De kinderkamers altijd een bende? Maryke geeft 5 opruimtips die het waard zijn om samen te proberen.

Ik val meteen met de deur in huis. De kinderkamers zijn bij ons nog steeds vaak een bende hoor. Dus denk nu niet dat ik het wiel uitgevonden heb. Helaas, dit speciale wiel blijkt lastig uit te vinden. Wel heb ik opruimtips om het samen opruimen stressvrij en soms zelfs gezellig te maken. Opruimtips die werken voor ons. Ik hoop dat jij er ook iets aan hebt. En misschien heb jij wel hele andere tips waar de lezers wat aan hebben. Graag, laten we elkaar inspireren om thuis orde in chaos te scheppen.

VT Wonen binnenkijker

Mijn huis hoeft er niet de hele dag uit te zien als een binnenkijker in de VT Wonen. En al zou ik het willen, met twee stoeiende jongens is het echt een illusie dat de kussens na een uurtje beneden spelen nog op de bank liggen. Dat er geen ranjakringen in de salontafel zitten, dat er nergens kruimels liggen en dat ik niet struikel over Nerfpijltjes, stuiterballen, knikkers, fidgetspinners, trapveren en andere onzinnige speeltjes. Dat gebeurt gewoon, een feit. En dat is niet erg, als ze het zelf maar weer opruimen wanneer ze naar een andere ruimte vertrekken.

En daar gaat het vaak mis… Dan pak ik toch weer dat lapje, de stofzuiger en een bak voor het kleine rondslingerende speelgoed. Dan loop ik stampvoetend rond terwijl de jongens de bovenverdieping al weer aan het aanpakken zijn. Toen ik laatst rondliep met dat doekje in mijn hand dacht ik; nu is het genoeg. “Ravi, Bodhi, hierkomen, NU! Ruim zelf je troep op, neem je pruttel mee naar je kamer en leg de kussens weer op de bank. Graag, wil je dat nu even doen? Alsjeblieft, nu graag. RAAAAVIIII, aan de bak! Nu, anders mag je niet…. (vul zelf maar in)”

opruimtips kinderkamer
Welkom in de kinderkamer van Ravi

Altijd een bende op de kinderkamers?

Herkenbaar? Ik word er zo moe van. Dat wanneer ik boven kom op de jongenskamers het daar ook alweer een bende is. En begrijp me niet verkeerd, ik ben blij dat ze spelen met Lego, Playmobil, huisjes van karton en diertjes. In plaats van dat ze de hele middag gamend op de bank hangen. Ik vond het tijd voor een andere strategie. Eén waarbij het mij werk, frustratie en geschreeuw scheelt en één waarbij de kinderen er ook de lol van inzien. Of in elk geval het nut van een opgeruimde kamer en een blije moeder. Hieronder mijn opruimtips, succes!

5 opruimtips om de kinderkamer (samen) opruimen gezelliger te maken

  • Tip 1: kleren opruimen
  • Tip 2: alles een vaste plek
  • Tip 3: weggeven of verkopen
  • Tip 4: muziekje erbij
  • Tip 5: laat ze hun ding doen
LEGO opruimen
Alle LEGO gaat in de lade onder Ravi’s bed.

Opruimtip 1 – Vieze en schone kleren van de vloer

Wij hebben een afspraak. Ze mogen om de dag een joggingsbroek, jogger of een andere fijn zittende broek aan. Dat betekent dus dat de broek die ze die dag niet aanhebben, maar nog wel schoon is, rondslingert. Dat geldt ook voor truien, t-shirts en vesten die ze een dag hebben aangehad, maar nog best een dag meekunnen. Daar komt hij, opruimtip 1. Ik heb hier een hele mooie kapstok voor opgehangen op kinderhoogte. Nu moet het nog in het systeem gaan zitten dat hier kleren aan komen te hangen die niet vies zijn, maar ook niet meer de kast in kunnen. Want schone kleren gaan natuurlijk de kast in en vieze kleren in de wasmand die in de gang staat.

Deze stoere kapstok komt van PIB Paris. Past precies bij onze gele muur. Like, like! PIB Paris verkoopt nog meer handige opruimaccessoires. Tijdschrifthouders, haakjes, kapstokken, wasmanden, rieten manden, kastjes en kledingrekken. Want opruimen mag best mooi zijn, toch? Neem snel een kijkje op de website van PIB Paris.

Stoere kapstok PIB Paris
Deze toffe kapstok is van PIB Paris

Opruimtip 2 – Alles een vaste plek

Geef alles een vaste plek. Dan raak je het niet kwijt. En het maakt opruimen ook een stuk gemakkelijker. De LEGO gaat in de lade onder Ravi’s bed, de Playmobil in een bak onder de hoogslaper van Bodhi. Alle knuffels in bed en de overige, het zijn er veel, gaan in een hippe wasmand in Bodhi’s kamer. Nerfpijltjes in een glazen pot in het kastje van Ravi’s bureau en knikkers of andere kleine balletjes in een bak onderin de kledingkast van Ravi. Alle kleine pruttels, zoals trapveren, kleine poppetjes, muntjes, fluitjes en andere onzinnige dingen zonder categorie gaan in een pennenbakje, die beide jongens op hun bureau hebben staan. Zo weten we allemaal waar alles ligt, super handig.

Opruimtip 3 – Geef weg of verkoop wat je niet meer gebruikt

Eens in de zoveel tijd pluis ik de jongenskamers uit. En dat vind ik stiekem heel erg leuk om te doen. Zo ontstaat er een ‘weggeefhoek bak’ en een ‘verkoop bak’. En met die spulletjes, speeltjes of spelletjes maken wij andere kindjes blij. En van het geld dat het oplevert mogen ze weer iets nieuws kopen. Zo voorkom je dat er speelgoed rondslingert waar niemand meer mee speelt. Een opgeruimde kamer geeft ook ruimte in je hoofd. Geldt voor mij, maar vast en zeker ook voor mijn kinderen.

Opruimtip 4 – Muziek

Muziek maakt alles beter. Goede muziek dan… Daarover verschillen Ravi en ik nog wel eens van mening trouwens. Hij houdt heel erg van die ‘boem boem’muziek, ik niet zo! Raak ik, vooral in een chaotische ruimte, nogal overprikkeld van. Maar goed, we komen er wel uit, er zijn gelukkig ook liedjes waar we beide blij van worden. Samen opruimen met muziek kan een hele andere draai geven aan een stom klusje dat van mama moet.

Opruimtip 5 – Laat je kind zijn/haar ding doen. Laat het los!

Ik ben zo’n moeder die wel graag de touwtjes in handen neemt. “Nee, zet die mand nou daar neer, dat staat toch leuker? En moeten al die knuffels in je bed? Echt, ook die lelijke hond?” Maar mijn tip aan jou is, laat het los. Ik leer en ik probeer en dat gaat steeds beter. Laat die lelijke hond maar in dat bed, laat die mand en die doos en dat krukje daar maar staan. Ik snap dat jij dat krukje op dat kleedje voor die leuke behangwand wilt, want dat staat zo tof! Maar kinderen hebben daar geen oog voor. Bodhi heeft een hele duidelijke mening over waar hij zijn speelgoed wil hebben staan. En hoe vaak ik het weer elders neerzet. Wanneer hij heeft gespeeld verplaatst hij het toch weer. Als er maar niets los rondslingert, als je maar de vloer kunt stofzuigen zonder een kwartier op de knieën te hoeven om alle kleine diertjes van de grond te rapen.

Ravi's opgeruimde kinderkamer
Ravi’s opgeruimde kinderkamer

Over kleine diertjes gesproken. Bodhi maakt vaak een hele opstelling met zijn diertjes, de Playmobil en de LEGO. Alles door elkaar heen. En hoe groot mijn neiging om dit ‘s avonds allemaal direct weer op te ruimen ook is. Ik doe het niet meer. Zolang er geen struikelgevaar is laat ik het lekker staan. Speelt hij er twee dagen niet meer mee dan ruimen we het samen op. Dat geeft Bodhi ook weer de ruimte om de volgende keer iets nieuws neer te zetten.

Laat het los!

De jongens willen altijd helpen met schoonmaken. Maar dat houdt in dat ik, als ze klaar zijn (in hun ogen), eigenlijk nog meer werk heb. Ze gebruiken altijd te veel water, stofzuigen alleen het midden en stampen vervolgens overal doorheen. Ook dit kan ik nu gelukkig wat beter loslaten. Ik adem in en adem uit (onthoud deze voor alle tips trouwens) en laat ze hun gang gaan. Ik stuur bij en geef complimentjes. Zijn ze er klaar mee? Zeg dan dat jij de laatste puntjes nog even op de i zet. Ze hebben echt niet door dat je alles nog even naloopt en zo wel, wacht dan even tot ze de ruimte uit zijn.

Straf je ze altijd af, zeg je steeds wat ze niet goed doen, dan gaan ze echt niets meer doen. Mijn ervaring. Ik probeer het leuk te maken door ze het zelf te laten doen, door ze complimentjes te geven en door het niet zo zwaar te maken. Lukt het vandaag niet, probeer het morgen dan gewoon weer.

Ik hoop, hoop, hoop dat je hier iets aan hebt. Dat jullie opruimen samen leuker kunnen maken en dat er minder gedoe door ontstaat. Want het is zo zonde om ruzie te maken over kruimels en rondslingerende LEGO poppetjes… Wil je nog een stapje verder gaan en heb je niet genoeg aan deze opruimtips? Lees dan mijn blog over ontspullen. En kun je wel wat meer hulp gebruiken bij de opvoeding en wil je tips van een pro? Lees dan het interview met kindercoach Marijke Droog, wie weet kan ze je verder helpen.

Bodhi's opgeruimde kinderkamer
Bodhi’s opgeruimde kinderkamer

Over Maryke

Meer blogs van Maryke lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.