Besparen op boodschappen? 10 Tips!

Door

Wil jij besparen op boodschappen? In deze blog geef ik 10 tips waarmee jij ook op jouw boodschappen kunt besparen. Met ons gezin van 5 gingen wij zelf vorig jaar (januari 2021) de uitdaging ook aan en we hebben 2 weken geleefd van €50,- aan boodschappen per week. Ik schreef daar een blog over: boodschappen voor 50 Euro per week.

Op zoek naar tips om Low Budget boodschappen te doen

Vorig jaar zaten we in een corona crisis en schreef ik deze blog. Nu zitten we midden in een koopkrachtcrisis. Ik ging een voorstelling maken hoe het destijds ging met sommige gezinnen in Coronatijd. De ene zag er de voordelen van in, vinden het heerlijk thuis en gaan samen veel leuke dingen doen. Waar het in sommige gezinnen mogelijk heel anders gaat en mogelijk wel thuis zitten door corona zonder baan of inkomsten. Maar momenteel zitten we in meerdere crisissen. Onder andere een energie- en koopkrachtcrisis. Dat betekend dat veel mensen willen besparen.

Dat gaf mij een reden om te zoeken naar tips om low budget boodschappen te kunnen doen. Het geeft mij veel inzicht en wij besparen nu aan boodschappen doordat ik weet waar je de voordelen uit kunt halen. We hebben vorig jaar (januari 2021) 2 weken geleefd van €50,- boodschappen per week voor 5 personen.

Wil jij besparen op boodschappen? Ik heb 10 tips voor jou. Heb jij zelf nog goede tips? Plaats ze gerust onder aan deze blog.

1. Besparen op boodschappen? Ga voor aanbiedingen

Mijn allereerste tips is bekijk de wekelijks de aanbiedingen, dit kan namelijk heel veel schelen. Doe mogelijk artikelen in de diepvries. En pas je weekmenu (tip 4) aan op de aanbiedingen.

Zijn de boontjes in de aanbieding? Bedenk daar dan een gerecht bij. Zonde om iets met broccoli te maken als dit goedkoper is. Woensdag is het vaak gehaktdag bij de slager en betaal je dezelfde prijs als in de supermarkt. Kijk wat een seizoensproduct is, in de winter zijn de aardbeien natuurlijk vrij duur.

In de supermarkten zijn ook vaak producten die tegen de datum aanlopen afgeprijsd. Deze zijn natuurlijk nog minimaal 1 dag goed en kunnen prima in de vriezer of dezelfde dag nog gegeten worden. Dit gaat vaak om 35% of 50% korting, te mooi om te laten liggen.

Bij de Jumbo krijg je het zelfs gratis als het dezelfde dag nog goed is en er geen korting op staat.

2. Bespaar door te kijken wat er nog in de kast en koelkast ligt

Kijk voordat je boodschappen gaat halen wat je nog in de koelkast, vriezer of kast hebt liggen. Maak naar aanleiding daarvan en van de aanbiedingen een weekmenu een lijstje. Veel mensen zien de voordelen in van online boodschappen doen. Dat kan momenteel met de hoge brandstofprijzen kosten schelen. En het voorkomt dat je alsnog boodschappen gaat halen die niet nodig zijn. Maar dat beperkt je boodschappen die zoals hierboven tegen de datum aan zijn en dus met korting koopt. Elk voordeel heeft zijn nadeel.

3. Maak een prijslijst van veelvoorkomende boodschappen

Maak een lijstje met producten die je wekelijks of vaak nodig hebt. Zoals boter, bakboter, brood, ranja, eieren, crackers enzovoort. Ik heb een lijst gemaakt met de producten die wij veel gebruiken.

Ik dacht altijd dat de Aldi het voordeeligst was, maar gek genoeg bleek dat helemaal niet waar. Het blijkt dat een aantal producten van bijvoorbeeld Milsani (huismerk Aldi), uit dezelfde fabriek komen als het huismerk van de AH en de Lidl en ook dezelfde prijs hebben.

Ik koop bijvoorbeeld geen kaas meer bij de Plus maar bij de Aldi. Wist je dat de goedkope boodschappen onderin de vakken liggen en de duurdere op ooghoogte?

Hieronder een aantal voorbeelden van onze prijsvergelijking:

besparen op boodschappen

4. Een weekmenu helpt je besparen op boodschappen

Maak voordat je boodschappen gaat doen een weekmenu naar aanleiding van de bovenstaande tips. Dus kijk voordat je het weekmenu maakt kijk je wat de aanbiedingen zijn en wat er nog in je kast of koelkast ligt. Je weet dan ook vooraf wat je nodig hebt, je zult dan minder gauw impulsaankopen doen. Je zult merken dat je hiermee veel geld mee zult besparen.

Wat erg handig is, is dat veel winkels tegenwoordig scanapparaten hebben. Je ziet meteen de prijs en de totale kosten. Verder shop niet met een lege maag en neem een mandje in plaats van een karretje aangezien je gevoelsmatig al heel veel hebt meegenomen. Je kunt tegenwoordig vaak gratis de boodschappen thuis laten bezorgen (Picnic is altijd gratis). Dit scheelt je veel impuls aankopen (en mogelijke benzinekosten).

Oh en ga je boodschappen doen? Laat de kinderen thuis! Dat scheelt je ook vaak geld 🙂

Hieronder mijn 2 weekmenu’s, tijdens onze 2-weken challenge waarin we met 50 Euro per week boodschappen deden.

Week 1
maandagPasta met spinazie room
dinsdagRijst met bonen en kipsaté
woensdagStamppot Boerenkool met rookworst
donderdagChicken Tonight
vrijdagAardappels worst bloemkool
zaterdagFriet en frikandel
zondagGroentesoep met broodje knaks
Week 2
maandagPasta Carbonara
dinsdagAardappels komkommer paprika gehaktballen
woensdagBami
donderdagKip rijst ananas spersiebonen
vrijdagSpaghetti bolognese
zaterdagPannenkoek
zondagBroodje hamburger met soep

5. Budget boodschappen doen: maak en bereid alles zelf

Snijd je eigen groenten in plaats van voorgesneden zakken groenten. Dit is veel gezonder en veel goedkoper. Maar ook veel gebruikte producten kun je zelf maken, denk aan pastasaus. Yvette schreef eerder al een blog met recept voor zelfgemaakte pastasaus.

Gezond eten is vaak ook terug naar de basis. Dit betekent ook geen voorgesneden groenten. Zelf schoonmaken is eigenlijk zo gebeurd en ik vind het zelfs veel lekkerder. Het kost je misschien 5 minuten meer, maar dat kan je ook doen met je favoriete serie op de achtergrond. Een ander voorbeeldje is zelf kaas raspen. Vele malen goedkoper dan een kant en klaar zakje en is ook nog eens lekkerder.

Pannenkoek eten? Maak zelf de pannenkoeken, je kunt er zelfs nog wat extra groente door doen, zodat ze een leuk kleurtje (en verstopte groenten) krijgen. Chantal deelde eerder een recept voor haar zelfgemaakte pannenkoeken.

Pizza? Plaatpizza’s maak je ook makkelijk zelf. Rosanne van LifebyRosie deelde haar budget plaatpizza recept in één van haar budget blogs.

Groene pannenkoeken
Favoriet bij Chantal en haar zoon: de groene pannenkoeken

6. Ga naar de markt, lokale boer of koop net over de grens

Op de markt zijn vaak de prijzen veel lager en vaak verser. Vooral op de grotere markten, zoals die in Enschede. Koop je op de markt? Aan het einde van de dag zijn de prijzen vaak nog lager. Kijk hierbij ook naar wat de seizoensproducten zijn, deze smaken vaak beter en dit bespaart veel geld.

Ik heb een lijst gevonden bij Dille en Kamille, waarin staat wat de producten van het seizoen zijn. Super handig.

Bij de lokale boer koop je ook vaak voordeliger. Ken je de Melktap al? Hier hebben we ook al eens een blog over geschreven in een blog over buiten-uitjes. Er zijn steeds meer Melktappen te vinden waar je niet alleen melk kunt krijgen maar ook vele andere verse producten van de Boer. In de app ‘Lekkerder bij de boer’ kun je alle lokale boeren vinden die een verkoop aan huis hebben.

Sommige producten zijn in Duitsland velen malen goedkoper dan in Nederland. Je moet voor jezelf afwegen of dit loont. Voor mij geld namelijk dat ik bijna net zo snel bij de supermarkt in Nederland ben als in Duitsland.

7. Grootverpakkingen zijn goedkoper

Grootverpakkingen zijn eigenlijk altijd goedkoper. Wat je nu niet gebruikt kun je invriezen. Hoe groter de verpakking, hoe goedkoper het product in verhouding vaak is.

Als het te veel is voor één keer, maak je gewoon meer porties of je past je weekmenu er op aan. En het gemak daarvan is dat je op een avond dat je geen zin of tijd hebt om te koken je altijd iets kunt pakken. Je avondeten kun je prima de volgende dag weer eten als lunch.

Bij de Turkse of Marokkaanse winkel kan je voordelig terecht voor noten, zaden en bonen. Bij de Toko koop ik mijn kruiden in, zo’n busje gemberpoeder is bij mij zo op en daar koop ik voor hetzelfde geld een grote zak. Dan hoef je niet elke week verschillende winkels of de markt af te struinen.

8. Besparen op boodschappen: verspil zo min mogelijk!

Bewaar altijd restanten die over zijn gebleven bij het bereiden van de maaltijd maar ook de restanten die over zijn gebleven na het eten.

Van restanten gesneden groenten kun je gemakkelijk nog een keer een maaltijdsoep maken. Maar ook van een zachte banaan kun je prima in plakjes invriezen en later door en smoothie doen.

Wat je ook kunt doen met ‘restjes’: maak een frittata zoals de Italianen. Dit gerecht is eigenlijk uit armoede ontstaan. Het wordt namelijk gemaakt van alle groenten die over zijn van de dag ervoor, vergelijkbaar als quiche.

Wat ook echt een aanrader is, kook in 1 keer meer. Kook extra aardappelen, die je gebruikt om de volgende dag op te bakken. Of maak zelf meer pastasaus zodat je de saus in kunt vriezen of de volgende dag nog een keer kunt eten.

besparen op boodschappen
Fritatta

9. Meten is weten: weeg af per persoon

Weeg vooraf af voor hoeveel personen je kookt. Dit bespaart je veel afval. Vooraf afwegen hoeveel aardappelen, rijst of pasta je nodig hebt per persoon was voor mij een eye-opener. Ik deed dit altijd op gevoel, achteraf had ik altijd over.

Nu ik het afweeg gaat het perfect. Voor aardappelen is dit bijvoorbeeld 250 gram per persoon, dit zijn 4 a 5 aardappelen. En voor pasta is dit 100 gram per persoon. Ik weeg voor de volwassenen bovengenoemde porties. Voor onze 3 kinderen (5, 5 en 6 jaar) houd ik 2 volwassen porties aan.

besparen op boodschappen

10. Handige en goedkope apps, websites en weetjes

Er zijn veel handige sites, apps en weetjes om geld te besparen. Op de site Supermarktscanner vind je de standaard prijzen per product (inclusief aanbiedingen, exclusief Aldi en Lidl). Verder gebruik ik de Reclamefolders app.

Andere handige sites en producten om op boodschappen te besparen zijn:

  1. Scoupy waar je gratis of tegen weinig geld producten kunt testen.
  2. TooGoodtoGo waarbij je voor een lage prijs restanten boodschappen af kunt halen. AH heeft de Overblijvers.
  3. De Lidl-plus kaart of de AH Mijn-bonus-Box waar je vaak korting krijgt of persoonlijke aanbieding.
  4. Pepper of Skydeals met kortingen of gratis producten.

Heb jij nog tips voor het besparen op boodschappen?

In mijn andere blog “Boodschappen voor maximaal €50,- per week” geef ik tips over het weekmenu en pas ik de bovenste tips voor boodschappen toe.

Ik hield daar zelf nog veel ruimte over in mijn boodschappenbudget. Hiervan kun je prima een aanpassing maken naar jouw wensen. Dit kan zijn vega, minder vlees of meer vis. Ik hoop dat jullie de voordelen van mijn tips oppakken en mogelijk in de crisis geld zullen besparen voor andere leuke dingen!

Het kost wel even wat tijd om het allemaal uit te zoeken en hier een routine in te vinden. Maar het is uiteindelijk best makkelijk verdienen, want wij bleken best veel te kunnen besparen op boodschappen. En stel, je bespaart per week 30 Euro op je boodschappen dan heb je aan het einde van het jaar 1560 Euro bespaart!

Ik ben benieuwd of jij nog tips hebt over besparen op boodschappen? Laat ze gerust hieronder in een berichtje achter!

Over Ellen

Meer blogs van Ellen lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.