Boekreview: Boer Boris, een paard voor Sinterklaas

Door

Daar is hij weer! Het leukste boertje van ons land laat opnieuw van zich horen. Dit maal in een heus Sinterklaasverhaal. In dit boek ontvangt Boer Boris een brief van Sinterklaas. Die brief krijgt hij niet zomaar, Sinterklaas heeft namelijk een groot probleem! Zijn paard is van de trap gevallen.  Hoe moeten nu alle pakjes op tijd worden bezorgd? Boer Boris en zijn paard Knol schieten de Sint te hulp.

Boer Boris

De boeken van Boer Boris zijn altijd een succes. Boer Boris (zelf nog een kind) heeft een eigen boerderij waar hij samen met zijn zusje Sam, zijn broer Berend en natuurlijk met al zijn dieren de leukste avonturen beleeft. De verhalen zijn elke keer geschreven op rijm. Dit maakt het voor kinderen heel voorspelbaar. Na een paar keer voorlezen kunnen zij het einde van de zinnen al zelf af maken. Hierdoor wordt het voorlezen al snel heel speels en interactief.

Boer Boris een paard voor Sinterklaas Kaft

Boer Boris ontvangt een brief van Sinterklaas

Sinterklaas schrijft Boer Boris een brief waarin hij vertelt dat het paard die ochtend van de trap is gevallen. Het paard hinkt en kan daardoor niet meer de daken op. Sinterklaas schrijft:
“Ik zoek met spoed een ander paard, een paard met sterke benen.
Ik vroeg me af, Boer Boris: mag ik Knol een weekje lenen?”.
Natuurlijk mag Sinterklaas Knol wel lenen, maar Boer Boris voorziet ook een probleem: Knol is namelijk nog nooit op het dak geweest.

Boer Boris een brief van Sinterklaas

Een oefen-dak voor Knol

Boer Boris heeft een plan. Samen met zijn broer en zijn zusje gaat hij meteen aan de slag. Ze zagen hout in stukken en timmeren daarvan een oefen-dak in elkaar. Als Knol dan van het dak af valt, doet dat tenminste niet zo’n pijn. Het paard loopt er keurig overheen. Maar Knol moet natuurlijk ook leren om over het dak te lopen met iemand op zijn rug. Daar is ook aan gedacht: een vogelverschrikker verkleed als Sinterklaas.

Boer Boris Sinterklaas

Knol gaat het dak op

Knol heeft genoeg geoefend, hij is klaar voor het echte werk. Boer Boris takelt Knol met een hijskraan boven op het dak. Maar eenmaal boven slaat de paniek toe, Knol blijkt hoogtevrees te hebben! Hij trilt en bibbert en met zijn benen klemt hij zich vast. Komt dit nog wel goed? De dappere koe Clara meldt zich, ze wil naar boven toe. Als Boer Boris haar ook op het dak getakeld heeft, laat zij Knol zien hoe het moet. Voorzichtig, heel voorzichtig durft Knol nu ook een paar stapjes te zetten. En wat blijkt? Nu Knol het eenmaal geprobeerd heeft, blijkt het lang niet zo te eng zijn als hij dacht!

Boer Boris Sinterklaas paard

Alles komt goed

Hoera, het is gelukt! Boer Boris schrijft gauw een briefje terug aan Sinterklaas. Daarin zegt hij dat Knol heel graag met Sinterklaas het dak op gaat. Die avond zetten Boer Boris, Berend en Sam hun schoentjes. Voor Knol leggen ze er extra veel wortels bij. Misschien doet Sinterklaas hun schoen dit jaar wel extra vol.

Boer Boris Sinterklaas schoen zetten

Wat vinden wij van dit boek?

Heidi en Boris genieten van dit verhaal en van de mooie platen. Ze vinden het leuk om bij elke illustratie het kleine muisje op te zoeken, dat verschijnt namelijk op de meest maffe plekken.
‘Boer Boris, een paard voor Sinterklaas’ is een geweldig verhaal over het oplossen van problemen en over het overwinnen van angst. Heel herkenbare onderwerpen voor de meeste kinderen. De illustraties zijn weer prachtig en ook nog eens heel erg grappig. Zo zie je duidelijk de angst van het paard, de trots van koe Clara die het voor mag doen en staan alle dieren overal gezellig of juist vol spanning mee te kijken. Als de kinderen hun schoen zetten, staan er ook een paar wel heel gekke schoentjes tussen! De laatste twee bladzijden zijn samen één grote, prachtige en sfeervolle prent. Hierop zie je Pieten met cadeautjes, een kind dat stiekem tussen de gordijnen door gluurt en natuurlijk zie je Sinterklaas op Knol over de daken gaan. Maar als je goed kijkt zie je niet alleen Knol op het dak. In de verte loopt nog een dier over de daken…

Boer Boris review

Voor de echte Boer Boris fans is dit een boek die zeker niet in je collectie mag ontbreken. Je bestelt hem hier voor slechts € 13,99.


Leuke bijkomstigheid: voor dit boek worden nu geen verzendkosten gerekend!

Nog meer Sinterklaasinspiratie?

Wil je nog meer leuke blogs lezen rondom het thema Sinterklaas? Er kwamen onlangs een paar leuke Sinterklaasblogs online. Marloes maakte een Pieten plantensteker, Loes maakte een pepernoten tiramisu en we schreven meerdere blogs met Sinterklaascadeautips. Via deze link vind je een overzicht: Sinterklaas blogs.

Over Marieke

Meer blogs van Marieke lezen? Kijk dan even hier!
1 Comment
  • Marjan
    november 25, 2019

    Het lijkt mij een ontzettend leuk boek.
    Het is dat je het boek al hebt anders had ik het, na het lezen van je recensie, gelijk gekocht.