Interview met Esther over HypnoBirthing, Zwangerschapsyoga en meer…

Esther Pierik begeleidt zwanger vrouwen door middel van zwangerschapsyoga, HypnoBirthing en massages. We interviewden haar voor Vettt.

Wie ben je? En wat voor bedrijf heb je?

Ik ben Esther Pierik, ik ben 29 jaar. Ik ben moeder van twee zoontjes van 2 en 5 jaar. Ik werk al jaren met kinderen als pedagogisch werker. Sinds de geboorte van mijn kinderen ben ik mij ook steeds meer gaan interesseren in zwangerschap. Ik vind het allemaal zo mooi wat er gebeurd met een vrouw die zwanger is, echt superinteressant. Daarom ben ik ook met mijn praktijk Gaiafemfullness gestart, waarin ik zwangere vrouwen begeleid door middel van zwangerschapsyoga, HypnoBirthing en massages. En er komt nog veel meer leuks aan.

hypnobirthing

Esther met haar zoontjes op de kinderboerderij.

Ik heb verschillende opleidingen en cursussen gedaan en me op veel vlakken met dit onderwerp beziggehouden, bijvoorbeeld acupunctuur, acupressuur, mindfullness, Ayurveda, aromatherapie, homeopathie. Van dit alles heb ik een mooie mix gemaakt van dingen waar vrouwen veel aan kunnen hebben voor, tijdens en na de geboorte van hun kindje.


Wat is HypnoBirthing precies?

Ik ben heel enthousiast over de cursus HypnoBirthing. Omdat je hiermee echt het natuurlijke proces van het baren leert ondersteunen. Het is een cursus van vijf keer die de vrouw samen met haar partner kan volgen. Ik vind het heel belangrijk dat dat dit samen met je partner kan, want deze persoon wordt daardoor ook echt meegenomen in het hele verhaal en het proces wat de vrouw doormaakt. En daarmee krijgt je partner daardoor een belangrijke rol.

Vrouw en partner leren echt op elkaar ingespeeld te raken. Tijdens de cursus vertel ik veel over alles rondom de geboorte en laat ik veel zien, maar ook zijn we veel bezig met het aanleren van bepaalde technieken. Dit doen we door middel van ademhalingsoefeningen, visualisaties en ontspanningsoefeningen. Dit kan zoveel veranderen tijdens de geboorte. Want door deze oefeningen te doen leren vrouwen hun angsten loslaten en weer vertrouwen op de natuur en hun eigen lichaam. Heel compleet en effectief deze cursus daarom ben ik er zelf zo enthousiast over!

hypnobirthing

Esther tijdens een reis door Nepal


Wat voor massages geef je?

Ik geef zwangerschapsmassages, babymassage en Rebozomassage. Rebozo is nog niet heel bekend in Nederland. De massage doe ik met een traditionele draagdoek uit Midden-Amerika, de rebozo. Deze vorm van masseren komt uit ook Midden-Amerika, daar dit heel gebruikelijk tijdens de zwangerschap maar ook daarna. Door de zachte schuddende bewegingen komen de spieren in het gebied wat ik masseer in een ontspanningsfase terecht.

Het zijn ritmische wiegende bewegingen in de doek waarin je lichaam helemaal kan ontspannen, en vooral voor vrouwen met rug,- of bekkenklachten kan dit heel verlichtend zijn. Ook wordt de baby meebewogen en gewiegd door de ritmische bewegingen. Voor na de geboorte is er een sluitingsritueel met de rebozodoek. Het sluitende ritueel, ongeveer twee maanden na de bevalling, is bedoeld om het lichaam weer te sluiten. Dit gebeurt van top tot teen. Hierdoor kom je als vrouw weer bij jezelf en geeft het een moment van rust en aandacht bij jouw lichaam. Je sluit psychisch en lichamelijk echt de zwangerschapsperiode af.

Hoe ben je erop gekomen om je bedrijf te starten?

Ik ben gestart na mijn eerste zwangerschap. Ik vond het zo mooi om te zien hoeveel oerkrachten en instincten er naar boven komen, echt onvoorstelbaar! En ondanks dat er ontzettend veel cursussen zijn en informatie te vinden is heb ik toch achteraf het gevoel gehad dat het niet de informatie was waar ik wat aan heb gehad. Er zijn zoveel mogelijkheden en keuzes die je moet maken. En er komt zo’n hoop op je af.

Ik wil er door mijn cursussen eigenlijk voor zorgen dat vrouwen hun keuzes bewust maken en dat ze achteraf met een tevreden gevoel terug kunnen kijken op hun zwangerschap en de geboorte van hun kindje. En hen het gevoel geven dat ze wel zeker kunnen bijdragen aan hoe hun bevalling verloopt. Want ik hoor veel dat vrouwen het gevoel hebben dat het hun allemaal een beetje ‘overkomt’. Dit herken ik zelf ook, maar weet nu dat je hierin door middel van goede voorbereiding hier toch heel veel in kan sturen. En ook na de geboorte is er een beetje een gat in de zorg voor moeders. Terwijl dit ook een behoorlijk intense tijd is. Hier ben ik ook druk mee bezig om hier een mooie aansluiting op te maken.

 

Run je je bedrijf alleen of met anderen?

Ik run het alleen.

Hoe regel je dat? Je bedrijf, gezin, huishouden en sociale leven te combineren?

Het is soms een uitdaging, maar ik denk dat iedereen met kinderen dat zal herkennen. Op een of andere manier lukt dat toch altijd wel. Tijd met mijn gezin samen vind ik toch wel het allerbelangrijkst en daar heb ik overdag alle tijd voor.
Mijn partner heeft een eigen bedrijf, waarin hij zijn tijd dus zelf kan indelen. Dus samen kunnen we het wel goed indelen. Ik kan geef de cursussen natuurlijk vooral ’s avonds, dus dan is mijn man gewoon bij de kinderen. En mijn jongste slaapt op dit moment nog veel tussen de middag, dus dan heb ik best veel tijd om dingen te doen en te regelen. Als dit slaapje voorbij is? Geen idee. Niet teveel vooruit denken;)
De huishouding heeft er nog wel eens onder te lijden haha, verder ben ik best tevreden. Ik wil wel veel meer doen en kom tijd tekort, maar goed ik doe wat ik kan en wat ik leuk vind.

 

Wat zou je andere moeders mee willen geven?

Volg je eigen weg en blijf heel dicht bij je eigen gevoel. Dit geldt voor alles natuurlijk, maar ik had voordat ik kinderen had nog wel eens de neiging om mij de mening van andere erg aan te trekken.
Sinds ik zelf moeder ben ga ik veel meer op mijn gevoel af. Mensen hebben vaak allerlei goedbedoelde adviezen die niet altijd goed voelen. Door al die verschillende adviezen kun je echt onzeker worden en keuzes maken waar je eigenlijk niet achterstaat. Probeer die moederinstincten (en dus je gevoel) te volgen. Als je die dingen doet waar je echt achterstaat, voel je je een stuk krachtiger. Ook al is het een totaal andere weg dan andere volgen!

Wil je je eigen bedrijf beginnen, doen. Als je dat echt wil, dan kan dat. En wil je juist de eerste jaren lekker alleen maar bij je kind zijn, doen! Laat je niet tegenhouden door wat anderen vinden. Wat jij voelt en vind, dat is het wat jij en je kindje nodig hebben.

hypnobirthing

Tijdens een vakantie op Ibiza

Wat vind je het leukst aan je bedrijf?

Ik vind een zwangere vrouw ontzettend mooi en bijzonder om me daarmee te omringen. Ze stralen zoiets speciaals uit, een soort warmte en kracht weet niet goed hoe ik het uit moet leggen. Maar het allerleukst aan mijn bedrijf vind ik wat ik ermee voor een ander kan betekenen. Het is echt super als je hoort dat iemand veel gehad heeft aan de cursus en met een fijn gevoel kan terugkijken op de geboorte van haar kindje. Dat de geboorte niet meer iets is waar je even ‘doorheen’ moet, maar de meest bijzondere en mooie ervaring van je leven wordt. En tegelijkertijd is het dan ook een mooi begin voor het kindje, waardoor deze ook een goede start heeft.  Dan heb ik mijn doel bereikt.

hypnobirthing

Zwangere Esther tijdens een fotoscoop.

Hoe ziet je bedrijf er over 5 jaar uit?

Ik heb nog heel veel plannen, ook voor in het buitenland. Ik ben ook bezig met nieuwe cursussen dus over 5 jaar is er sowieso veel veranderd!

Wat is jouw favoriete plek in Twente?

Hm lastig, ben toch altijd wel het allerliefst in de bossen of bij het water, dus die plekken zijn toch altijd favoriet. En dat is ook juist zo fijn aan Twente, genoeg keus wat dat betreft. Maar vind het ook altijd weer leuk om nieuwe plekken te ontdekken.

Kijk voor meer informatie en cursuslocaties en tijden op: gaiafemfullness.nl. Of neem contact op via gaiafemfullness@gmail.com

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.