Een Vettt Workshop in de Pluktuin van de InspiratieHoeve!

Door

Bloemen houden van mensen. Dat komt goed uit, want ik hou van bloemen! Er is weinig mooier dan een prachtig boeket bloemen op de eettafel. Het liefst zo eentje met allerlei kleuren en vormen. Mijn favoriete boeket bloemen is een verzameling van allerlei bonte exemplaren in verschillende hoogtes. Waar kun je dat nou beter vinden dan in een van de vele pluktuinen die onze regio rijk is! Blij was ik dan ook dat ik voor VETTT een workshop Bloemschikken in de Pluktuin mocht volgen bij workshopboerderij De InspiratieHoeve. De workshop werd gegeven door Liselotte Schrap Van BLOEM Bloemenatelier. Het werd een zomers feestje bomvol kleur!

Wat deed ik veel verkeerd!

Bloemschikken is een vak apart. Dat bleek wel tijdens deze workshop. Het ziet er zo makkelijk uit, maar oh oh, wat deed ik tot nu toe een hoop dingen verkeerd! Zo moet je bloemen nooit zomaar afknippen met een snoeischaar, omdat ze daarna het water niet goed meer opnemen. Over water gesproken, met koud water doe je je bloemen helemaal geen plezier! Allemaal basisdingen voor het schikken van een mooi boeket, maar die ik nooit heb geweten!
Hoe moet het dan wel? Je begint met een schone vaas. Dat klinkt logisch. Vervolgens vul je deze met handwarm water én het geheime recept; een druppeltje bleek! Daardoor kun je langer genieten van je mooie boeket. Dan het aansnijden; dat moet met een snelle, vloeiende beweging met een scherp mes. Liselotte gebruikt hier de schilmesjes van Action voor. Nou zijn messen en ik geen goede combinatie. Mijn man vertrouwt me al niet met een kaasschaaf, laat staan met een scherp schilmesje. Zet de verbandtrommel maar klaar! Toch kreeg ik de snelle snijbeweging na wat oefenen redelijk onder de knie en kon ik de bloemen één voor één netjes schuin aansnijden.

pluktuin

Liselotte legt uit hoe je de bloemen moet aansnijden.

pluktuin

Lastig dat aansnijden 🙂

Vrolijke zee van de prachtigste bloemen

Normaal gesproken staan de pluktuinen rond deze periode al volop in bloei. Echter, de tropische temperaturen van de laatste weken gooien behoorlijk roet in het eten. De grond is kurkdroog, met als gevolg dat nog lang niet alle bloemen in bloei staan. Om deze workshop toch te kunnen volgen zijn er prachtige bloemen ingekocht bij de groothandel, maar dan wel die soorten die je normaliter ook in de pluktuin vindt. Prachtige bolhortensia’s, de paarse Lathyrus, wat de lievelingsbloem van prinses Juliana blijkt te zijn, de Korenbloem en natuurlijk Dahlia’s in de mooiste kleuren. Ik werd in elk geval behoorlijk vrolijk van al deze zomerse kleuren.

pluktuin

Ze zijn zo mooi!

Bloem voor bloem je boeket opbouwen

Bloem voor bloem nam Liselotte ons mee door de workshop. Dat zij ontzettend veel kennis heeft van deze vrolijke bloeiers blijkt wel uit het feit dat ze naast de voor mij verstaanbare bloemennamen ook alle Latijnse namen wist. Ze legde vervolgens precies uit wat de kenmerken per bloem zijn en hoe ze het beste tot hun recht komen in het boeket. Zo bouwden we samen ons eigen boeket op. De grote bloemen eerst om een stabiele, lage basis te creëren. Daarna de dunnere stelen met de kleinere bloemen voor het speelse effect en bijna aan het einde de echte blikvangers. Het bleek geen sinecure, zo’n boeket schikken. Toch is het ons allemaal gelukt! Om het helemaal af te maken en toch de pluktuin te ervaren, mochten we tot slot nog even de pluktuin in om de laatste bloemen voor het boeket te plukken.

pluktuin

Het aansnijden..

pluktuin

Lekker aan het werk met z’n allen!

De pluktuin van de InspiratieHoeve

In de pluktuin w0rden we rondgeleid door Renate, eigenaresse van workshopboerderij De InspiratieHoeve. Zij heeft deze pluktuin een paar jaar geleden aangelegd. In eerste instantie om haar bedrijf, dat een beetje in een grote bocht verstopt zit, meer te laten opvallen, maar daarnaast ook uit pure liefhebberij. Dat een pluktuin veel werk is, blijkt wel uit haar verhaal. Elke bloemsoort moet handmatig worden opgekweekt. Van zaadje tot bloem. Dat kost veel tijd en geduld. Maar het resultaat is elk jaar weer mooier! De pluktuin is niet aangelegd om winstgevend te zijn, want elke euro die hieraan verdiend wordt, wordt er ook weer in geïnvesteerd. Zo wordt de pluktuin elk jaar een stukje professioneler. Na een rondleiding mochten we allemaal nog een handvol bloemen plukken om ons boeket helemaal af te stylen. Ondanks het nog beperkte aanbod toch een lastige klus, want ik vind zoveel mooi!!

pluktuin

De pluktuin

pluktuin

Leuk he!

Gezellig afsluiten met een glaasje wijn

Uiteindelijk is het gelukt! Het was een super gezellige avond en ik heb genoten van de mooie locatie en de vrolijke bloemen. Echt iedereen ging met een prachtig boeket naar huis. Maar niet voordat er gezellig werd afgesloten met een glaasje wijn bij De InspiratieHoeve. Wil je meer weten over Liselotte van BLOEM? Like dan haar facebookpagina Bloem. Informatie over de Pluktuin, de workshops en andere mogelijkheden bij De InspiratieHoeve vind je op de website van De InspiratieHoeve.

Nog meer pluktuinen

Ben je net zo enthousiast als ik over het plukken in pluktuinen? Voor de Vettt Zomerspecial heb ik een item geschreven over pluktuinen. Daar vind je pluktuinen met bloemen maar ook met fruit. Je kunt je gratis op de Vettt Zomerspecial abonneren.

Over Ann

Meer blogs van Ann lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.