Pepernoten tiramisu: een makkelijk sinterklaasrecept!

De pepernoten liggen alweer een tijdje in de schappen van de supermarkt en ondanks dat ik het heerlijk vind om te snoepen, kun je er ook andere dingen mee doen. En of de pepernoot of kruidnoot nu je favoriet is, dat maakt voor dit recept niet uit. Doe zoals je het zelf wilt en ga aan de slag met dit recept voor pepernoten tiramisu!

Wat heb je nodig voor pepernoten tiramisu?

Dit recept is voor ongeveer 4 personen. Wil je meer maken, dan kun je uiteraard gewoon de ingrediƫnten vermenigvuldigen.

  • een zakje pepernoten
  • 100 ml vanillevla
  • 100 ml magere Franse kwark
  • 4 kopjes sterke koffie, koud
  • 100 gram mascarpone
  • 5 schepjes suiker
  • scheutje Tia Maria (Als je dit voor de kinderen maakt, kun je de Tia Maria uiteraard achterwege laten. Wil je toch iets zoets toevoegen, dan kun je bijvoorbeeld hazelnootsiroop van DE toevoegen, die je normaal gesproken in je koffie doet).

Voor de garnering heb je nog het volgende nodig:

  • reep melkchocolade (mag best met een smaakje als je dat lekker vindt)
  • cacao poeder
  • een paar losse pepernoten

En zo maak je de pepernoten tiramisu

Begin met de mascarpone en de suiker. Die klop je door elkaar met een garde of vork. Als de suiker is opgenomen, kun je de vla en de magere Franse kwark toevoegen. Roer tot het goed gemengd is.

Meng de Tia Maria door de koffie, of als je het kids proof wilt maken voeg je de hazelnootsiroop toe. Je kunt ook half om half doen of helemaal geen siroop toevoegen.

Leg zo’n 40 pepernoten in de koffie en laat ze de koffie volledig opnemen. Dan kun je beginnen met het opbouwen van je tiramisu. De pepernootjes in koffie zijn de bodem. Het is het mooist als je de pepernoten tiramisu in een glazen schaaltje of glas maakt: dan kun je mooi de laagjes zien.

makkelijke pepernotentiramisu

Leg de koffiepepernootjes op de bodem van het glas (ongeveer 10 per glas, als je meer wilt, kan dat uiteraard ook). Doe er dan een laagje van het vla-mascarpone-mengsel over. De pepernoten mogen helemaal bedekt worden. Dan voeg je weer een laagje pepernoten met koffie toe. Je sluit af met een laagje vla en mascarpone.

pepernotentiramisu recept

Laat vervolgens de pepernoten tiramisu tenminste een uur opstijven in de koelkast.

recept pepernotentiramisu

De garnering

makkelijke pepernotentiramisu
Je mag het zo grof of fijn snijden als je zelf wilt

Vlak voor het opdienen kun je de pepernoten tiramisu nog garneren met stukjes gehakte chocola, cacaopoeder en stukjes pepernoot. Eet smakelijk!

lekkere pepernotentiramisu

Sidenote:
Lusten je kinderen geen koffie? Uiteraard kun je de laagjes ook opbouwen met ‘droge’ pepernoten. Dan gaat het tiramisu-effect wel verloren, maar het blijft hartstikke lekker.
Heb je geen pepernoten in huis en wil je toch wat lekkers maken? Dit kan ook met bijvoorbeeld bastognekoeken of speculaasjes.

Ben je nog op zoek naar een leuk knutselproject om de Sinterklaas-sfeer in huis te brengen? Kijk dan eens naar deze lieve pieten plantenstekers.

Over Loes

Meer blogs van Loes lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.