How to: vakantiefotoboek maken

We maken er heel veel van in ons leven: foto’s! Met de komst van kinderen groeit het aantal foto’s dat je wekelijks maakt vaak ook exponentieel. En in de vakantie? Dan doen we er nog een schepje bovenop. En dan is de vakantie voorbij en bedenk je je dat je een vakantiefotoboek gaat maken. Van je gezin en alle leuke momenten die je samen hebt beleeft, maar dat komt er dan bij  mij vaak niet van. Tip van mij: hou een week lang elke avond vrij en ga ervoor! Want het is zo leuk voor later, lekker cliché maar een waarheid als een koe!

Dit jaar kies ik ervoor om een boek te maken van de hele zomer. We zijn uiteindelijk maar één week écht weg geweest en we hebben de hele zomer zoveel leuke dingen gedaan. Zonde om dan alleen een boek van die ene week vakantie te maken. We gingen trouwens op avontuur met een camper afgelopen zomervakantie, wat wel hele mooie avonturen (én plaatjes) opleverde! En Coco heeft het er nog steeds over dat we in de boot (kano) zaten, dan is het toch super als je daar later samen nog weer van kunt nagenieten. Maar waar begin je met het maken van een album?

Aan de slag!

Ik begon gewoon gelijk door naar de pagina van smartphoto te gaan om het vakantiefotoboek te maken (dat was voorheen webprint). Daar stuit ik gelijk op de eerste uitdaging, ik moet kiezen. Ik kies voor het middelste formaat (L) en voor de harde kaft.

Rondreizen met een camper

Tijdens onze vakantie in eigen land ontdekten we een stukje Friesland met een kano.

Tip 1: Verzamel de foto’s van de verschillende telefoons & camera’s.

De mooiste foto’s van ons twee maakte mijn vriend, dus die foto’s wil ik ook meenemen in het boek. Zorg dat je alle foto’s bij elkaar in een mapje hebt staan. Heb je ook nog foto’s met je camera gemaakt? Voeg die ook toe!

Tip 2: Maak een selectie

Als je alle foto’s in mapjes hebt staan bekijk dan welke leuk zijn maar niet leuk genoeg voor in het album. De foto’s voor in het fotoboek zet ik dan in een nieuw mapje. Kun je moeilijk kiezen? Dan kun je ook nog eindigen met een pagina vol met foto’s die op de reserve lijst stonden.

Rondreizen met een camper

Tip 3: Begin gewoon

Ik maakte mijn vakantiefotoboek met het bewerkingsprogramma van smartphoto. Ik koos voor het album in formaat L met een liggende harde kaft.

Tips 4: Done is better than perfect

Mijn lijfspreuk. Misschien ook wel makkelijk als je geen last hebt van perfectionisme. Maar blijf er niet te lang in hangen, wees trots dat je het boek aan het maken bent en dat het straks af is. Beter dan het voor je uitschuiven en het uiteindelijk niet doen. Geniet na van die fijne zomer en zorg dat je voldoende ‘beloningen’ om je heen hebt liggen. Ik denk dan aan een wijntje, een lekker stuk chocolade, dat soort dingen. Maak er een feestje van!

Tip 5: Maak een unieke omslag voor je vakantiefotoboek

Bij het aanmaken van je album kun je vaak aangeven of je een gepersonaliseerde omslag wil. Je betaalt er vaak wat extra voor maar zo maak je wel iets echt unieks. Ik vind het leuk om hier een persoonlijke foto en de bestemming en periode van je vakantie toe te voegen.

Tip 6: Hou het rustig

Je vindt natuurlijk iedere foto fantastisch en alles moet erin. Herkenbaar? Vaak als ik net begin, begin ik vrij enthousiast en ben ik alle mogelijkheden aan het uitproberen. Als je met je fotoboek aan de slag gaat is het altijd goed om als je even bezig bent ook weer even terug te kijken. Ben je er nog steeds enthousiast over? Rust maakt het album vaak een stuk overzichtelijker en dan kun je er altijd voor kiezen om alle ‘misschien’ foto’s op een pagina te plaatsen en daarmee af te sluiten.

Tip 7: Maak hem alleen 🙂

Deze tip is er vast één die niet voor iedereen geldt, maar wel voor mij. Maak hem alleen! Zorg dat je de foto’s binnen hebt van de hubby en ga aan de slag. En meld je pas weer als het klaar is, dat werkt hier vaak sneller dan dat twee mensen zich er over buigen. Kun je dit wel heel goed samen? Bestel een lading sushi, haal een lekker wijntje in huis en date-night it is!

Tip 8: Laat ook een paar vakantiefoto’s afdrukken

Bij ons hangt de hele wc vol met kleine polaroid formaat foto’s. Eens in het jaar druk ik een hele batch retro foto’s af en hang ik ze op. Zo leuk om op die manier al die herinneringen te koesteren.

vakantiefotoboek

Maak jij een vakantiefotoboek?

Ik ben benieuwd, maak jij altijd een fotoboek van je vakantie? Heb jij hem allang af of staat het vaak, net als bij mij, heel lang op de to-do-list? En heb je nog tips voor het maken van een vakantiefotoboek?

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met smartphoto.

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!
2 Comments
 • Christel
  september 10, 2018

  Ik maak ook altijd albums van de vakantie. Hier start ik gelijk mee zodra we thuis zijn.
  Daarnaast maak ik voor beiden dames een jaaralbum, echter loop ik hier wel mee achter. Ik probeer nu wel elke week 1 a 2 keer een moment te pakken om verder te gaan.

  Programma’s die ik gebruik om albums te maken zijn van CEWE en van de Albelli. Beiden prettige software om mee te werken.

  • Yvette Bosch
   september 10, 2018

   Wat goed dat je daar zoveel structuur in hebt! Dankje voor je aanvulling!