Niets liever dan een kind. Hoe gaat het nu met Marleen en Juul?

Marleen, woonachtig in Enschede heeft altijd een kinderwens gehad. Als ze op haar 35e geen leuke man is tegengekomen besluit ze om er alleen voor te gaan. De start van een lang traject. Je kent Marleen misschien van het televisieprogramma ‘ Niets liever dan een kind ’, dat in 2019 werd uitgezonden op SBS6. Hoe gaat het nu met Marleen?

Positieve reacties

Een grote kinderwens hebben maar geen partner. Op haar 35e beslist Marleen om voor het bewust alleenstaande ouderschap te kiezen. Ze besluit om ‘werk’ te maken van haar kinderwens. Marleen: “Eigenlijk keek niemand er gek van op. Mijn kinderwens is nooit een geheim geweest. Ik gaf vaker aan dat als ik op mijn 35e nog geen leuke man tegen zou zijn gekomen ik het alleen zou doen. Dus toen ik 35 was en besloot om het traject in te stappen stond niemand daar raar van te kijken.”

Marleen uit Niets liever dan een kind
Zwangere Marleen en teckel Pip.

Anderhalf jaar lang werd je gevolgd door SBS6

Je hebt best lang een cameraploeg om je heen gehad. Ook op intieme momenten. Marleen: “Klopt. Ik deelde regelmatig persoonlijke verhalen over mijn weg naar het Bewust Alleenstaand Moederschap op Instagram en op mijn blog. Dat is opgepakt door een productiebedrijf dat over dit onderwerp een programma wilde maken. Hoewel ik van mijn directe omgeving kritische vragen kreeg, was de gedachte om een mooi document voor mijn kindje te maken doorslaggevend om mee te werken aan dit programma.”

Geen sensatie programma

Voor Marleen was het belangrijk dat het geen sensatieachtig programma zou worden. “Toen het productiebedrijf mij benaderde, was er nog niets bekend over de televisiezender of de presentator. Dat waren voor mij juist hele belangrijke factoren. Uiteindelijk werd bekend dat collega-Tukker Leonie ter Braak het programma zou gaan presenteren. Daar was ik ontzettend blij mee. Mijn accent valt gelijk minder op én ik vind haar een heel prettig persoon. Voor mij was het ook belangrijk dat het programma een documentaire-achtige insteek zou krijgen.”

Met cameraploeg naar de gynaecoloog

De cameraploeg heeft je anderhalf jaar gefilmd. Dat betekent dat ze op ‘allerlei’ momenten bij jou in de buurt waren. Dat moet toch heel vreemd zijn? “Dat klopt, maar het went ook wel. De eerste keer dat er een cameraploeg in je huis komt en je hele huis overneemt is nogal ongemakkelijk. Maar na een paar draaidagen went ook dat. En geef je je er maar gewoon aan over.” Marleen vertelt ook over dat ene moment bij de gynaecoloog. “Ik was bij de gynaecoloog voor mijn eerste echo in het ziekenhuis. Een inwendig onderzoek bleek nodig, daar zit dan ook een cameraman bij. Op dat moment denk je daar niet bij na, ik was vooral bezig met de zwangerschap.”

En hoe is het nu, je bent inmiddels moeder geworden?

“Ja, ik ben supertrotse moeder van Juul. Juul is in april dit jaar geboren en ik ben helemaal gek op haar. Het gaat heel goed met ons. Natuurlijk zullen er in de toekomst vragen komen, daar zal ik altijd open over zijn. Juul heeft geen vader, maar een donor.” Er is natuurlijk een kans dat Juul in de toekomst benieuwd wordt naar de donor. Marleen: “De optie om de donor te ontmoeten is er zeker voor haar in de toekomst.”

Gender Reveal Niets liever dan een kind
Tijdens een gender reveal party kwam Marleen erachter dat ze een dochter kreeg.

Reacties

Heb je veel reacties gekregen naar aanleiding van de uitzending? “Ja, ik heb ontzettend veel reacties gekregen. Echt honderden. Sommige mensen stuurden mij een berichtje om te vertellen hoe leuk of hoe dapper ze me vonden. Ik kreeg ook berichten van mensen met vragen over een compleet ander onderwerp, mijn interieur, veel werd natuurlijk in huis gefilmd :-). Maar ook van meiden die dit traject in willen gaan of er al in zitten. Eigenlijk alleen maar leuke en lieve reacties. Ook kreeg ik leuke reacties van bedrijven die met mij willen samenwerken.”

Terugkijkend op ‘Niets liever dan een kind’

Hoe kijkje terug op de 15 jaar dat je mee hebt gewerkt aan het programma ‘Niets liever dan een kind’? “Ik vond het erg leuk om te doen. Maar het was zeker niet altijd leuk. Die ene keer dat we kennis zouden maken met de donor. En wellicht ook om meteen al te insemineren. Ik wilde natuurlijk graag op tijd zijn, maar er moest nog een camera in de auto geïnstalleerd worden. Waardoor het filmen langer duurder. Op een gegeven moment zei ik: ‘Zo is het genoeg, ik ga nu weg!’ Of het nu wel of niet goed is, want ik wil niet te laat komen. Op zo’n moment is het lastig om geduldig te blijven.”

“Ik kijk uiteindelijk met een fijn gevoel terug op het hele programma. Ik vind de uitzendingen heel erg mooi geworden. En voor Juul is het prachtig om later te kunnen zien hoe het hele proces is gegaan.”

Marleen en Juul - Niets liever dan een kind
Marleen en Juul – Niets liever dan een kind

Het alleenstaande moederschap

Op de vraag hoe het Bewust Alleenstaande moederschap Marleen afgaat is ze duidelijk: “ik wist dat ik het alleen moest gaan doen. Wanneer je met twee ouders bent, verwacht je vaak wat van de ander. Dat je geholpen wordt en gesteund. Dat er iemand met je meedenkt en je ontziet wanneer het even te veel wordt. Wanneer je verwachtingen niet waargemaakt worden, kan dat voor irritaties, frustraties en ruzies zorgen in je relatie. Die irritaties heb ik dus niet.”

Mis je het soms niet dat je met iemand kunt overleggen over jouw dochter? “Heel soms heb ik dat gevoel inderdaad. Ik twijfelde bijvoorbeeld laatst over haar voedingsschema. Ze mocht eten met 4 maanden, maar ik merkte met 3 maanden dat ze die behoefte al had. Op zo’n moment zou het fijn zijn dat je het er met je partner over kunt hebben en samen kunt overleggen wat te doen.”

Spitsuur

Met een baby heb je soms het gevoel dat je handen te kort komt, veel moeders zullen zich daar in herkennen. Wat zijn voor jou de drukste momenten? “Tussen 16:00 en 20:00 uur vind ik het vaak wel pittig. Dan krijgt Juul haar eten en een toetje. Daarna gaat ze in bad en ook de hond moet nog uit. Het gebeurt regelmatig dat ik niet of heel laat pas eet. Gelukkig helpen mijn vriendinnen en mijn moeder mij veel. Door mij een bord eten te brengen bijvoorbeeld. Ook kan ik regelmatig ergens mee-eten. Als Juul straks met de pot mee kan eten zal dat spitsuur makkelijker worden denk ik.”


Hoe zien jullie dagen eruit?

“We brengen veel tijd samen door, door mijn chronische ziekte ben ik helaas afgekeurd, sinds ik ben afgekeurd heb ik een opleiding afgerond als interieurstylist en blog ik. Daarmee kan ik mijn tijd goed zelf in delen, wat erg fijn is. Maar op dit moment breng ik vooral veel tijd met Juul door.”

Hoe zit jullie dagritme eruit? Marleen vertelt: “als Juul wakker wordt tussen 7:00 en 8:00 uur krijgt ze de fles bij mij in bed. We vinden het heerlijk om dan nog even samen te blijven liggen. Rond 9:00 gaat ze nog even naar bed. Als we thuis blijven dan leg ik haar vaak op de grond op het kleed om haar uit te dagen, zodat ze gaat rollen of kruipen.
We hebben een hond, teckel Pip. Die vindt het ook heel erg leuk als Juul op de grond ligt. Ze willen graag samen spelen. Het is heel erg leuk om te zien hoe ze op elkaar reageren. Tussendoor krijgt ze nog haar fruithapje en wat later een boterham. Na de boterham een fles en dan is het tijd voor haar middagslaapje. Ze slaapt tot ongeveer 15:30. Als ze wakker wordt dan moeten we vaak nog wel wat doen. Even naar een winkel of zo. Dan gaat
Juul altijd mee. In principe zit ze achter in de auto, maar als we samen weg gaan mag ze soms voorin. Dat vindt ze heel leuk, dat lacht ze het uit en brabbelt ze er flink op los. Of zingen we samen liedjes. Het liefst hondje waf. En dan waft ze er vrolijk op los. Rond 17:30 uur krijgt ze avondeten en een toetje en gaan we samen met de hond wandelen. Hierna gaat ze in bad, lezen we nog een boekje en om 19:00 uur krijgt ze een pyjamapapje en gaat ze naar bed. Wanneer Juul slaapt, ga ik opruimen, koken en eten. Dan heb ik nog wat tijd voor mezelf om nog wat te bloggen of tv te kijken. Ik ga meestal ook redelijk op tijd naar bed. Natuurlijk zijn er ook dagen die anders gaan. Wanneer ik een lunchafspraak heb of ’s avonds ergens ga eten bijvoorbeeld. Of we gaan een dagje weg, dan is alles anders maar dat is voor ons beiden goed. Juul kan goed met die veranderingen omgaan.”

Toekomstwensen

Op de vraag hoe Marleen de toekomst zit en wat haar wensen voor haar dochter zijn is ze heel helder. Marleen geeft aan dat ze de toekomst positief inziet omringd met veel liefde en fijne mensen. Marleen leeft graag bij de dag met een positieve mindset. Marleen vertelt: “als je altijd maar vooruit kijkt, vergeet je om nu te genieten! Dat positieve wil ik ook graag meegeven aan Juul. Net zoals respect hebben voor iedereen. Dat je zelf alles kunt worden wat je wilt en dat je altijd je dromen moet najagen. En dat gezondheid het allerbelangrijkste en onbetaalbaar is. Mijn wens voor Juul is, dat ze zo lang mogelijk een onbezorgd leven kan hebben. Dat zich omringt met mensen die eerlijk en liefdevol zijn. Dat haar dromen en wensen uit mogen komen.”

Wat zijn je favoriete Twentse plekjes om met Juul naar toe te gaan?

“Juul is nu 8 maanden oud, dus echt veel kan ze nog niet. We gaan regelmatig naar de kinderboerderij of even naar de stad. Maar ik kan niet wachten om straks met haar de mooiste plekjes van Twente te ontdekken en dan zal ik mijn inspiratie zeker bij Vettt ophalen.”

Marleen volgen?

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen van Marleen? Je kunt haar volgen op Instagram of op haar blog.
Instagram: @by_Marleen
Blog: www.by-marleen.nl

Over Maryke

Meer blogs van Maryke lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.