10x opwarmen met wat lekkers na een fikse winterwandeling in en om Twente

Hoe fijn is het om samen naar buiten te gaan, juist ook als het in de winter ijskoud is, kun je prima de natuur in. Maar wel op de voorwaarde dat je daarna ergens gezellig kunnen opwarmen met warme choco en een groot stuk taart of met bitterballen met een rood wijntje. Want eerlijk, een beloning werkt voor iedereen!

Vettt ging op zoek naar de mooiste plekken voor een winterwandeling in en om Twente en de meest knusse plekjes om op te warmen in de buurt. 

Tip: Vergeet niet een zakje of bakje mee te nemen voor al je vondsten, zoals een mooi takje met besjes of een paar dennenappels.

#1 De Wakel in Buurse (Buursezand)
Het Buursezand is mooi in elke jaargetijde, in de winter geniet je hier van de bevroren plassen en open heidevelden met jeneverbesstruiken. In het Buurserzand vind je Infocentrum De Wakel. Ben je na de wandeling moe, koud en toe aan warme chocolademelk of koffie? Dan is Infocentrum De Wakel dé perfecte plek om op te warmen met wat lekkers. Bekijk hier de openingstijden. 

Buursermeertje Knapzak

#2 Buitengewoon Lekker  (Sallandse heuvelrug)
Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug ligt niet in Twente, maar het lijkt soms zelfs niet in Nederland te liggen met haar on-Nederlandse vergezichten. De Sallandse Heuvelrug tussen Hellendoorn en Holten en is dus vanuit Twente heel goed te doen. Voor kinderen zijn er twee leuke kinderwandeling die starten vanaf het bezoekerscentrum Sallandse Heuvelrug: een kabouterwandeling en het eenkhoorntjespad.

Gelukkig kun je, voor je terugrijdt na de winterwandeling, terecht bij het kindvriendelijke Buitengewoon Lekker. Niets fijner dan opwarmen bij de open haard met iets lekkers binnen handbereik, toch?

Buitengewoon Lekker vindt je grenzend aan bezoekerscentrum Sallandse Heuvelrug, waar ook een heel mooi informatiecentrum bij zit + een te gekke winkel!

kabouterpad_nijverdal

#3 Watermolen van Bels in Mander (Dal van de Mosbeek)
Het gebied rondom Dal van de Mosbeek wordt omschreven als een heuvelachtige grensgebied met een mooi panorama. Een bijzondere omgeving vol bronnen, beekjes, heidevelden en bossen. De Watermolen van Bels, van oorsprong een papiermolen, werd in 1962 gerestaureerd tot een sfeervol, ouderwets, Twents restaurant. Dé perfecte plek om bij te komen na een fantastische winterwandeling. Vanaf hier starten verschillende wandelroutes via wandelnetwerk Twente.

Wil je dit gebied op een bijzondere manier verkennen? Maak dan een ponywandeling via Stal Denink in Mander. Die kun je dan afsluiten bij de Watermolen van Bels.

ponyawandeling

#4 Haarmühle in Ahaus (Witte Veen)
Het Witte Veen is een prachtig natuurgebied op de grens met Duitsland bij Buurse. Vroeger een geliefde grensovergang voor smokkelaars. Je kunt in Nederland parkeren, maar ook in Duitsland bij de Haarmühle. Je wandelt dan zo de natuur in. Leuk om hier met de kinderen te wandelen, omdat de kans groot is oog in oog te staan met Schotse Hooglanders. Ook stoppen we even bij het vogelkijkscherm en stampen we over de bruggetjes. Voor je terugrijdt naar Nederland, geniet dan nog even van een echt Duits gebakje bij de Haarmühle en als slot neem je een kijkje bij de meer dan 390 jaar oude historische watermolen.

winterwandeling

Deze prachtige foto maakte Vincent Croce in het Witte Veen.

#5 ’t Hoogspel in Delden (Twickel)
Gek op sprookjes en kastelen? Dan moet je naar het prachtige Kasteel Twickel bij Delden. Dit kasteel ligt middenin een enorm landgoed van 4.000 hectare. Je kunt hier romantisch wandelen tussen de zacht glooiende akkers, bossen, eeuwenoude eiken, heidevelden en vennen. Kinderen vinden het kasteel vast en zeker geweldig! Vlakbij ligt café-restaurant ’t Hoogspel, met leuke speeltuin én warme chocolademelk of koffie, maar ook voor een goede maaltijd kun je hier terecht. Ze hebben binnen ook een leuke kinderhoek.

hoogspel_delden

#6 Captain Jack (Buursezand)
We beschrijven hierboven al hoe mooi het gebied in het Buurserzand is. Captain Jack grenst aan dit gebied. Bij dit restaurant in Haaksbergen kun je ook je wandeling starten. Er zijn routes van 3,2 (volg de groene pijlen), 5,4 (volg de gele pijlen) en 7,3 kilometer (volg de paarse pijlen). In de wintermaanden is Captain Jack van ma t/m donderdag gesloten. Geopend op vrijdag t/m zondag vanaf 11.00 uur!

 

winterwandeling

Genieten van de ijzige kou!

#7 Lutte Hutte, Paviljoen of Florilympha in de Lutte (Lutterzand)
Het Lutterzand is een van de meest bijzondere plekjes in Twente. Kom je zelf uit Twente? Dan ben je hier vast als kind ook al eens geweest. Je blijgt je hier verwonderen over de pracht en de kracht van de natuur. Het lijkt logisch om een na een fikse wandeling wat te drinken bij het Paviljoen of bij Florilympha, waar het heerlijk vertoeven is. Maar wist je dat er ook nog een verborgen parel te vinden is in Het Lutterzand? De Lutte Hutte is een prachtige horeca gelegenheid midden in het bos. De Lutte Hutte is geopend op zondagen en in de vakanties. In het najaar en in de winter is er zelfs een heerlijk kampvuurtje waar kinderen marshmallows kunnen bakken.

#8 Schenkerij PoortBulten in de Lutte (Arboretum)
Het Arboretum is een prachtlocatie, fascinerend, uitdagend en mysterieus, zo kun je het rondlopen door het parkachtig aangelegde Arboretum Poort Bulten wel noemen. Zelfs in de winter is het mooi, want elk jaargetijde heeft hier zijn eigen charme. Deze locatie is ook geschikt als je met een kinderwagen of rolstoel gaat wandelen, het is erg goed begaanbaar door de aangelegde paden. Heb je het rondje gelopen, kom dan puur genieten met een ontspannen sfeertje bij Schenkerij PoortBulten.

arboretum poort bulten

winterwandeling

Eendjes in de sneeuw…

#9 Restaurant De Watermolen Singraven bij Denekamp (Landgoed Singraven)
Een unieke watermolen, lekker eten en je havercappu :-). Op een idyllische plek bij de Dinkel vind je een watermolen en het voormalige molenaarshuis, dat nu Restaurant Watermolen Singraven is. Schuin tegenover de watermolen ligt het eeuwenoude Huis Singraven. Dit is een goede plek voor een start van een mooie winterse wandeling bij Denekamp. Op de website vind je ook de openingstijden.

#10 Wandelen bij Hof Espelo en opwarmen bij Sprakel (Lonneker
Het gebied rondom Hof Espelo is prachtig, met kleine kinderen is het erg leuk om hier de kabouterwandeling te lopen. Ben je hier? Stop dan ook even bij het Speelbos, naast het Koetshuis. Vanaf de parkeerroute kun je verschillende routes volgen. Wil je de kabouter route lopen (rondje van ongeveer 1 kilometer), dan volg je de kabouterbordjes die starten bij het Bezoekerscentrum. Na de tijd nog ergens lekker opwarmen? Rij dan nog een klein stukje door naar Café Sprakel in Lonneker. Dagelijks geopend en al vanaf 09.00.

Kabouterbos Hof Espelo

Kabouterbos Hof Espelo

Heb je nog meer inspiratie nodig? Lees dan ook nog even mijn blog met 5 leuke speel- en borrelplekjes in Twente.

winterwandeling

In het Ledeboerpark (Enschede) is het altijd leuk voor kinderen.

Over Maryke

Meer blogs van Maryke lezen? Kijk dan even hier!
1 Comment
  • Tikva
    december 19, 2017

    Die foto’s met sneeuw zijn echt zo sfeervol! Leuke wandel ideeën voor de kerstvakantie.