De leukste traktatie: Roze flamingo traktatie

Al weer een hele tijd geleden deed ik mee aan een workshop traktaties maken én fotograferen. Ik maakte daar deze coole flamingo traktatie. Het maken van de traktatie was onderdeel van een Vettt team-uitje. Foodfotograaf  Stefanie Spoelder leerde ons van alles over foodfotografie. Super interessant. En ook al weet ik het een en ander al wel, toch leer ik elke keer weer bij. Want, foodfotografie is echt hartstikke moeilijk! Daarom alle lof voor Stefanie, die dit zo ontzettend mooi en sfeervol doet en ons voorzag van complimenten en advies. Ik maakte deze middag samen met Vettt-collega Danielle deze roze flamingo traktatie, die we daarna samen op de foto zetten.

De ingrediënten voor deze traktatie:

 • Een doosje mini donuts (grote kunnen ook natuurlijk, maar voor een kindertraktatie is dit wel erg veel)
 • Roze glazuur
  Nadeel kant-en-klaar: Deze plakt behoorlijk en dan wordt het al snel een smeerboel, daarbij hardt Dr. Oetker glazuur niet echt uit…
  Oplossing: Zelf glazuur maken met poedersuiker, water en roze siroop (even googlen!).
  Uitharden kost alleen wel 2! uur.
 • Roze papier (stevig)
 • Leuke papieren rietjes
 • Zwarte stift

En nu aan de slag met de traktatie:

Danielle en ik hebben de taken verdeeld. Danielle ging aan de slag met het glazuur. Ze gebruikte hierbij de kant-en-klare variant. En dit werd dus best een kliederboel, daarbij werd het glazuur niet hard en bleven de flamingo donuts plakken, jak!

Ik tekende ondertussen op een roze papiertje het hoofd en de staart van de flamingo. Deze knipte ik uit en gebruikte ik als mal voor de anderen. Zorg hierbij wel voor redelijk stevig papier, anders kun je het later niet goed in de donut drukken. Met een zwarte stift kleurde ik hierna de snavel in en tekende ik het oogje.

Het kant-en-klare glazuur is voor deze flamingo traktatie geen aanrader

Toen Danielle het glazuur netjes over de bovenkant van de donuts had gesmeerd lieten we ze even met rust in de hoop dat ze snel opdroogden. Niet dus! Wanneer je zelf glazuur maakt moet je twee uur wachten tot deze is uitgehard. Mijn tip is om hier wel echt op te wachten voor je verder gaat, anders blijft het een smeerboel. Want je moet de donut goed vast kunnen pakken om de rietjes (pootjes) en de papiertjes (hoofd en staart) erin te drukken. Je kunt het beste met een mesje een gleufje maken waar het papier erin moet. Maak deze niet te groot, dan valt het er steeds weer uit….

Klaar! Nou, appeltje eitje toch, deze flamingo traktatie? Je kunt de flamingo’s best een dag van te voren maken. Ik denk dat een groot dienblad, met bijvoorbeeld flamingo servetjes erop, een leuke manier is om ze te presenteren. Dit dienblad kun je dan met aluminiumfolie afdekken.

Flamingo traktatie

Foto’s maken van eten is zo gemakkelijk nog niet 😉

De styling van deze flamingo traktatie hebben Danielle en ik samen bedacht. En toen kwamen we er ook achter dat het, wanneer Stefanie het doet, er zo gemakkelijk uitziet. Maar dat het oh zo moeilijk is! Maar wel leuk ?

Have fun tijdens het maken én proeven. Want je proeft toch zelf ook zeker wel zo’n lekker flamingo traktatie :-).

Wil je nog meer traktatie tips? Kijk dan even op deze pagina, daar vind je meer dan genoeg traktatie inspiratie.

Over Maryke

Meer blogs van Maryke lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.