Ik deed een Styling workshop bij Stijlcoach Yolande!

Ik denk dat ik een probleem heb dat veel van jullie wel herkennen. Als ik voor mijn kledingkast sta, kan ik wel janken. Nou, ok…ik snap dat er ergere dingen in de wereld zijn maar ik kan niet zeggen dat ik blij word van wat ik in mijn kast aantref.

Na mijn zwangerschap van Coco heb ik een hele leuke samenwerking gehad met Menger Mode in Glanerbrug. Ik werd goed geholpen en ik kwam met allemaal items thuis waar ik blij van werd. Ik nam me voor om vaker naar winkels te gaan waar kennis in huis is, waar je goed geholpen wordt en waar gemotiveerde mensen werken die je goed helpen de juiste items bij elkaar te vinden. Van dat voornemen kwam niet zoveel. Op de één of andere manier beland ik steeds weer bij de Zara of H&M en koop ik kledingstukken waar ik niet goed genoeg over nadenk.  Wat resulteert in het niet kunnen combineren en een minder-blije versie van mijzelf voor die kast.

HOORAY voor Kleding & Stijlcoach Yolande Ave

Ik ben eigenlijk nooit op zoek geweest naar een kleding & stijlcoach, maar toen ik een blog las over het werk van Yolande Ave had ze gelijk mijn aandacht. Enerzijds om wat zij doet, anderzijds om hoe ze dat doet. Ik ontdek dat Yolande altijd een passie heeft gehad voor kleding en styling, het was voor haar een bewuste keuze om niet te gaan studeren maar juist wel in verschillende kledingzaken te gaan werken. Ze schopte het tot bedrijfsleider en dat was waar ze ontdekte dat ze juist mensen wil helpen om zich de beste versie van zichzelf te laten voelen. Het klantencontact en mensen blij maken, dat was waar ze het meest blij van werd. Ze stopte met haar baan in de kledingzaak en ging aan de slag met haar eigen bedrijf: Yolande Avé Stijlcoach & Personal Shopper. Via Social Media ontdekte ik dat ze weer allemaal leuke workshops op de planning had staan, workshops kleding en stijladvies. Ik schreef me in.

 

Start of something new

Ik begon dit jaar aan soort van een nieuw avontuur. Eind vorig jaar merkte ik dat ik het veels te druk had. Mijn baan, Vettt, het gezin, de relatie, vrienden, familie…ik liep écht overal achter de feiten aan. De balans was compleet weg, ik had het gevoel alles half te doen. Gek werd ik er van. Ik maakte de moeilijke beslissing om mijn baan op te geven en van daaruit te gaan zoeken naar wat ik het allerliefst wil doen. Toen ik in dat proces zat, kwam deze workshop voorbij. Het leek me de perfecte start van een nieuwe periode in mijn leven. Cadeautje voor mijzelf zeg maar…dat is soms gewoon even nodig.

Samen met een groep van 8 dames, volgen we op een winterse dag de workshop in Utrecht op een heerlijke plek (O Café) vlakbij het Centraal Station. Van 10.00 tot 16.00 leerden we alles over styling, kleding, we maken een moodboard we krijgen tips om te combineren en met een vol hoofd én mega veel zin om te shoppen ging ik weer terug naar Enschede.

Stijlworkshop

Het superleuke O-café

Struikelblokken

Tijdens de voorstelronde geeft iedereen aan wat ze hopen te leren, we zitten allemaal wel aardig op één lijn. Het gaat van orde in de kledingkast, tot het beter leren combineren, structuur in de chaos, veel kiezen bewust voor winkels die wat onpersoonlijk zijn omdat ze niet zo’n zin hebben om geholpen te worden. Yes, ik hoor ook bij die groep.

Als snel wordt duidelijk dat je beter minder items kunt hebben waar je écht blij van wordt. Yolande vraagt ons ook van welke kledingstukken we gaan glunderen, heel eerlijk, ik heb er niet veel van in mijn kast. Yolande leert ons om ‘zuiver’ te kiezen, ik vind het wat vaag klinken en ben benieuwd wat ze hiermee bedoelt.

Zuiver kiezen

“Zuiver kiezen”, een term die Yolande zelf in het leven heeft geroepen. Het gaat er om dat je bewust kiest. Als je ervoor zorgt dat je alleen die kledingstukken in je kast hebt hangen (of liggen) waar jij écht blij van wordt, ontwikkel je je eigen stijl. Zo blijft je kast overzichtelijk en komt er geen kleding in te hangen die je toch niet draagt en het shoppen wordt een stuk makkelijker!

Mijn leermomenten

Tijdens de workshop leer je onder andere hoe je jouw stijl herkent en Yolande geeft tips welke winkels daarbij passen. Overzicht in je kast is king, bepaal voor jezelf waar je blij van wordt, de rest mag weg. Zorg dat je kast opgeruimd en overzichtelijk is. En als je uiteindelijk alleen maar items in je kast hebt hangen waar je echt blij van wordt dan kun je zo’n beetje alles combineren! Ik kreeg ook een aantal inzichten:

 • Waar shopte je toen je 20 was?
  Damn, ik koop inderdaad nog steeds bij dezelfde winkels als toen ik 20 was, terwijl mijn stijl veranderd.
 • Neem je de tijd om te shoppen?
  Nope, ik neem nooit de tijd om te shoppen, het gebeurd vaak een beetje tussendoor, wat resulteert in haastig uitgezochte kleding waar slecht over nagedacht is.
 • Heb je kleding in je kast hebben die je blij maken?
  Help, zo goed als niet!
 • Kies je voor veel of voor kwaliteit?
  Ik vind kleding al snel te duur, maar door meer in mooie items te investeren heb je uiteindelijk wel een kast met minder kleding en waar je wél blij van wordt.

Yolande geeft een aantal praktische tips. Sowieso is één van de tips om te gaan shoppen op doordeweekse dagen, dan staat vaak het beste en meest gemotiveerde personeel in de winkel. En als je gaat shoppen, ga dan met een plan. Naar wat voor items ben je op zoek en kies puur. Vraag je bij alles of of je daar blij van wordt.

Shoplist

De workshop vindt plaats in Utrecht. Als Yolande vertelt dat we na de workshop ook een e-book krijgen mét shoplist voor winkels in Utrecht dan word ik enthousiast. Het lijkt me heerlijk om een dagje shoppen in Utrecht in te plannen, maar dan eerst de kledingkast opruimen en een lijst met items maken die nodig zijn.

Meer weten over Yolande Avé Stijlcoach & Personal Shopper? Check haar website! 

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!
2 Comments
 • Lionne
  september 25, 2018

  Klinkt leuk! Krijg je ook persoonlijke stylingtips van haar? Ik ben zo zoekend naar de ‘volwassen’ versie van mezelf op kledinggebied..

  • Yvette Bosch
   september 25, 2018

   Sowieso leuk om haar te volgen! Tijdens de workshop gaf ze wel tips mbt merken die aansluiten op je stijl, dus was zeker wel persoonlijk. Bijna iedereen liep er tegenaan dat ze nog steeds in dezelfde winkels komen als ‘vroeger’ en op zoek waren naar hun stijl :-). De conclusie was wel dat je meer uit gaat geven aan mooie items, waar je echt blij van wordt. En even snel wat shoppen in je pauze, zit er ook niet meer in :-). Dat is nl niet zuiver kiezen, zeker een aanrader!