11 x paasvuren in Twente en omgeving op Eerste paasdag

Door

In een groot deel van Nederland wordt op eerste paasdag het paasvuur aangestoken. Maar het paasvuur in Twente, de zogenoemde Boakebraandn, zijn het bekendst! Dit komt vooral door de grootte van de paasvuren en de geringe afstand van vuur tot vuur. Een familietraditie voor veel Twentse gezinnen om op Eerste paasdag een paasvuur te bezoeken. Leuk om met de auto een rondje door Twente rijden om paasvuren te tellen, of juist om het gezelligste vuur in de buurt op te zoeken. Want een Paasvuur is al lang geen saai vuur meer. Steeds vaker wordt er van deze traditie een groot feest gemaakt. Vettt gaat  op zoek naar paasvuren in Twente.


#1 PaasParty in Bentelo

In Bentelo steken ze niet alleen het paasvuur aan, maar is dit tevens het startsein voor een reeks gezellige tentfeesten. De avond begint met het ontsteken van het grote paasvuur, zodra de vlag in het vuur valt, gaat de feesttent open. Er is een avondvullend programma met muziek een geweldige lasershow.

#2 Paasvuur Espelo (Holten)

Net buiten Twente, in Salland: het paasvuur van Espelo. Het paasvuur van Espelo is landelijk bekend vanwege het behaalde wereldrecord in 2012. Het paasvuur bereikte toen een hoogte van bijna 46 meer! Ieder jaar doet Paasvuur Espelo hard haar best om weer een record te rekenen. Het paasvuur vind je dit jaar aan de Bijvanksweg 1 op het grasland van de familie Meijerink. Voorafgaand aan het paasvuur kan er meegelopen worden met een lampionnenoptocht. Voor meer informatie kijk je hier.

#3 Paasvuur Borne

Het Paasvuur in Borne is er ook één die ieder jaar heel veel publiek trekt. Voordat het Paasvuur aangestoken wordt, is er ieder jaar een lampionnentocht naar het paasvuur toe. Voorafgaand aan het aansteken van het Paasvuur wordt een fakkeloptocht gehouden. Kinderen die hier aan mee willen doen, kunnen zich met een volwassen begeleider op 1ste Paasdag van 19.45 tot 20.10 uur melden op de parkeerplaats bij het zwembad aan de Bornerbroeksestraat. De fakkels worden gratis (vrije gift) door de Folkloregroep in bruikleen meegegeven.Voor meer informatie kijk je hier.


#4 Paasvuur Lonneker

Op Eerste Paasdag verzameld muziekvereniging Excelsior Lonneker op het dorpsplein om 19.45, sluit gezellig aan! Om 20:00 is het vertrek vanaf het dorpsplein. De locatie is ergens anders dan vorig jaar en iets verder lopen, dus trek de wandelschoenen maar aan!

#5 Paasvuur Saasveld

In Saasveld kun je genieten van een traditioneel paasvuur waaraan een heuse fakkel optocht vooraf gaat. Vanaf 19.30 is iedereen van harte uitgenodigd op het kerkplein, midden in Saasveld. Vervolgens loopt iedereen samen, met de fanfare voorop, richting het paasvuur waar deze rond 20.15 wordt aangestoken!

#6 Paasvuur Denekamp

Het paasvuur in Denekamp wordt om 20.00 uur ’s avonds ontstoken. Het paasterrein is te vinden aan de Berghummerstraat in Denekamp. Nadat ’s middags op de paasweide de paasstaak (boom) is verkocht is sluit Judas de middag af door de aanwezigen uit te nodigen voor het paasvuur. Dit wordt om 20.00 uur ontstoken. Locatie: paasweide aan de Berghummerstraat.

#7 Paasvuur Oldenzaal

Een paasvuur die om 19:30 begint bij ‘het Hulsbeek’ wordt georganiseerd door de Ronde Tafel Oldenzaal.

#8 Paasvuur en Paasparty Deurningen

Het paasvuur in Deurningen is vorig jaar (2023) afgelast ivm een vergunning die niet op tijd in orde was. Op dit moment is geen informatie te vinden over een paasvuur in Deurningen.

#9 Paasvuren Enschede

Wil je in Enschede naar een paasvuur komen kijken? Dan is de keuze reuze! We wachten op bericht van gemeente Enschede voor welke paasvuren er in 2024 een vergunning is afgegeven. Zodra we deze informatie binnen hebben zullen we deze hieronder vermelden. Heb jij alvast informatie voor ons mbt Paasvuren 2024 in Enschede dan mag je dat mailen naar info@vettt.nl.


#10 Paasvuur Tilligte

Wil je genieten van een groot, traditioneel paasvuur waarbij Twentse Paasliederen worden gezongen? Wees dan om 20.00 bij Terra Nova in Tilligte. Van daaruit vertrekt iedereen met een brandende fakkel naar de paasweide. Om 20.15 uur zullen de kinderen met hun ouders en de koren met de Poaskearls vertrekken naar de paasweide. De kinderen lopen dan met de brandende fakkels naar de paasweide. Daar aangekomen zal om ca. 20.30 uur (nadat de klokken luiden) het paasvuur worden ontstoken met het vuur/licht van de Paaskaars door een Pastor van Lumen Christie. Als om 20.30 de klokken hebben geluid, zal het paasvuur worden ontstoken met het vuur van de Paaskaars door de pastor.

#11 Paasvuur Markelo

De Boake (ook wel paasvuur genoemd) wordt ieder jaar in de periode voorafgaand aan Pasen opgebouwd aan de Zonneweg, met behulp van tal van vrijwilligers. Hier is dit jaar nog niks over bekend gemaakt.

#12 Paasvuur Ootmarsum

Het paasvuur wordt om 20.30 uur ontstoken. Het paasterrein is te vinden bij de paasweide aan de Almelosestraat in Ootmarsum. Nadat ’s middags het Vlöggeln door de stad van Ootmarsum is geweest, kunnen de mensen om 20.30 uur bij de paasweide komen. Deze wordt om 20.30 ontstoken. Locatie is paasweide aan de Almelosestraat in Ootmarsum. Kijk hier voor meer informatie. 

#13 Paasvuur Ambt Delden

Deze tip kwam binnen via een lezer: Het paasvuur op Twickel, Twickelerlaan 4, Delden (Ambt Delden).

Heb jij aanvullingen voor paasvuren in Twente?

Ken jij Paasvuren die hier nog niet tussen staan? We horen het graag van jou, stuur gerust een berichtje dan nemen we jouw tip op in ons overzicht: info@vettt.nl.

Houd het weerbericht goed in de gaten! 

Deze paasvuren zijn nog maar een kleine greep uit de vele paasvuren die in de avond op Eerste Paasdag zullen worden ontstoken. Wil jij graag naar een paasvuur? Houdt dan ook goed de lokale nieuwsberichten in de gaten. Bij slecht weer of harde wind kan het voorkomen dat een paasvuur op het laatste moment nog wordt geannuleerd. Naar welk paasvuur ga jij!?

 

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!
2 Comments
 • Joost
  april 13, 2022

  Hoi,

  Ik zie twee paasvuren in het lijstje staan in de buurt van Glanerbrug (Glanebruggeweg 157 (Glanerbrug), Glanerveldweg 175 (Glanerbrug)). Ik ben langs beide locaties gereden maar er lag nog geen takje in het weiland.
  Gaan deze paasvuren wel door??

  • Vettt.nl
   april 14, 2022

   Oh, ik denk het niet dan. Blijkbaar zijn er best wat organisaties die de vergunning niet op tijd hebben rond gekregen!