Ontspullen, dat ruimt lekker op! Door Maryke

Door

Welke ouder herkent het niet: je loopt naar de keuken en struikelt over een autootje of een Duplo olifant. Ik moet mij regelmatig al hinkstapspringend door de kamer verplaatsen en sinds het lekker weer is ook de door de tuin. Maar zoals ik al zeg, welke ouder herkent het niet, ik denk dat het een algemeen ‘probleem’ is van ouders met jonge kinderen.

Dweilen met de kraan open

Je kunt elke avond opruimen, de volgende dag is het weer een ratjetoe van speelgoed. Wij hebben een Duplo- en Legomand, een automand, een knutselbak een puzzel- en spellenkast en nog een hele grote mand voor alles dat niet in een van de andere manden thuishoort. Elke avond ruim ik (soms ook samen met de kinderen hoor) alles weer netjes op in de juiste bak, kast of mand. Dat opgeruimde gevoel aan het einde van de dag doet me goed en geeft me rust. Dat opruimen van speelgoed gaat trouwens handig met dit speelkleed.

Ontspullen

Een keer aan de touwtjes trekken, en opgeruimd :-). Ik maak ze zelf en ze zijn te koop (15 Euro) in mijn webshop: speelkleed.

Ik ontspul, jij ontspult…wij ontspullen!

Ontspullen, wat een mooi werkwoord! Maar wat betekend het? Ontspullen is het je ontdoen van spullen, klinkt logisch, toch? Ik las in de Flow dat er al talloze blogs geschreven zijn over dit onderwerp, zelfs al vele boeken, een hippe term van deze tijd dus. Ik denk dat het principe voor iedereen hetzelfde is, maar dat het voor iedereen anders voelt om spullen los te laten. Het minimaliseren van spullen in je huis, heeft niet alleen invloed op het materiële (ruimte), maar ook op het fysieke (rust). Vooral dat laatste ervaar ik als heel fijn.

Tips van mij als ‘ontspuller’.

In de loop der tijd verzamel je steeds meer en meer spullen, speelgoed, knutselspullen, kleren, servies, keukenapparatuur etc. Vooral met kinderen in huis is hier geen ontkomen aan. Dit creëert bij mij in elk geval heel veel onrust en hierdoor wordt opruimen dus steeds meer werk. De truc is om je spullen te minimaliseren, want heb je nu echt alles nodig? Ik wil je een paar tips geven, omdat ik denk best goed te zijn in het ontspullen.

#1 Geef er aan toe dat je je spullen los moet laten

Soms is het gewoon tijd om afscheid te nemen van je spullen, bijvoorbeeld als;

 • je ze niet meer gebruikt (heb je echt 3 steelpannetjes nodig?)
 • het stuk is (een Barbie zonder hoofd bijvoorbeeld)
 • je het niet meer mooi vindt (blauwe oogschaduw is zo jaren 80)
 • het niet meer past (mijn zoontje liep laatst in een naveltruitje rond)

#2 Pak het project voor project aan

Door het per project aan te pakken, blijft het overzichtelijk en kun je het ‘grotere plan’ wat overzichtelijker en meer behapbaar maken voor jezelf. Start bijvoorbeeld bij je kledingkast. Dit is hoe ik dat doe:

 • Ik trek eerst alles eruit, gooi alles op 1 grote hoop, opruimen begint bij mij altijd met een enorme bende.
 • Ik maak de kast schoon (grapje, dat zou ik moeten doen, maar doe ik nooit)
 • Dan vouw ik netjes al mijn shirtjes op, dan de broeken, hemdjes, truien, vestjes etc.
 • Ik ‘blader’ door mijn jurkjes en blouses, die aan een kledingrek hangen.
 • Ondertussen ben ik kritisch en kijk goed naar wat ik eigenlijk niet mooi meer vind, of waar een gaatje inzit en dit leg ik apart.
 • Alles waar ik over twijfel trek ik nog even aan.
 • Twijfel ik nog, dan trek ik het 1 dag aan (Hoe ik na die dag over het kledingstuk denk bepaalt of het blijft of gaat.
 • De stapel met spullen die ik niet meer wil hebben verdeel ik in verschillende stapeltjes. Zo maak ik een stapeltje: vriendin, marktplaats, poetsdoek, gratis weggeven.

Natuurlijk ruim ik niet wekelijks, of zelfs maandelijks mijn kast op. Maar ik neus wel vaak of er nog iets tussen zit dat ik niet draag. En zo maak ik ook weer plaats voor nieuwe aankopen natuurlijk. Ditzelfde doe je natuurlijk voor de kinderkledingkast, vaak liggen er kleren tussen die veel te klein zijn geworden, of nog te groot zijn. Niets fijner dan overzicht! Zeker weten dat je kleding tegenkomt onderaan de stapel waarvan je niet eens wist dat je kind dit had.

#3 Ervaar het overzicht, de rust en focus die het oplevert

Echt waar, je zult zien dat dit een dankbaar werkje zal zijn. Je weet weer precies wat je hebt en waar je je spullen terug kunt vinden. En opgeruimd voelt gewoon goed!

#4 Maak andere mensen blij met jou ‘afdankertjes’.

Soms zie ik mijn schoonzus in een shirtje dat van mij was lopen en denk ik, wat een leuk ding en wat staat het haar mooi, waarom gaf ik dat ook alweer weg?!

#5 Heb je het echt nodig? Of kun je het misschien ook lenen of huren?

Denk goed na als je iets koopt of je het echt nodig hebt (daar gaat het bij mij ook wel eens mis hoor ;). Het helpt bijvoorbeeld om het gewoon te laten hangen, zit het na een week nog steeds in je hoofd? Dan wordt het misschien toch tijd om het aan te schaffen.

Een bedrijf dat hier handig op inspeelt is Rentsy, op de website vind je een groot aanbod van verhuurbedrijven die van alles verhuren. Dure/Zware spullen hoef je niet altijd zelf aan te schaffen. Huur het, zodat je iets dat je amper gebruikt, niet zelf hoeft te kopen. Op deze manier wil Rentsy Nederland verduurzamen door een alternatief te bieden voor kopen. Die aanhanger die je nodig hebt als je lekker aan het onstpullen bent geweest, kun je dan bij Rentsy huren; handig!

#6 Neem de tijd en doe het bewust.

Pak dit soort klusjes aan als je er ook echt de tijd voor hebt.  Niets is vervelender dan weg moeten gaan met een ontplofte half uitgeruimde kledingkast. Zo heb je ook de tijd om bewust na te denken over wat je weg wilt doen en wat je wilt houden en voorkomt dat je er spijt van krijgt.

#7 Maak evt. foto’s van oude foto’s, tekeningen en andere herinneringen, dan hoef je ze ook niet te bewaren.

Dat scheelt weer een heleboel ruimte!

#8 Koop een herinneringsdoos

Koop voor elk kind en evt. ook voor jezelf een grote opberg box en bewaar alleen de echt mooie en belangrijkste spullen (denk je echt dat je zoon of dochter blij wordt als hij op zijn 18e 5 boxen vol kindertekeningen en keramieken asbakken meekrijgt, denk het niet!).

#9 Geef spullen een tweede leven

Is iets kapot? Misschien kun je het nog maken en een tweede leven geven? (Ik maak bijv. van alle lange broeken met gaten korte broeken en zo gaan ze nog weer seizoen of twee mee)

#10 Maak anderen er blij mee.

Ga met kinderkleertjes naar een tweedehands kledingwinkel in de buurt, zet spullen op Marktplaats of breng het bijv. naar een kringloop- of Terre des Hommes winkel. (steun je ook nog het goede doel). In Enschede is trouwens ook een kledingbank waar ze ontzettend blij zijn met tweede hands kleding: kledingbank Enschede. En je kunt je boventallige spullen natuurlijk verkopen bij Jouw Marktkraam of gewoon op een rommelmarkt. Zo kun je er ook nog wat mee verdienen, Yvette schreef eerder een blog over Jouw Marktkraam Enschede.

#11 Vol = opruimen!

Gebruik bakjes, lades etc. voor kleine spulletjes. Zitten ze vol, valt er van alles uit? Ruim het dan op en minimaliseer.

Nu klinkt het wel alsof ik een enorme idealistische eco-trut ben! Ja, we recyclen, scheiden afval, zijn zuinig met water en energie. Maar ook ik vind shoppen heerlijk en koop natuurlijk echt wel dingen die ik helemaal niet nodig heb, I’m just a girl….

Conclusie: het geeft rust dat ontspullen

Opruimen, ontspullen, minimaliseren, mij geeft het een goed gevoel. Ik hou van de rust die een net huis mij geeft. Toch ben ik stiekem ook dol op het verzamelen van mooie dingen. Zo bewaar ik mooie verpakkingen, lintjes en strikjes, van die gratis ijslepeltjes (tot irritatie van vriendlief) en ben ik dol op nagellak (vandaag geel, morgen roze), koffiekopjes, wol, shirtjes, de Action en de Hema. Maar ik weet ook zeker dat er weer een periode komt dat veel van deze spullen de deur uitgaan en plaats maken voor ruimte… of voor weer wat nieuws. En zo blijf ik bezig ☺
Maryke, geboren en getogen in Enschede woont met haar 3 mannen, Ravi (’11), Bodhi (’14) en vriendlief Bram en met poes Dibbe in een jaren 30 huis in Enschede. Van jongs af aan is ze al creatief bezig. Ze houdt van tekenen, naaien, haken, ontwerpen, wandelen, reizen, nagellak, het stylen van ruimtes en van schrijven. Op haar eigen blog en tevens webshop zie je wat ze zoal maakt en wat haar bezig houdt: Maryke Mondria.

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!
1 Comment
 • Els
  mei 25, 2016

  Heel herkenbaar Mary, goede blog. Ga ik delen . Tot de volgende ronde.