Kamperen zonder elektriciteit, hoe dan?

Hoe dan?! Dat is toch wel de vraag die we het meest krijgen als we vertellen dat we op een camping staan zonder elektriciteit. Sinds vorig jaar hebben we een vaste plek op een camping zonder elektriciteit (en bereik) en het is eigenlijk heel relaxed.

Kamperen zonder elektriciteit

Dat betekent dat je niet zomaar op het knopje van de waterkoker kunt drukken voor een kopje thee, laat staan koffie. Op de knopjes voor de lampen in de caravan kun je wel drukken maar het licht zal niet aangaan. Ook betekent het dat je je telefoon of Ipad niet kunt opladen. Ook, het koelen van je eten en drinken leek lastig maar daar hebben we wat op bedacht. Waarover later meer. Het niet kunnen opladen van een Ipad is ook wel lekker, ze spelen écht alleen maar buiten en met elkaar.

Slow living

Kamperen is sowieso een beetje behelpen als je het mij vraagt, maar dit is wel écht behelpen in het kwadraat. En toch is het heel relaxed. Omdat het bereik zo slecht is, doe je je telefoon maar gewoon op de vliegtuigmodus. Zo blijft de batterij nog een beetje bespaard. Je zit dus niet steeds je timeline te checken, mails te beantwoorden of op appjes te reageren. Dat je voor een kopje koffie eerst het water op moet zetten heeft ook wel wat, alles gaat gewoon langzaam. Soms frustreerd het me, maar achteraf ben ik er altijd zo blij mee. Twee nachten op de camping voelt alsof je een week bent weggeweest.

Koken zonder elektriciteit

Dat is eigenlijk niet zo’n probleem, dat kan natuurlijk gewoon op gas. Bij de Action kochten we twee gaspitjes. Daar kook je geen sterrenmaaltijd op maar het is prima, zolang ze uit de wind staan. Daarnaast hebben we dit jaar gekookt op de Camping Party Grill, dat is wel écht een stuk comfortabeler koken. Deze werkt gewoon op gas, je kunt er mee bakken, grillen, koken en wokken.

En wat misschien nog wel het allerleukst is, we koken op de camping regelmatig op vuur. Zo leuk! We hebben op de camping een eigen vuurplek, waar je heerlijke kampvuurtjes kunt maken, daarboven zetten we een driepoot met daaraan een gietijzeren pan en daar maak je écht de lekkerste stoofgerechten in. Helaas was dat deze zomer niet mogelijk in verband met de droogte, maar misschien in de nazomer weer!

koken

Hoe houd je je eten en drinken koel op de camping?

Dat is wel een dingetje, want je wilt natuurlijk wel van een koud wijntje kunnen genieten. En ook je eten gekoeld bewaren is wel handig. Het eerste jaar deden we dat super back-to-basic, we hebben een soort emmer in de grond gegraven die je met een draaideksel kunt afsluiten. Lekker back-to-basic en leuk voor erbij maar dit jaar moest er wel een échte koelkast komen.

Kamperen zonder electriciteit

Onze allereerste koel’box’.

Koelkasten kun je ook gewoon op gas laten werken en niets is fijner dan een koelkast met voldoende ruimte om je spullen koud in op te slaan. We hebben nu deze Tristar Compressor Koelkast, alles blijft er lekker koel in, zelfs tijdens deze tropische zomer. Zo wordt het kamperen ieder jaar wat relaxter :-). Onze ‘gat-in-de-grond-koelkast’ blijft gewoon, voor erbij :-).

Kamperen zonder electriciteit

Verlichting

Je wilt natuurlijk ‘s avonds niet in het donker zitten. Geen elektriciteit betekent ook dat het toiletgebouw  niet verlicht is. We zorgen altijd dat we genoeg waxinelichtjes hebben, maar ook twee gaslampjes, zaklampen en van die leuke lichtslingers die gewoon op batterij werken. En het is natuurlijk het allerleukst als je het kampvuurtje aan kunt steken en naar de bizar toffe sterrenhemel kunt kijken.

En verder is het eigenlijk heel relaxed. De beste nieuwe aankopen van dit jaar zijn zeker wel onze hangmat en de koelkast. Zo wordt het ieder jaar een stukje comfortabeler daar op ons plekje in het bos in de middle-of-nowhere.

Zonnecellen

De hele uitdaging van het kamperen ‘zonder elektriciteit’ kan natuurlijk opgevangen worden door zonnecellen te gebruiken :-). Er zijn best wat mensen op de camping die dat al doen. Maar voor mij is het nu nog wel even prima zo!

Heb jij nog tips voor het kamperen zonder elektriciteit?

Ik ben heel benieuwd, heb je ervaring met het kamperen zonder elektriciteit? Heb jij nog goeie tips of hacks om het kamperen nog relaxter te maken?

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.