aan de slag gaat met babyhapjes maken.

Pure Generaties is het bedrijf van Kim en Daphne. Kim is moeder van een dochter (0) en zoon (4) en ze is de dochter van Daphne. Daphne is orthomoleculair voedingsdeskundige. Daphne richt zich op natuur- en orthomoleculaire voeding, ze heeft haar eigen praktijk in Borne.

Wanneer beginnen met vaste voeding bij een baby?

Vaak geeft het consultatiebureau aan wanneer je met vaste voeding kunt beginnen, zij vertellen je dan vaak ook of dat eerst met fruit is of juist eerst met groente. Bij mij persoonlijk, werd ik een kleine 7 jaren geleden geadviseerd om rond de 4 maanden met de eerste fruithapjes te beginnen. Terwijl het advies bij baby 2 wat anders was, vanaf een maand of 6 beginnen met groenten. Best verwarrend, want wat is nou wijsheid? Het advies van Pure Generaties is om vanaf 6 maanden (bij flesvoeding) en vanaf 7 maanden (bij borstvoeding) met groentehapjes te beginnen, maar hun boodschap is ook; kijk naar je kind en luister naar je gevoel. Maar bij een eerste baby is dat lastig, je hebt geen ervaring en je ‘gevoel’ is soms ver te zoeken…

Babyhapjes maken, zelf doen of in de winkel kopen?

Ik heb zelf de babyhapjes zoveel mogelijk zelf gemaakt en dat vroor ik in. ik vond het totaal geen moeite. Als ik een keer geen tijd en geen voorraad had dan kocht ik een potje in de winkel. Ik zorgde er altijd voor dat ik wel een voorraad potjes in de kelderkast had staan. Just in case…Maar wat zeggen Kim en Daphne hier nou van? Zij zijn ervan overtuigd dat zelf maken zoveel voedzamer is voor je kind, zij snappen hartstikke goed dat niet iedereen daar altijd tijd en zin in heeft maar ze geven ons allemaal wel mee dat het niet heel veel werk hoef te zijn. Wat vaak prettig is is om een voorraadje te maken en deze in te vriezen. Voor de smaakontwikkeling is het enorm van belang om vers te bereiden, proef maar eens een potje!

Koken of stomen?

Kim en Daphne zijn fan van stomen. Persoonlijk kookte ik bij Pippa alles, puur uit gemak. Wat ik toen wel in huis heb gehaald was een goede staafmixer, die gebruikte ik ineens dagelijks. Bij Coco mocht ik een steamer speciaal voor babyhapjes lenen van de buurvrouw. Ik vond dat heel erg fijn werken. Als ik voor onszelf kookte, deed ik de groentes voor Coco apart in de babysteamer. Het kookvocht wordt apart opgevangen en kun je later toevoegen om het wat smeuïger te maken. Kim en Daphne geven nog als tip dat stomen net zo gemakkelijk kan zijn met een vergietje boven een pan met kokend water

Tips voor het invriezen van babyhapjes: ijsblokvormpjes

Als je je babyhapjes in wilt vriezen dan is het handig om ijsblokvormpjes te gebruiken. Daarmee kun je kleine porties pakken en pakje steeds wat nodig is. Het is wel belangrijk dat je de ijsblokvormpjes af kunt sluiten. Bijvoorbeeld met deze ijsblokvormpjes.

Starten met babyhapjes maken: voeg goede vetten toe

Kim en Daphne geven aan dat het heel belangrijk is o goede vetten toe te voegen aan de babyhapjes. Denk aan visolie, olijfolie of kokosolie. Vettt en eiwitten zorgen voor een stabiele bloedspiegel.

Tip voor een babyhapje: kies gestoomde wilde zalm

Als je start met de eerste babyhapjes denk dan ook eens aan gestoomde wilde zalm. Ik zou er zelf niet opkomen, maar Kim en Daphne raden het ontzettend aan. Je stoomt of kookt de zalm en daarna pureer je het. De meeste baby’s zijn er dol op en het is ontzettend voedzaam. Als je dit gaat doen kies dan voor een wilde zal met het MSC-keurmerk.

De baby uit het vuistje laten eten, wel of niet doen?

Baby’s vinden het vaak heerlijk om zelf een stukje brocolli of gekookte wortel in de hand te hebben en zelf te eten. Nou ja eten, vaak valt er nog wel wat naast :-). Juist daarom raden Kim en Daphne aan om eerst het gepureerde babyhapje te geven en daarna nog iets uit het vuistje te geven. Zo kun jij goed zien wat er uiteindelijk in het mondje terecht komt, de hapjes uit het vuistje zijn dan ‘extra’.

Meer darmklachten bij een keizersnede

Ik heb dus zelf twee keer een keizersnede gehad, en wat ik hier hoorde was totaal nieuw voor mij. Blijkbaar hebben baby’s die via een keizersnede geboren zijn vaker darmklachten. hetzelfde geldt voor baby’s die snel geboren zijn. Dat heeft te maken met een stukje vagina- en darmflora dat je aan je baby doorgeeft als hij/zij geboren wordt. Het klonk een beetje vies maar tegenwoordig wordt bij een keizersnede vaak vaginaflora na een keizersnede meegegeven. Het heeft voor de baby en de ontwikkeling van het darmstelsel heel veel voordelen, belangrijk om te weten dus als je een keizersnede krijgt. En een tip van Kim en Daphne: de darmflora van de baby kun je in dit geval extra ondersteunen middels een goede probiotica

Het duurt 2 jaar voordat de darmen goed dicht zijn

Als een baby geboren wordt is het darmstelsel gedeeltelijk open, dat groeit dicht in de eerste twee levensjaren. Juist hierom is het heel belangrijk dat je voorzichtig en verantwoord omgaat met de voeding vooral in die eerste twee levensjaren. Kim en Daphne geven aan dat voeding zoals gluten, koemelk en suiker, bij het aanbieden op te jonge leeftijd voor klachten kunnen zorgen als eczeem, verkoudheid, astma, kwakkeligheid maar ook voor bijvoorbeeld oorpijn. Die klachten zijn makkelijk te verhelpen als je het voedingspatroon aanpast. Heeft jouw kindje last van klachten, dan is het goed om er bij te stil te staan dat dat heel goed met voeding te maken kan hebben.

 

Begin jij binnenkort met vaste voeding en zit jij met vragen?

Vaak vertelt het consultatiebureau je al het één en ander, maar daarnaast is het ook belangrijk om jezelf te verdiepen in hoe je het wilt aanpakken. Op puregeneraties.nl vind je blogs over borstvoeding/flesvoeding, voeding bij jonge kinderen en in de webshop kun je bijvoorbeeld het boek 100% puur (op)voeden bestellen die je helemaal begeleidt van borst/flesvoeding naar mee eten met de pot. Ook is iedereen welkom met vragen, of om een kijkje te nemen in ons assortiment, tijdens de maandelijkse inloop-ochtend van Pure Generaties in Borne. Hou voor de data hun Facebook-pagina in de gaten.

Met vragen mag altijd gemaild worden naar Daphne@puregeneraties.nl Kim en Daphne zitten met hun praktijk in Borne, ze hebben heel veel kennis van voeding. Heb jij vragen voor Pure Generaties, voor je kind of voor jezelf schroom dan niet om ze te contacten. Ze helpen je graag verder!

 

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.