Meer energie door de juiste voeding: het vervolg

Door

Inmiddels is het alweer tien weken geleden dat ik begon met mijn zoektocht naar meer energie door middel van juiste voeding. En echt waar… er beginnen veranderingen op te treden. Door de persoonlijke hulp van Pure Generaties, hun goede adviezen, de supplementen, de juiste voeding, een heleboel water en natuurlijk een klein beetje doorzettingsvermogen voel ik nu de positieve effecten van mijn nieuwe leefstijl. Lees hier welke veranderingen ik (en mijn omgeving) opmerk en hoe ik de komende tijd verder ga.

Ontgiften

De eerste weken zonder suiker en koffie zijn zwaar. Ik ervaar totaal geen energie, ik voel mij emotioneel en ik heb vreselijke hoofdpijn. Een vrij drukke speeldate hier thuis is dan ook de druppel. Ik sta in de keuken mijn tranen te bedwingen en het liefst schreeuw ik en smijt ik met borden of kopjes. Maar dat doe ik natuurlijk niet. Zo’n traumatische speelafspraak wil je een kleuter ook niet aan doen. Dus ik krop het op en ik geef de kinderen met een glimlach een heerlijke plak chocoladecake. Daarna schenk ik voor mijzelf een glas warm water in en kauw ik lichtelijk gefrustreerd een hele puntpaprika weg.
Na zo’n drie weken voel ik mij dagen achtereen grieperig zonder echt ziek te zijn en ik heb ontzettende spierpijn in mijn hele lichaam. Volgens Daphne van Pure Generaties is dit een heel goed teken. Hoe slechter ik mij voel, hoe harder mijn lichaam bezig is om alle rommel er uit te werken. Als deze “griep” uiteindelijk weg trekt denk ik dat ik nu het ergste wel heb gehad.

Meer energie door water drinken
Alleen als je genoeg water drinkt, raak je afvalstoffen kwijt.
Een lekkere kruidenthee mag ook!

Meer energie maakt overmoedig

Naast de ongemakken merk ik ook positieve veranderingen op. Zo voel ik mij helderder, neemt mijn energie langzaamaan toe, mijn huid wordt stralender en ik heb steeds vaker het idee dat ik ‘iets’ wil doen. Dat er ruimte komt voor dergelijke gedachten vind ik een goed teken en daarom besluit ik (zonder overleg) meteen stappen te gaan maken. Het ‘iets gaan doen’ wordt in mijn geval niet ‘iets leuks’ doen, maar ik wil met mijn energie iets noodzakelijks doen: het afbouwen van pijnstillers, het afbouwen van de maagbeschermers en ik besluit te stoppen met de pil.

Ik gebruik al jaren een zware pil die ik dan ook nog maanden achterelkaar doorslik. Al die medicatie en die hormonen wil ik uit mijn lichaam hebben. Ik wil mijzelf worden in de meest pure vorm.

In een eerder blog lees je trouwens meer over mijn ‘situatie’ en waarom ik de keuze voor heb gemaakt om onder begeleiding van Pure Generaties mijn leefstijl te veranderen.

De veranderingen blijken teveel voor mijn lichaam

Maar al deze veranderingen tegelijk, hoe goed ze los van elkaar ook zijn, zijn voor mijn lichaam te veel. Ik krijg maagpijnaanvallen waardoor ik bijna geen lucht meer krijg, heel zware migraine en daarbovenop ook nog een gordelroosuitbraak met fikse zenuwpijn. Als ik dit met Daphne communiceer krijg ik van haar de volgende reactie:

Zonder verwijt en zonder met een opgestoken vinger te wijzen, zou ik je toch met klem willen vragen mij te betrekken in de mega-stappen die je neemt. Het vergt nogal wat van je lijf én psyche om te doen wat jij nu hebt gedaan. Daar zou ik je graag bij willen begeleiden met tips, supplementen met pijnstillende werking en ondersteuning voor je hele systeem. Want lieve Marieke, het moet LANGZAAM. Dit wat er nu gebeurt is het ontketenen van een vulkaan. Ik begrijp je haast, het klaar zijn met de situatie. Maar kleine stappen zijn blijvend en deze megastappen zorgen ervoor dat je lever te veel onder druk komt te staan. Je mag zo veel liever voor jezelf zijn en je mag (en moet zelfs) hulp vragen én accepteren”.

Ik lees haar berichtje met tranen in mijn ogen. Het raakt mij hoe betrokken ze is. Hoe ze echt het beste voor mij wil. Ze legt precies de vinger op de zere plek en daar ben ik haar dankbaar voor.

Nieuwe voedingsadviezen en supplementen

Nu mijn situatie is veranderd, veranderen ook de adviezen wat betreft voeding en supplementen die ik gebruik. Heel fijn hoe dit in overleg met Daphne meteen wordt aangepast op waar mijn lichaam nu behoefte aan heeft. De anticonceptiepil zit vol met kunstmatige hormonen en dit verstoort je natuurlijke hormoonbalans.  Je lichaam raakt gewend aan deze dosis ‘vervangende’ hormonen. Als je dan stopt met het slikken van de pil moet je lichaam plotseling weer zelf hard aan het werk om de productie van de hormonen op te starten.


Het heeft tijd nodig

Daphne vertelt dat dit allemaal goed komt, maar het heeft tijd nodig en de juiste “voeding” voor de hormonen. Daarom raadt zij mij aan om visolie te gaan slikken. EPA, één van de vetzuren in vette vis, heeft een bewezen gunstige invloed op hormoonschommelingen. EPA dient namelijk als bestandsdeel voor een aantal stoffen die van invloed zijn op de productie van verschillende hormonen en enzymen. Voor de Gordelroos krijg ik L-lysine, Cats Claw en Curcuma Plus (een combinatie met peper). Curcuma is de krachtigste pijnstiller van de natuur en het werkt daarnaast ook nog eens ontstekingsremmend. Hier lees je een heel interessant blog die zij er over geschreven heeft.

supplementen van New Care

Waaruit bestaat goede voeding?

Voeding is zo veel belangrijker voor hoe je je voelt dan dat je zou denken. ~ Een kwart van wat je eet houdt je in leven. De overige driekwart houdt je dokter in leven ~ oude Egyptische zegswijze.
En zo is het ook. Al die bewerkte producten die wij tegenwoordig eten, het kan je letterlijk ziek maken. Leuk voor de farmaceuten, maar niet leuk voor jou! Ik ben blij dat mijn voedingspatroon er nu zo anders uitziet. De eerste weken lag mijn focus heel erg op dat wat ik niet meer “mag” eten. Maar nu merk ik dat het niet alleen gaat om de slechte dingen die je níet meer eet, maar vooral ook om de goede dingen die je nou juist wél eet!

Mijn voeding bestaat nu onder andere uit heel veel groente, noten, pitten en zaden, minder snelle koolhydraten en juist veel gezonde vetten (denk aan kokosolie, olijfolie, vette vis en avocado). Ik eet minder vlees en als ik het eet is het biologisch. Naast goede voeding is ook veel drinken erg belangrijk, ik neem mijn warme water dan ook overal mee naar toe! De recepten (voor ontbijt, lunch, diner, tussendoortjes maar bijvoorbeeld ook voor smoothies) die ik bij het voedingsplan van Pure Generaties krijg zijn verrassend lekker en vaak gemakkelijk om te maken. Ik vind het erg leuk om al die nieuwe, verse producten te proberen. Er gaat een wereld voor mij open!

goede vetten

Ervaar ik meer energie?

Ik durf oprecht te zeggen dat het steeds een beetje beter gaat. Ik heb al 10 weken niet meer met pakjes of zakjes gekookt, ik heb geen suiker meer gehad en ik heb al die tijd zelfs geen kopje koffie gedronken. November en december zijn wel moeilijke maanden om je eetpatroon zo rigoureus om te gooien. Van die timing heb ik ook wel even gebaald. Maar aan de andere kant was dit juist hét moment. Moet je nagaan hoeveel suikers ik juist deze maanden heb kunnen skippen. Al die handjes pepernoten die ik anders gedachteloos op zou hebben gegeten, de chocoladeletters, het gevulde speculaas, kerstbrood, kertskransjes en oliebollen met poedersuiker. Door deze timing heb ik mijn lichaam een heleboel rommel bespaard. Ik had dus eigenlijk niet op een beter moment kunnen starten: #omdenken!

Minder cravings door de juiste voeding

De cravings zijn voorbij, ik denk niet meer zo veel aan eten en dat geeft een heleboel rust. Door het voedingsschema van Pure Generaties heb ik geen hongergevoel meer, ik krijg het zelfs vaak niet allemaal op. Opvallend vind ik ook dat ik na het gezonde avondeten helemaal geen afterdiner-dip meer heb. Al met al voel ik mij opgewekter en dat ik het aandurf om mijn medicatie af te bouwen, dat zegt denk ik een heleboel!

Zichtbare veranderingen

Maar er is meer… niet alleen hoe ik mij voel verandert, er zijn ook echt veranderingen te zien. Mijn gezicht wordt smaller, het wit van mijn ogen wordt witter, mijn huid krijgt een soort glans en ik ben ondanks dat ik veel meer (gezonde) vetten eet toch afgevallen. Mijn ouders zien dat ik meer kracht uitstraal. Niet qua spieren want wat dat betreft ben ik ben nog steeds een Puddingtarzan, maar ze zien het in mijn houding en in mijn blik. Ook mijn Yin Yoga-juf merkt verandering op. Zo ziet ze dat ik beter kan ontspannen en dat mijn spieren minder trillen.

Meer grip op mijn eigen gezondheid

Natuurlijk is mijn bekkeninstabiliteit niet over, heb ik nog steeds chronische pijn en gaat ook de fibromyalgie niet weg door deze nieuwe leefstijl, maar ik voel wel dat ik meer grip op mijn gezondheid heb. Mijn weerstand is beter geworden en ik voel mij veerkrachtiger. De angst voor de pijn is kleiner omdat ik nu voel dat ik, doordat ik meer energie over heb, de pijn wel aan kan. Daarnaast zijn mijn hartkloppingen drastisch verminderd door de juiste hoeveelheid magnesium supplementen. Mijn lichaam zit mij minder in de weg. We worden langzaamaan weer vrienden en óh wat ben ik daar blij om!

Meer energie door de juiste voeding
Gezond ontbijt: Glutenvrije havermout met blauwe bessen en kaneel.

Hoe ga ik nu verder?

Mijn voedingspatroon blijf ik houden zoals hij nu is. Ik voel dat mijn energie toeneemt, dus het zou zonde zijn om weer terug te gaan naar mijn oude patroon. Ook de supplementen zijn voor mij een waardevolle blijvende toevoeging. Omdat ik zo blij ben dat ik na zo veel jaar toch nog vooruitgang kan boeken, ben ik gemotiveerd om verder te gaan kijken. Wie weet heb ik alsnog tekorten aan bepaalde vitaminen of mineralen of zijn er andere verstoringen te vinden in mijn lichaam die kunnen zorgen voor een energie lek. Door hier inzicht in te krijgen kan ik wellicht nóg betere resultaten behalen!

Energie door voeding
Smoothiebowl met kokossnippers, blauwe bessen en hennepzaad

Bloedonderzoek

Daphne is sinds vorige maand gecertificeerd om Energetisch Morfologische Bloedtesten af te nemen. Bij deze EMB test worden onder andere de volgende factoren gemeten: vitaminen, mineralen, hormonen, stress-, darm parameters en eventuele intoleranties. Super interessant!

De test is vrij simpel af te nemen: door middel van een vingerprikje wordt er een beetje bloed afgenomen. Hoera, deze methode is zelfs voor mensen met angst voor naalden (me!) prima te doen. Het bloed wordt vervolgens naar een laboratorium gestuurd waar het wordt onderzocht. Na ongeveer twee tot drie weken ontvangt Daphne een uitgebreid verslag met daarin alle uitslagen. Op basis hiervan kan zij dan een nog specifieker en persoonlijker advies opstellen. Ik ben zo benieuwd, ik kan bijna niet wachten op de uitslag!

Ben jij ook benieuwd of een EMB test iets voor jou is? Hier lees je meer over het doel van deze test, uit welke onderdelen de test bestaat en waarop het bloed zoal getest wordt.

Over Pure Generaties

Pure Generaties is het bedrijf van Daphne en Kim, die tevens moeder- en dochter zijn. Ze zijn allebei ontzettend inspirerend. Daphne is Orthomoleculair voedingsdeskundige, vanuit hun praktijk in Borne organiseren ze verschillende interessante workshops, inloopmomenten en ze verzorgen 1-op-1 voedingsadvies. Neem voor meer informatie een kijkje op de website: Pure Generaties.

Over Marieke

Meer blogs van Marieke lezen? Kijk dan even hier!
5 Comments
 • Marmarjan
  januari 2, 2020

  Fantastisch, respect voor jouw doorzettingsvermogen.
  Ik zal niet meer vragen of je advocaatijs met chocola wil ? ook niet voor de grap ?

 • Mans en Mirthe
  januari 2, 2020

  Wat een inspirerend stuk heb je geschreven. Tijdens het (voor)lezen van de blog hebben we de chocola snel teruggelegd. Heel interessant om te lezen welke fases je allemaal doorgaat en dat na zoveel proberen dit effect heeft. Trots op jou en je doorzettingsvermogen. Liefs Mans en Mirthe

 • Miriam
  januari 3, 2020

  Marieke, wat ontzettend goed om te lezen dat hrt beter met je gaat, je lekkerder in je vel zit en weer vrienden met je lichaam kan zijn! Je hebt er maar 1 van en je moet er goed voor zorgen! Wij eten ook al maanden niet, of amper bewerkt voedsel en ook ons bevalt het heel goed!
  Succes met je verdere missie ❤

  • Marieke
   januari 16, 2020

   Bedankt voor jouw lieve berichtje ♡
   Jullie zijn ook zo goed bezig voor Guusje, ik heb heel veel bewondering en respect voor jullie.

   Heel veel liefs,

   Marieke

 • Joke
  januari 28, 2020

  Marieke vol bewondering heb ik je verhalen gelezen en ben onder de indruk . Echte doorzetter en het helpt echt .
  Ga ook opnieuw beginnen .jij bent ook een inspirator door te delen . Blijf je volgen
  . . Mooie dag groetjes Joke