9 x paasvuren Twente in Twente

Door

In een groot deel van Nederland wordt op eerst paasdag het paasvuur aangestoken. Maar het paasvuur in Twente, de zogenoemde Boakebraandn, zijn het bekendst! Dit komt vooral door de grootte van de paasvuren en de geringe afstand van vuur tot vuur. Wij gaan bijna ieder jaar op Eerste paasdag op zoek naar een paasvuur bij ons in de buurt. Vroeger gingen we met de auto een rondje door Twente rijden om paasvuren te tellen, tegenwoordig gaan we vaak, op de fiets, op zoek naar het gezelligste vuur bij ons in de buurt. Want een Paasvuur is al lang geen saai vuur meer. Steeds vaker wordt er van deze traditie een groot feest gemaakt. Ik ging op zoek naar paasvuren in Twente.


Paasvuur in Bentelo

In Bentelo steken ze niet alleen het paasvuur aan, maar is dit tevens het startsein voor een reeks gezellige tentfeesten. De avond begint met het ontsteken van het grote paasvuur, zodra de vlag in het vuur valt, gaat de feesttent open. Er is een avondvullend programma met muziek een geweldige lasershow.

Paasvuur Espelo (Holten)

Het paasvuur van Espelo is landelijk bekend vanwege het behaalde wereldrecord in 2012. Het paasvuur bereikte toen een hoogte van bijna 46 meer! Ieder jaar doet Paasvuur Espelo hard haar best om weer een record te rekenen. Het paasvuur vind je dit jaar aan de Bijvanksweg 1 op het grasland van de familie Meijerink. Voorafgaand aan het paasvuur kan er meegelopen worden met een lampionnenoptocht. Voor meer informatie kijk je hier.

Paasvuur Borne

Het Paasvuur in Borne is er ook één die ieder jaar heel veel publiek trekt. Voordat het Paasvuur aangestoken wordt, is er ieder jaar een fakkeloptocht naar het paasvuur toe. Kinderen die hier aan mee willen doen, kunnen zich met een volwassen begeleider op 1ste Paasdag van 19.45 tot 20.10 uur melden op de parkeerplaats bij het zwembad aan de Bornerbroeksestraat. De fakkels worden gratis (vrije gift) door de Folkloregroep in bruikleen meegegeven. Voor meer informatie kijk je hier.


Paasvuur Lonneker

Op Eerste Paasdag, om 20.00, vertrekt muziekvereniging Excelsior Lonneker vanaf het dorpsplein richting de vliegveldweg waar het paasvuur zal worden aangestoken. Natuurlijk kun je op eigen gelegenheid naar het paasvuur gaan, maar achter het orkest aanlopen is wel zo gezellig! De rest van de avond kun je genieten van een prachtig vuur en gezellige muziek!


Paasvuur Buurse

Voorafgaande aan het ontsteken van het paasvuur, is er eerst nog een lampionoptocht door het centrum. Onder begeleiding van muziekvereniging Crescendo loop je zo, in een stoet van lichtjes, richting het paasvuur aan de Alsteedseweg. Vanaf 20.00 zijn de lampionnen te koop in de feesttent! Rond 21.00 uur zal het paasvuur, traditiegetrouw, door een van de oudste bewoners van Buurse worden aangestoken.


Paasvuur Goor

Ook in Goor kun je meewandelen met een lampionnenoptocht. Deze start op het Julianaplein. Rond 20.00 zal het paasvuur worden aangestoken aan de Goorse Deldenerstraat. Natuurlijk wordt ook hier gezorgd voor gezellige muzikale ondersteuning en Stichting Loer zorgt zelfs voor de nodige versnaperingen.


Paasvuur Saasveld

In Saasveld kun je genieten van een traditioneel paasvuur waaraan een heuse fakkel optocht vooraf gaat. Vanaf 19.30 is iedereen van harte uitgenodigd op het kerkplein, midden in Saasveld. Vervolgens loopt iedereen samen, met de fanfare voorop, richting het paasvuur waar deze rond 20.15 wordt aangestoken!


Paasvuur Oldenzaal

Met een gezellige optocht, die om 20.00 begint bij ‘het Muldershoes’ wordt het vuur naar de houtstapel op het Toetersdennen terrein gebracht. Daar, aan de Oude Almeloseweg, zal het paasvuur even later worden ontstoken door de pastoor.


Paasvuren Enschede

Wil je in Enschede naar een paasvuur komen kijken? Dan is de keuze reuze! Ga bijvoorbeeld rond zonsondergang naar het paasvuur aan de Roodmolenweg. Vlakbij Glanebruggerweg 157 zal ook een paasvuur worden ontstoken. Ook aan de Wallenbeekweg kun je genieten van een paasvuur. Bij Landgoed het Leutinkbos aan de Hofmeierweg zal rond 21.00 een paasvuur worden aangestoken! Zie hieronder een overzicht van plekken waar je het paasvuur in Enschede kunt bewonderen.

  • Groot Bruninkstraat (vlakbij huisnummer 145)
  • Eggelmorsweg 80
  • Hofmeierweg (bouwland Het Leutinkbos)
  • Allemansveldweg 150
  • Linderesweg
  • Glanebruggeweg 157 (Glanerbrug)
  • Glanerveldweg 175 (Glanerbrug)
  • Vliegveldweg t.h.v. Lonnekeresweg (Lonneker)
  • Beckumerstraat (Boekelo)
  • Twekkelerweg (bij Johanneskerk). Dit vuur in Twekkelo wordt officieel ontstoken door Burgemeester van Enschede Peter den Oudsten samen met de oudste bewonder van Twekkelo.


Paasvuur Tilligte

Wil je genieten van een groot, traditioneel paasvuur waarbij Twentse Paasliederen worden gezongen? Wees dan om 20.00 bij Terra Nova in Tilligte. Van daaruit vertrekt iedereen met een brandende fakkel naar de paasweide. Als om 20.30 de klokken hebben geluid, zal het paasvuur worden ontstoken met het vuur van de Paaskaars door de pastor.


Houd het weerbericht goed in de gaten! 

Deze paasvuren zijn nog maar een kleine greep uit de vele paasvuren die in de avond op Eerste Paasdag zullen worden ontstoken. Wil jij graag naar een paasvuur? Houdt dan ook goed de lokale nieuwsberichten in de gaten. Bij slecht weer of harde wind kan het voorkomen dat een paasvuur op het laatste moment nog wordt geannuleerd. Naar welk paasvuur ga jij!?

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.