Interview Maud Kastermans over haar nieuwe kinderboek ‘Wezentjes’ (WINACTIE)

Een kinderboek schrijven, wie wil dat nou niet? Willen is leuk, maar doen is iets anders. Maud deed het gewoon! Ze schreef een kinderboek over lichaamsintelligentie. Het heet Wezentjes. Deze wezentjes waarover ze schrijft spelen al langere tijd een rol binnen haar gezin. Hoe tof is het dat ze deze wezentjes nu ook aan ons voorstelt. Met het prentenboek Wezentjes wil Maud kinderen én hun voorlezers weer laten luisteren naar hun lijf.

Superleuk: Maud gaat de komende maanden een aantal gastblogs schrijven over onderwerpen die gerelateerd zijn aan het boek. Zo kunnen we állemaal leren hoe we iets minder over de signalen van ons lichaam heen walsen.

Wezentjes winnen? Kijk onderaan dit interview hoe.

Wie ben je en wat doe je voor leuks?

Hoi, ik heet Maud. Haha, ik doe een heleboel leuks. Ik werk als lerares en heb een eigen bedrijf, Suiver. Samen met Nino en onze kinderen Dex (6) en Juul (4) woon ik in Enschede. En wat op dit moment heel gaaf is, is dat mijn boek is uitgekomen! Ik heb een kinderboek geschreven over lichaamsintelligentie: Wezentjes.

Hoe ben je op het idee gekomen om een kinderboek te schrijven over dit onderwerp?

Het begon met vragen van mijn eigen kinderen “Mama waarom heb ik buikpijn?”. Ik wilde daar begrijpelijk antwoord op geven en verzon ter plekke de Wezentjes (die toen nog mannetjes heetten trouwens). Op een gegeven moment betrok ik die wezentjes overal bij. Ze waren er bij buikpijn voor school, dat is gekoppeld aan emotie en gedachten. Ze waren er ook bij het wondje dat vanzelf lijkt te genezen of het gevoel van honger, dat zijn puur lichamelijk processen. En ze waren er tijdens het eten, dat gaat over zorgen voor jezelf. Ik ontdekte dat het eigenlijk steeds over hetzelfde thema ging: lichaamsintelligentie. Je lichaam praat met je, maar heb je leren luisteren? Veel volwassenen zijn een beetje vergeten hoe dat moet.

We walsen te vaak over de signalen van ons lichaam heen. Terwijl het zo belangrijk is. Er huist een onwijze intelligentie in je lichaam. Als je leert luisteren naar de taal van je lichaam wijst het je in de goede richting in je leven. Kinderen staan nog dichtbij die kennis. Het is onze natuur. Het boek begint met een brief aan de (voor)lezer een aantal tips om alle verborgen magie eruit te kunnen halen en zodat je ook als volwassene het gedachtegoed erachter snapt. Als ik het boek aan kinderen voorlees, zie ik altijd herkenning en enthousiasme. Ze koppelen de wezentjes overal aan! En ook bij volwassenen gaat weer een lampje branden. Zo leuk om te zien!

Wezentjes kinderboek door Maud Kastermans
Het prentenboek Wezentjes met de prachtige illustraties van Marije Schokkin.

Wat doe je met Suiver?

We kennen allemaal wel dat zinnetje: “had ik dat maar op school geleerd”. Met Suiver richt ik me op het scholen van kinderen en volwassenen op dat soort onderwerpen. Lichaamsintelligentie, de werking van je brein, mentale en fysieke gezondheid, gedachten en emoties, voeding, persoonlijke ontwikkeling, etc. Vaak gaan we pas met dit soort zaken aan de slag als we volwassen zijn en bijvoorbeeld een burn-out krijgen, ziek worden of gewoon vragen hebben over het leven. Maar juist door er op jonge leeftijd al op een begrijpelijke en leuke manier over te leren kunnen we kinderen handvatten geven waar ze later écht iets mee kunnen en dit soort dingen voorkomen.

Run je Suiver alleen of met anderen?

Ik run Suiver in principe alleen. Maar ik richt me met mijn bedrijf ook op het scholen van leraren. Zij onderwijzen immers onze kinderen. Ik kan die kennis niet in m’n eentje op alle kinderen overbrengen. Omdat ik zelf in het onderwijs zit weet ik dat veel leraren het eigenlijk anders willen, maar gewoon niet weten hoe. Ik hoop dat ik met Suiver zo veel mogelijk mensen in het onderwijs (en thuis) mag inspireren om het anders te doen.

Hoe combineer je het allemaal? Je eigen bedrijf, je gezin, je sociale leven en het huishouden?

Haha ik moet hier wel om lachen. Ik kan twee antwoorden bedenken.

  1. Niet
  2. Gewoon zoals het komt. Wat vaak neerkomt op het eerste antwoord.
    Niet alles kan tegelijk. De boodschap die ik geef in het boek is dat je moet luisteren naar je lichaam. Als ik al die dingen tegelijk & perfect zou willen doen dan krijg ik gauw genoeg signalen van mijn lichaam. Ik maak keuzes die op dat moment goed voelen. De taal van de Wezentjes helpt me daarbij 😉
Maud Kastermans

Wat zou je andere moeders mee willen geven?

Het voelt soms misschien alsof je alles op orde moet hebben en dan lekker kunt gaan zitten met je kinderen en dan wel aandacht hebt voor ze en dan wel écht gaat doen wat je leuk vindt. Wacht niet op het goede moment. Je kinderen onthouden niet dat jij vroeger alles zo lekker op orde had voor je met ze ging puzzelen, of dat het huis zo lekker aan de kant was voor je met ze naar buiten ging. Ze onthouden dat je altijd luisterde, plezier maakte en tranen droogde.

Doe nu zelf wat je je kinderen later zo gunt.

Wat vind je het allerleukst aan je eigen bedrijf?

Oh ik vind het zo heerlijk om bezig te zijn met dingen waar mijn hart sneller van gaat kloppen. Voelen dat het zin heeft wat ik doe. Het schrijven van dit boek was een feest. De prachtige prenten (van Marije Schokkin) zien ontstaan en nu de blijheid, verwondering en herinnering die ik zie bij iedereen die het al gelezen heeft. 

Hoe ziet Suiver er over 5 jaar uit?

Door telkens in het moment te voelen wat nu goed voelt en maar gewoon te beginnen weet ik dat die weg zich vanzelf vormt. Maar als ik toch even in de toekomst moet kijken. Over vijf jaar hebben we al een Suiver festival gehad voor kinderen (en ouders/leraren). En mag ik volop cursussen, workshops en inspiratiedagen aanbieden aan scholen, kinderen en ouders. Oh en wie weet heb ik dan wel nog een boek geschreven. Is dit te ambitieus 😉

Wat is je favoriete plek in Twente?

Enschede met stip op 1. We hebben met ons gezin de wereld over gereisd, maar Enschede is mijn thuis. Hier groet ik op weg naar de markt minstens drie bekenden. Heerlijk vind ik dat. Verder geniet ik vooral van de parken en bossen op loopafstand. Ik hoor thuis in de natuur en ben dol op de rust en het groen, maar de gezelligheid van de binnenstad en de mensen maakt me ook blij.

Wezentjes bestellen

Wil je het boek bestellen? Dat kan op www.suiver.nl/boek.

Wil je jouw boek graag voor Kerst in huis?
Dat kan! Maar let op, de boeken gaan erg snel. Maud heeft er nog zo’n twintig op voorraad. Gelukkig is de tweede druk, die begin van het nieuwe jaar verwacht wordt, al besteld. Woon je in een straal van 10 km om Enschede én bestel je voor woensdag 22 december 23:00 uur dan betaal je geen verzendkosten. Het boek wordt dan persoonlijk bij je afgeleverd voor Kerst. *Kies in de webshop voor de optie “gratis ophalen in Enschede”. Woon je wat verder weg? Bestel dan voor 16:00 uur, dan verzendt Maud jouw boek nog dezelfde dag. Houd wel rekening met de drukte bij PostNL.

WINACTIE

In samenwerking met Suiver mogen we het prentenboek Wezentjes weggeven. De winactie loopt via Facebook en Instagram, volg de stappen onder deze posts om mee te doen!

Wil je meer weten over Suiver en het boek Wezentjes? Je kunt Maud en haar bedrijf via www.suiver.nl en op instagram (@suiver.nl) volgen.

Over Maryke

Meer blogs van Maryke lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.