Het BIG BANG Festival in het Wilminktheater in Enschede

Afgelopen zondag was het zover: we bezochten het BIG BANG Festival in het Wilminktheater in Enschede. Het hele weekend was het feest, met op zondag een middag vol muziek, theater, zelf muziek maken, knutselen en lekker eten. Ik kan alvast verklappen dat het enorm leuk was om dit internationale festival mee te maken.

BIG BANG Festival in het Wilminktheater in Enschede

Op zondag 14 april werden het Wilminktheater en theater Concordia omgetoverd tot een muzikaal labyrint voor kinderen vanaf 4 jaar en hun families. Zowel ouders als ook opa’s en oma’s waren welkom. De hele middag werden er in festival-style allerlei optredens en workshops georganiseerd en via het een festivalkaart kon je alles meemaken.

Wij begonnen iets na 12 uur in het Wilminktheater. Na een warm welkom en uitleg over de verschillende sessies en zalen trokken we een plan voor het festival van deze middag.

BIG BANG Festival in het Wilminktheater in Enschede

Hop Frog Fanfare bij het BIG BANG Festival

Om half 1 werd de welkomsthal gevuld met het muzikale geluid van de Hop Frog Fanfare. We moesten even een beetje inkomen, maar het duurde niet lang voordat de voetjes en handjes in het ritme begonnen mee te tikken en klappen. Heel lastig om stil te blijven staan, en dat hoeft natuurlijk ook niet!

We wilden aansluitend naar het concert van de Cello Krijgers, maar omdat het niet helemaal duidelijk was waar we naartoe moesten hebben we die gemist. Niet erg, want er was gelukkig genoeg te doen!

Het muzikale laboratium Soundproef

Boven de welkomsthal was het muzikale laboratorium Soundproef. Hier stonden een aantal spannende dingen opgesteld die we mochten proberen. Het leuke was dat het eigenlijk geen uitleg nodig had: Lize en Pepijn gingen zelf al aan het experimenteren. Als je op de verschillende knoppen drukte, kwam er geluid uit de speaker.

BIG BANG Festival in het Wilminktheater in Enschede

Dat bleef trekken: alles werd geprobeerd.

BIG BANG Festival in het Wilminktheater in Enschede

Maar het meest bijzondere was toch wel het washandje waar muziek uit kwam als je er druk op uitoefende. Met een schuifje er naast kon je de hoogte van de toon bepalen. Grappig!

BIG BANG Festival in het Wilminktheater in Enschede

Een washandje dat ‘muziek’ kan maken, heel bijzonder!

We hadden geluk dat het hier niet zo druk was toen we er waren, zo hadden we rustig de tijd om alles te bekijken en aan te raken.

Knutsel je eigen muziekinstrument

In het mini Theateratelier konden de kinderen flink aan het werk. Er mocht een accordeon, tamboerijn of castagnetten geknutseld worden. En die laatste 2 konden echt geluid maken. Lize koos voor de castagnetten en Pepijn maakte een tamboerijn.

BIG BANG Festival in het Wilminktheater in Enschede

Ook konden de kids hier geschminkt worden, en uiteraard moest dat ook gebeuren. Lize werd een mooie vlinder!

BIG BANG Festival in het Wilminktheater in Enschede

Le Grand Ballet

Om 2 uur was het tijd voor ‘Le Grand Ballet’. Via een donkere gang werden we het podium op geloodst en daar begon het spektakel. Omdat het interactief was, heb ik geen foto’s kunnen maken. Er waren 2 muzikanten en een ‘koning’ (danser) die dit uurtje voor vermaak zorgden. De bedoeling was om zelf mee te doen en zonder dat er al teveel gesproken werd, kregen ze het publiek in beweging.

Deze voorstelling duurde een uur en dat was voor Pepijn (die bijna 4 is) eigenlijk net te lang. Het was wel enorm leuk om dit zo op het podium zelf mee te maken.

Zelf muziek maken

BIG BANG Festival in het Wilminktheater in Enschede

In de benedenfoyer van het Wilminktheater stonden deze Rocking Chairs. Door voorzichtig heen en weer te wiegen kwamen er allerlei klanken naar voren. Een grappig element waar je ook je evenwicht een beetje voor nodig had.

BIG BANG Festival in het Wilminktheater in Enschede

Niet alleen het Wilminktheater stond in het teken van het BIG BANG Festival, maar ook in Concordia konden we terecht. Ik bezocht met Lize aan het eind van de middag nog even de muziektuin. Hier konden we een aantal instrumenten proberen en werden we uiterst vriendelijk geholpen door de mensen van Kaliber Kunstenschool. Lize was helemaal onder de indruk van de klanken van de magische harp.

Ze probeerde ook de dwarsfluit en zelf mocht ik een viool proberen. Dit maakte de dag voor ons wel compleet, want wat is er leuker dan instrumenten proberen die je nog nooit eerder bespeeld hebt?

Meer over het BIG BANG Festival in het Wilminktheater in Enschede

We hadden een gezellige middag in Enschede. Wel vonden we het in het begin lastig om te zien waar alle voorstellingen waren, waardoor we er een aantal gemist hebben. Gelukkig was er genoeg te zien en te beleven, dus dat mocht de pret niet drukken. Voor Pepijn, die dus 4 wordt in mei, waren sommige dingen echt te lang.

Ik zag op de website dat het BIG BANG Festival in het Wilminktheater in Enschede volgend jaar alweer gepland staat: op zondag 20 april kun je weer een muzikale middag beleven. Festivalkaarten kostten dit jaar € 15,- en daar kreeg je ook een pannenkoek/hot dog en wat drinken voor. Losse voorstellingen waren te boeken vanaf € 3,-. Zo kun je dus zelf bepalen of je 1 ding bezoekt of het hele festival wilt beleven. Zie ik je volgend jaar in het Wilminktheater?

 

 

Over Loes

Meer blogs van Loes lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.