Een prachtig tuinfeest net over de grens

Door

Als het even kan zijn wij buiten. Dan gaan de tuindeuren open en halen we spreekwoordelijk het buiten naar binnen. Nu wonen we midden in Borne en hoewel we prachtig en super vrij wonen mis ik wel eens een grotere tuin. Zo eentje met gras en borders vol bloemen waar ik lekker in kan rommelen. Dan maar op zoek naar mooie tuinen om in rond te struinen. Daarvoor hoef je helemaal niet ver. Al na een klein uurtje rijden ben je namelijk in het pittoreske Bad Iburg en daar kun je nog tot en met 14 oktober 2018 de Landesgartenschau bezoeken. Dit kun je zien als de Duitse tegenhanger van ‘onze’ Floriade. Samen met Roos mocht ik voor Vettt een kijkje gaan nemen.

Een vrolijke binnenkomst

Vanaf een heuvel rijdt je zo het gezellige Bad Iburg in. En al na de tweede bocht kan het niet missen, midden in het centrum vindt je de Landesgartenschau (ook wel aangegeven als Laga). Rijen vlaggenmasten met roze gekleurde vlaggen geven aan waar we moeten zijn. Onze auto kunnen we een eindje buiten het dorp parkeren. Je kunt vanaf de parkeerplaats makkelijk naar de hoofdingang lopen, maar aangezien je binnen de poorten van de Laga nog voldoende meters zult maken, kun je er voor € 2,- ook voor kiezen om je per treintje naar de entree te laten brengen, wat weer erg leuk is voor de kinderen.
Bij de hoofdingang krijgen we een plattegrond, die erg handig blijkt te zijn. Want het terrein is groot! Als eerste komen we in een soort mini beurs van tuinartikelen terecht. Handig gereedschap, maar ook de allerleukste decoratiespullen kun je hier bekijken en kopen. Omdat we nog maar net beginnen hou ik me in, maar ik heb er wel hele leuke ideeën opgedaan. Als deze stands bij de uitgang hadden gestaan, was mijn portemonnee er minder goed vanaf gekomen…..

Een relaxte wandeling door verschillende landschappen

Het terrein is dus erg groot, maar als je er rondloopt voelt dat niet zo. De indeling van de Laga is erg mooi gedaan. Het voelt alsof je door een grote tuin wandelt en steeds wisselt het landschap.
We beginnen met een wandeling rondom een grote vijver, waarbij we onderweg leuke en grappige kunst tegenkomen in de bomen. Langs de paden staan her en der fijne relax stoelen waar je even heerlijk kunt zitten en genieten van het uitzicht. Om de zoveel tijd zijn er speelplaatsjes, waardoor de kinderen zich ook prima vermaken.

Bad Iburg

Een prachtig gezicht vanaf grote hoogte

Als we even later door een bos wandelen zien we een ander wandelpad, maar dan op grote hoogte. Eentje die door de boomtoppen gaat. Dat willen wij ook! Een blik op de plattegrond leert ons dat het startpunt een hoge uitkijktoren is, dus die zoeken we op. Klein puntje is mijn hoogtevrees, die steeds erger lijkt te worden naarmate ik meer kaarsjes mag uitblazen. Zelfs op een degelijke toren als deze krijg ik vreselijk de kriebels, maar dapper klim ik door, onderweg genadeloos uitgelachen door Roos…. Bovenaan blijkt het uitzicht de klim waard te zijn. We kunnen over het hele terrein uitkijken en zien in de verte het idyllische kasteel van Bad Iburg, waaronder een prachtige gekleurde bloemenzee te zien is. Dat gaan we later van dichtbij bekijken, eerst de wandeltocht door de boomtoppen. Deze route is 900 meter lang en gaat dwars door de boomtoppen. Op elke hoek staat een informatiepuntje waar je wat leert over de dieren die er leven of de planten die er groeien. We vinden het een beetje jammer dat al deze informatie alleen in het Duits op de borden staat, waardoor we de helft niet goed begrepen. Voor een groot en internationaal evenement was een Engelse vertaling volgens ons wel op z’n plek geweest. Maar het mocht de pret niet drukken en ondanks mijn hoogtevrees heb ik maar mooi bijna een kilometer hoog door de lucht gewandeld. Hoera voor mij!

Bad Iburg

Een gekleurde zee van de meest uiteenlopende bloemen

Eenmaal weer met beide beentjes op de grond komen we al gauw in een prachtige rozentuin terecht. Her en der zijn gezellige terrassen ingericht met serieuze buitenkeukens. We belanden ook nog in een kas, waar een prachtige bloemenshow is neergezet. Hier mogen we op een wand een boodschap achterlaten en natuurlijk laten we iedereen weten dat de Laga VETTT gaaf is!

Na een fikse wandeling door verschillende landschappen komen we via een brug over de weg in de kasteeltuinen terecht, waar heel veel prachtige bloembedden zijn aangelegd. Inmiddels hebben we het bloedheet, want de temperatuur ligt ergens boven de 30 graden, dus de sproeier die we onderweg tegenkomen is dan ook een verfrissend feestje voor Roos.

Bad Iburg

Absoluut de moeite waard om te bezoeken

En dan zijn we aan het einde van de Laga. Wat hebben we veel gezien! Teveel om op te noemen. Ik kan dan ook niet alles in deze blog vermelden, want dan ben ik nog wel even bezig. Weet je wat? Je moet het gewoon zelf gaan zien. Dat kan nog tot en met 14 oktober. Meer informatie over dit evenement en alle activiteiten die er nog worden georganiseerd kun je vinden op www.geheimenoverdegrens.nl. Hier vind je veel informatie en foto’s. Wij raden het in elk geval van harte aan! De Landesgartenschau is leuk voor het hele gezin. Voor iedereen die van de natuur houdt is er wel iets te zien en te beleven. En na een dag wandelen door de mooiste tuinen ga je naar huis met heel veel ideeën en inspiratie. Zelfs voor een tuin zonder gras en borders.

Over Ann

Meer blogs van Ann lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.