Meer energie door de juiste voeding? Ik ga op onderzoek uit!

Door

Moe, lusteloos, avonden hangend op de bank, televisie kijkend of scrollend door je social media. Met een ontevreden gevoel ga je naar bed om de volgende ochtend wakker te worden met het gevoel alsof alle protesterende boeren met hun trekkers over jou zijn heen gewalst. En dan moet de dag nog beginnen..! Komt dit jou ook bekend voor? Dan heb jij misschien ook iets aan onderstaande tips. In samenwerking met Pure Generaties, ga ik op zoek naar meer energie. In dit blog lees je hoe ik mijn voedingspatroon totaal omgooi, welke producten ik voortaan laat staan en welke supplementen ik juist toevoeg. Gaat het mij lukken om mij energieker te voelen door de juiste voeding?

Mijn uitgangspositie

Al jaren leef ik met chronische pijn. Mijn leven stond (en staat) compleet op zijn kop. De fysieke pijn, het gemis van mijn oude leven, de zorg voor mijn kinderen die ik zo veel uit handen heb moeten geven, de frustratie om mijn scootmobiel, alle schuldgevoelens naar de lieve mensen in mijn omgeving en het alsmaar proberen om beter te worden… het heeft veel energie gekost. De diagnose die ik er de deze week bij kreeg, naast bekkeninstabiliteit en fibromyalgie, was dan ook niet echt een verrassing. De revalidatiearts schreef in zijn brief: ‘Full blown uitputting’. In een eerder interview op Vettt lees je meer over mijn achtergrond.

Pure Generaties: een orthomoleculair voedingspatroon

Op mijn pijnklachten heb ik helaas nog geen grip. Maar die vermoeidheid en uitputting, daar moet toch iets aan te doen zijn? En dat is precies waar Pure Generaties in beeld komt. Ik neem contact op met Daphne van Wietmarschen, zij is Orthomoleculair voedings-en suppletietherapeut. In de orthomoleculaire voedingsleer gaat men ervan uit dat een product vers, puur, natuurlijk en (indien mogelijk) biologisch moet zijn om het lichaam optimaal te voorzien van de juiste voedingsstoffen. De basis is om tot een zo goed mogelijk eet- en drinkpatroon te komen. Een orthomoleculair voedingspatroon is hierbij de manier om zoveel mogelijk van de juiste bouwstoffen binnen te krijgen; daarom wordt er bij Pure Generaties ook niet gesproken over een dieet. Er worden geen voedingsgroepen uitgesloten, omdat het lichaam optimaal functioneert bij voldoende inname van álle voedingsgroepen.

meer energie Pure Generaties

De start van onze samenwerking

Ik krijg van Daphne een vragenlijst opgestuurd. Hierin beantwoord ik vragen over mijn klachten, mijn medicijngebruik en over wat mijn doel is met dit traject.  Ook hou ik gedurende 7 dagen een eetdagboek bij. Hierin noteer ik wat ik eet en drink, wanneer ik dat doe en hoeveel dat is. Dit is behoorlijk confronterend. Ik eet best gezond, maar omdat ik mij zo moe voel zoek ik vaak naar energie in de vorm van tussendoortjes. In mijn geval is een tussendoortje een eetlepel Nutella (of twee, of drie..) Nu ik het opschrijf in het eetdagboek zie ik pas hoe vaak ik dat doe. Naast de ontelbare calorieën die ik hierdoor binnenkrijg, zorg ik zo ook steeds voor een ‘suikerpiek’. Een fijne piek, dat wel. Maar hij wordt daarna altijd weer gevolgd wordt door een niet zo fijne ‘suikerdip’.  Deze schommelingen in mijn bloedsuikerspiegel lijken mij niet bevorderlijk voor mijn energieniveau. Ik vermoed dan ook dat binnenkort mijn laatste lepels Nutella zijn geteld.

Intakegesprek bij Pure Generaties

Daphne heeft mijn vragenlijst bekeken en het eetdagboek goed doorgenomen. Het is tijd een voor een intakegesprek. Met waarschijnlijk een laatste hap chocoladepasta en een XL koffie to go stap ik in de auto. Als ik aankom wordt ik uiterst vriendelijk ontvangen, ik voel mij meteen op mijn gemak.  Daphne vertelt dat zij vanuit haar praktijk(ervaring) zeker een patroon ziet en dat ze mijn klachten goed kan plaatsen. Ze wil mij graag helpen om mijn voedingspatroon zo om te buigen dat mijn lichaam tekorten kan aanvullen, afvalstoffen mag loslaten en daarna weer kan opbouwen zodat het mij zelfs energie kan gaan geven. De tekorten gaan we wegwerken met behulp van supplementen die zij zorgvuldig voor mij uitkiest. Ieder mens is anders en Daphne kijkt specifiek naar wat míjn lichaam nodig heeft.

Meer energie door voeding

Vol vertrouwen

Het intakegesprek duurt ruim een uur. Het is fijn dat zij zo de tijd voor mij neemt. Maar Daphne merkt ook op dat het eigenlijk te lang was voor mijn kunnen. Ik krijg pijn, ik kan geen goede houding meer vinden om te kunnen zitten en ik knijp in mijn beenspieren omdat ik voel dat ze verzuren. Daphne raadt aan om een Magnesiumstick te nemen voordat ik in de auto stap. Niet veel later voel ik dat mijn spieren inderdaad rustiger worden, het trillen gaat zo waar over. Ik ga naar huis met een tasje vol supplementen, maar ook met een heel goed gevoel. Ik voel mij gezien en begrepen, dat geeft mij veel vertrouwen.

Energie Magnesium sticks

Het voedingsplan voor meer energie

Twee dagen later ontvang ik het op maat gemaakte voedingsplan. Als ik het open voel ik echt een beetje spanning. Hoe zal mijn nieuwe eetpatroon er uit zien? In de begeleidende tekst schrijft Daphne: “Het allerbelangrijkste is op dit moment om jouw bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk te krijgen, waardoor je zuur/base balans verbetert en je uit de ontstekingen komt. Want praktisch al jouw klachten zijn ontstekingsgerelateerd. Daarna kan je energie gaan toenemen omdat deze dan niet meer vol ingezet hoeft te worden om jou op de been te houden, maar het de taken kan doen waarvoor het bedoeld is: jou gezondheid geven en dit behouden”.
In het plan lees ik welke producten ik moet vermijden, ontbijt- lunch- en dinersuggesties, wat verantwoorde en energiegevende tussendoortjes zijn, alle verschillende schuilnamen voor ‘suiker’ (dat zijn er echt veel!), verschillende recepten (ook voor bijvoorbeeld kokosmakronen, jum!) en last but not least een compleet weekmenu. Met het weekmenu ben ik vooral heel blij. Ik ben helemaal niet thuis in deze gezonde wereld zonder pakjes en zakjes. Zonder hulp zou ik echt niet weten wat ik zoal kan maken en hoe ik dat maak. Normaal vertelt Knorr of Maggi mij dat namelijk altijd. Dit concrete weekmenu komt dus als geroepen!

Wat zijn de grootste veranderingen in mijn eetpatroon?

Eerlijk is eerlijk, als ik zie wat ik niet meer “mag”, schrik ik daar best een beetje van. Zo moet ik alle suikers vermijden. Dat betekent niet alleen geen Nutella, snoep of koek meer, was het maar zo simpel. Doordat levensmiddelenfabrikanten ook suiker toevoegen aan producten waarbij je het minder snel zou verwachten zoals soep, sauzen, saladedressings en zelfs vleeswaren, vallen er meteen een heleboel andere producten af. Dat wordt dus etiketten lezen. Verder ga ik onder andere ook de volgende producten vermijden: alles waar mais of maismeel in is verwerkt, tarweproducten, varkensvlees, kant en klare producten, alcohol en koffie.

De producten die er voor in de plaats komen zijn veelal nieuw voor mij. Ik stuur mijn vriend op pad met een lange boodschappenlijst. Hij doet deze keer langer dan ooit over de boodschappen, het is een hele zoektocht tussen de schappen die hij voorheen oversloeg. Nadat hij thuis de boodschappen heeft uitgepakt kijk ik vol trots naar onze gevulde koelkast, het volle aanrecht en naar de tuin. Want zelfs daar liggen nu groenten en pakken amandelmelk. Met zo veel verse producten in huis komen we plotseling ruimte te kort.

Merk ik al dat ik meer energie krijg?

Ik gebruik nu bijna drie weken de supplementen en mijn voedingspatroon is sinds twee weken mega gezond. Elke ochtend begin ik mijn dag met water gemengd met vers geperste citroensap. Daarnaast drink ik elk uur een glas warm water zodat afvalstoffen goed afgevoerd kunnen worden, maar ook omdat een lichte dehydratatie al kan zorgen voor stemmingswisselingen, concentratieproblemen, hoofdpijn en vermoeidheid Om het drinken niet te vergeten gaat elk uur mijn ‘waterwekker’ af.


Afkicken van suiker

Het afkicken van de suiker valt mij heel erg moeilijk. Het lijkt deze eerste periode alsof ik nergens anders meer aan kan denken. Als troost bewaar ik mijn dagelijkse vitamine B zuigtabletje nu elke dag voor dát moment op de dag dat mijn hang naar suiker het grootst is. Dat is nog eens verantwoord snoepen! Maar ook al is mis ik de zoetigheid en de koffie, ik hou mijn doel voor ogen. Meer energie! En ik durf heel voorzichtig te zeggen dat ik al veranderingen begin op te merken. Nu ik meer drink, krijg ik bijvoorbeeld opeens ook meer dorst. Dat vocht heb ik blijkbaar echt nodig. Ook ziet mijn gezicht er uitgeruster uit. De zware grijze deken van vermoeidheid lijkt af en toe even van mij af te glijden en ik voel mij wat helderder in mijn hoofd. En dit is nog maar het begin, of dat hoop ik tenminste. Ik heb de eerste stap gezet naar het grotere doel, een verbetering van mijn gezondheid en meer energie. Waar zal dit mij gaan brengen? Ik vind het erg spannend, mijn avontuur is begonnen. Binnenkort schrijf ik een update! En tussendoor kun je mij op Instagram volgen om op de hoogte te blijven.

Kun jij ook meer energie gebruiken?

Je lichaam heeft voldoende voedingsstoffen nodig om jou te kunnen voorzien van energie. Als er ergens een tekort is of wanneer er (te veel) schadelijke stoffen binnenkomen, dan raakt je lichaam uit balans. De juiste voeding kan je lichaam dus energie geven, maar voeding kan je lichaam ook energie kosten. Heb jij het gevoel dat je wel iets meer energie kunt gebruiken of zou je graag hulp willen om tot een zo goed mogelijk eet- en drinkpatroon te komen? Neem dan gauw een kijkje op de website van Pure Generaties.

Over Marieke

Meer blogs van Marieke lezen? Kijk dan even hier!
1 Comment
  • Marjan
    november 10, 2019

    Ontzettend goed van je. Ook zal het voor de pijn niet helpen, meer energie is al iets waar jij alleen maar van kon dromen. Zet ‘m op en alles went, ook geen/minder suiker!