10x opwarmen met wat lekkers na een fikse winterwandeling in en om Twente

Wij maken in het weekend vaak een wandeling. Ook als het in de winter ijskoud is, gaan we de natuur in. Maar wel op de voorwaarde dat we hierna ergens gezellig kunnen opwarmen met warme choco en een groot stuk taart of met bitterballen met een rood wijntje. Ik ging op zoek naar de mooiste natuur voor een winterwandeling in en om Twente en de meest knusse plekjes om op te warmen in de buurt. Voor de Vettt winterspecial verzamelde ik er al 5, voor deze blog heb ik er nog eens 5 bijgezocht.

Tip: Vergeet niet een zakje of bakje mee te nemen voor al je vondsten, zoals een mooi takje met besjes of een paar dennenappels.

#1 De Wakel in Buurse (Buursezand)
Het Buursezand is mooi in elke jaargetijde, maar in de winter kan ik echt genieten van de bevroren plassen en open heidevelden met jeneverbesstruiken. Ik wandel hier al mijn hele leven, het Buursezand is dan ook een van mijn favoriete natuurgebieden in Twente. Toch ontdek ik altijd weer iets nieuws, zoals Infocentrum De Wakel. Ben je na de wandeling moe, koud en toe aan warme chocolademelk of koffie? Dan is Infocentrum De Wakel dé perfecte plek om op te warmen met wat lekkers. Bekijk hier de openingstijden. 

winterwandeling

Yvette, Pippa en Coco waren ook in het Buursezand, schattig he?!

#2 Woody’s in Holten (Sallandse heuvelrug)
Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug ligt niet in Twente, maar het lijkt soms zelfs niet in Nederland te liggen met haar on-Nederlandse vergezichten. De Sallandse Heuvelrug tussen Hellendoorn en Holten en is dus vanuit Twente heel goed te doen. Gelukkig kun je, voor je terugrijdt na de winterwandeling, terecht bij het kindvriendelijke Woody’s pancakes & steaks bovenop de Holterberg. Niets fijner dan opwarmen bij de open haard met iets lekkers binnen handbereik, toch? In mijn blog over de Sallandse Heuvelrug ontdek je dat vlakbij Woody’s nog veel meer te beleven valt. Zoals het Belevingsbos van Daantje Das en het Natuurdiorama Holterberg.

#3 Watermolen van Bels in Mander (Dal van de Mosbeek)
Het Land van de Mosbeek is mij eigenlijk onbekend, maar wordt omschreven als een heuvelachtige grensgebied met een mooi panorama. Een bijzondere omgeving vol bronnen, beekjes, heidevelden en bossen. De Watermolen van Bels, van oorsprong een papiermolen, werd in 1962 gerestaureerd tot een sfeervol, ouderwets, Twents restaurant. Dé perfecte plek om bij te komen na een fantastische winterwandeling.

#4 Haarmühle in Ahaus (Witte Veen)
Het Witte Veen is een prachtig natuurgebied op de grens met Duitsland bij Buurse. Vroeger een geliefde grensovergang voor smokkelaars. Je kunt in Nederland parkeren, maar ook in Duitsland bij de Haarmühle. Je wandelt dan zo de natuur in. Ik ga hier graag met de kinderen wandelen, omdat de kans groot is oog in oog te staan met Schotse Hooglanders. Ook stoppen we even bij het vogelkijkscherm en stampen we over de bruggetjes. Voor je terugrijdt naar Nederland, geniet dan nog even van een echt Duits gebakje bij de Haarmühle en als slot neem je een kijkje bij de meer dan 390 jaar oude historische watermolen.

winterwandeling

Deze prachtige foto maakte Vincent Croce in het Witte Veen.

#5 ’t Hoogspel in Delden (Twickel)
Gek op sprookjes en kastelen? Dan moet je naar het prachtige Kasteel Twickel bij Delden. Dit kasteel ligt middenin een enorm landgoed van 4.000 hectare. Je kunt hier romantisch wandelen tussen de zacht glooiende akkers, bossen, eeuwenoude eiken, heidevelden en vennen. Kinderen vinden het kasteel vast en zeker geweldig! Vlakbij ligt café-restaurant ’t Hoogspel, met leuke speeltuin én warme chocolademelk of koffie, maar ook voor een goede maaltijd kun je hier terecht. Ze hebben binnen ook een leuke kinderhoek.

#6 Buitencentrum in Nijverdal (Sallandse Heuvelrug)
De Sallandse Heuvelrug biedt meer, namelijk het Buitencentrum van Staatsbosbeheer. Je kunt hier een korte kabouterroute lopen met knapzak en een kaboutermuts op. Maar ook de iets langere en zeker stoerdere route van Joep de Eekhoorn. Onderweg kun je vind je veel leuke klim-, klauter-, slinger- en schommelmogelijkheden. Na deze wandeling (of wandelingetje) kun je rustig en warm bijkomen in het Buitencentrum van Staatsbosbeheer. Hier kun je ook een kijkje nemen in de bijzondere koepel van de Sterrenwacht. Er is nog veel meer, maar dat lees je in mijn blog over de Sallandse Heuvelrug.

winterwandeling

Genieten van de ijzige kou!

#7 Lutte Hutte in de Lutte (Lutterzand)
Het Lutterzand is een van de meest bijzondere plekjes in Twente, mijn mening. Ook hier kom ik al mijn hele leven en blijf ik me verwonderen over de pracht en de kracht van de natuur. Het lijkt logisch om een na een fikse wandeling wat te drinken bij het Paviljoen of bij Florilympha, waar het heerlijk vertoeven is. Maar hoe fijn is het om onderweg even bij te komen van de kou? Dat kan bij De Lutte Hutte, een prachtige horeca gelegenheid midden in het bos. De Lutte Hutte is geopend op zondagen en in de vakanties. In het najaar is er zelfs een heerlijk kampvuurtje waar kinderen marshmellows kunnen bakken.

#8 Schenkerij PoortBulten in de Lutte (Arboretum)
Het Arboretum in de Lutte was de locatie voor het Vettt Halloween feest afgelopen oktober. Wat mij betreft een prachtlocatie, fascinerend, uitdagend en mysterieus, zo kun je het rondlopen door het parkachtig aangelegde Arboretum Poort Bulten wel noemen. Zelfs in de winter is het mooi, want elk jaargetijde heeft hier zijn eigen charme. Heb je het rondje gelopen, kom dan puur genieten met een ontspannen sfeertje bij Schenkerij PoortBulten.

winterwandeling

Eendjes in de sneeuw…

#9 Restaurant Watermolen Singraven bij Denekamp (Landgoed Singraven)
Ik ben hier ooit een keer geweest en herinner me een prachtige natuur, een unieke watermolen en lekker eten. Dus toen ik voor deze blog op zoek ging, mocht Landgoed Singraven natuurlijk niet ontbreken. Op een idyllische plek bij de Dinkel vind je een watermolen en het voormalige molenaarshuis, dat nu Restaurant Watermolen Singraven is. Schuin tegenover de watermolen ligt het eeuwenoude Huis Singraven. Dit is een goede plek voor een start van een mooie winterse wandeling bij Denekamp.

#10 Havezathe het Everloo in Rossum (Het Roderveld)
Het Rodeveld is een natuurgebied dat beheerd wordt door Natuurmonumenten. Hier vind je serene rust en een uniek flora- en faunagebied. Zo groeit er volop heksenkruid en wonen er roofvogels en vleermuizen. Dode bomen zijn de perfecte leefomgeving voor mossen, paddenstoelen, bosuilen en zwarte spechten. Ben je klaar met de heksen, vleermuizen en zwarte spechten, dan kun je bijkomen bij Havezathe het Everloo. Een unieke locatie voor feesten, partijen en bijzondere bijeenkomsten. Maar ook gewoon voor een kopje koffie of een rood wijntje met wat lekkers.

 

Ik ben gestopt bij 10, maar er zijn in Twente nog zoveel meer mooie natuurgebieden en zoveel meer warme plekjes om bij te komen na een ijzige winterwandeling. Zoals Sprakel in het Bos in Enschede (Hof Espelo), Captain Jack in Buurse (Buursezand), Schenkerij Wattez in Enschede (Ledeboerpark), Kleinsman in Enschede (Vliegveld Twente) Hanninkshof in Usselo (Het Rutbeek), Klein Afrika in Oldenzaal (Het Hulsbeek), Erve de Hooge Esch in Buurse (Witte Veen) en Bistro Hölterhof in Enschede (Aamsveen).

Heb je nog meer inspiratie nodig? Lees dan ook nog even mijn blog met 5 leuke speel- en borrelplekjes in Twente.

winterwandeling

In het Ledeboerpark (Enschede) is het altijd leuk voor kinderen.

Over Maryke

Meer blogs van Maryke lezen? Kijk dan even hier!
1 Comment
  • Tikva
    december 19, 2017

    Die foto’s met sneeuw zijn echt zo sfeervol! Leuke wandel ideeën voor de kerstvakantie.