Leuke speelplek, inclusief borrelmogelijkheden in Twente: top 5 door Maryke

Door

Mijn kinderen houden van buiten, van spelen in het zand, van glijbanen, van schommels en vooral van spelen met water. Onze achtertuin is niet van ál deze gemakken voorzien, daarnaast heb ik het niet zo op de combinatie zand en water in mijn tuin, dit creëert modder en dat is heel lastig uit de groeven van onze houten vloer te krijgen. We hebben wel een schommel, meerdere auto’s, ballen groot en klein, een badje, waterspeelgoed en nog (te)veel meer, maar toch haalt dat het niet bij een speeltuin, een klimparadijs of een andere speellocatie. Dat betekent dus dat je af en toe de deur uit moet om je kind(eren) te vermaken. Maar dat vermaken geldt natuurlijk niet alleen voor de kinderen, maar ook voor de papa’s en mama’s. Het is toch fijn om af en toe iets anders te zien dan je eigen tuin, rondslingerend speelgoed, mieren die samenkomen daar waar net een ijsje is gevallen, zelf heen en weer lopend met zelf gesmeerde boterhammen en ranja.

Leuke plekjes met kinderen in de buurt van Enschede

Hoe fijn is het om je kinderen te zien spelen, terwijl je zelf op een fijne stoel zit met een wijntje & bitterballetje en kunt genieten van je spelende kroost (en dat je dit niet zelf hoeft te frituren, in te schenken en af te wassen).

In deze blog neem ik jullie mee naar mijn 5 favoriete plekken in (en om) Twente. Dan heb ik het dus niet over buurtspeeltuinen, waar je op een betonnen bankje moet zitten en waar je billen heel koud en ribbelig van worden, of een binnenspeeltuin waar je gek wordt van de gillende kinderen, alleen maar patat ruikt en vastplakt aan de grond omdat er net een kan ranja om is gegaan. Ik doel op plekjes waar de kinderen net zoveel plezier hebben als de ouders, want als de kinderen zich vermaken, dan geldt dat ook voor de ouders (cliché).

Leuke plekjes met kinderen

Altijd mooi, Het Ledeboerpark!

#5 Hooge Esch in Buurse

Erve de Hooge Esch is een pannenkoekenboerderij waar de lekkerste pannenkoeken, vernoemd naar verschillende Twentse plaatsnamen, worden gebakken. De locatie leent zich perfect als landingsplaats na een fiets- of wandeltocht. De boerderij ligt in een prachtig stuk natuur op de grens met Duitsland. Je kunt wandelen in het Witte Veen tussen de Schotse Hooglanders door en je kunt er over bruggetjes stampen. Wat is er dan fijner om uit te rusten op een plekje waar je iets kunt eten en drinken terwijl de kinderen zich vermaken. Nou, dit kan hier, buiten op het terras, of binnen in de boerderij. Buiten kunnen de kinderen zich vermaken op de trampoline, op het grote luchtspringkussen of op een van de andere speeltoestellen. Bij regen, wind of andere vreselijke dingen kunnen ze naar binnen, er is hier een overdekte speeltuin. In beide gevallen kunnen de ouders (mits je een goede plek hebt uitgezocht) het grut in de gaten houden.

Aanrader: Pannenkoek Haaksbergen, al 24 jaar nummer 1.

Meer info: Hooge Esch Buurse

Leuke plekjes met kinderen

 

#4 Pier 99 in Nordhorn

Pier 99 ligt niet in Twente, maar in Nordhorn in Duitsland, net over de grens bij Denekamp. Pier 99 is een café, bar en restaurant aan het Nordhornse Vechtmeer. De sfeer en entourage is modern trendy, een hippe strandtent aan een meer, zeg maar. Dat hebben de afgelopen jaren heel veel Nederlanders ontdekt en dus is het er helaas, vooral in het weekend, soms erg druk. Als het lekker weer is kun je aan het water zitten in van die ouderwetse 2 persoons strandstoelen. Het meer dient als recreatielocatie waar je o.a. met je kinderen in een bootje of waterfiets kunt varen. Ik ben er zelf nooit met mijn kinderen geweest, maar ik was echt verrast door de gezellige sfeer en leuke hoekjes en over het prachtige uitzicht over het meer. Er is ruimte zat voor kinderen en er is een speciale kinderkaart.

Aanrader: Dicht in de buurt van het restaurant ligt Tierpark Nordhorn, een gezellige, moderne dierentuin met heel veel leuke dieren, zoals bosbizons. Wij komen hier regelmatig met de kinderen, met een half uurtje rijden vanaf Enschede ben je er, het is goedkoop en je kunt gratis parkeren.

Meer info: Pier 99 Nordhorn

 

#3 Happy Italy

Bij wie niet bekend? Happy Italy, een hit in Enschede kan je wel zeggen. Happy Italy is een fast Italian met nu al 8 vestigingen (and counting) in Nederland. De gehele setting is fantastisch, er is heel veel creatieve energie gestopt om deze locatie aan te kleden, ik houd ervan! Er is plek voor 1.000 mensen binnen en buiten. Waarom dit een top locatie is voor ouders met kinderen? Omdat er binnen een enorme indoor speeltuin is, met ballenbak, klimtoestellen etc. en buiten is er het prachtige Wilminkplein. Deze stadsoase is een plek waar ik als Enschedeër trots op ben, kinderen kunnen spelen op de rotsen, waar water doorheen loopt, of voetballen op het grasveld. Bij Happy Italy eet je natuurlijk pizza of pasta (met 10 min. op tafel), met als voorafje een antipasti met zongedroogde tomaten, olijven en als toetje de welbekende Pizza met Nutella of mascarpone en aardbei, het water loopt me nu al in de mond. Kom je ‘s middags, dan hebben ze ook broodjes en salades.
Ga wel op tijd, in het weekend is het na 18:00 druk en moet je vaak in de rij staan. Binnen merk je hier trouwens niets van (al kan de indoor speeltuin wel druk zijn).

Aanrader: Pizza Boscaiola, met shiitaki mix en truffel en dat voor maar € 8,75 (dit is de duurste pizza!!!)
Meer info: Happy Italy Enschede

Leuke plekjes met kinderen

Leuke plekjes met kinderen

#2  Schenkerij Wattez

Schenkerij Wattez ligt in het prachtige G. J. van Heekpark in Enschede. De schenkerij is de voormalige tuinmanswoning en in de oude moestuin is een leuke klim- en klauterspeeltuin aangelegd met houten speeltoestellen. Een prima natuurlijke leuke speelplek. De bediening wordt verzorgd door cliënten en medewerkers van Aveleijn (zorgaanbieder die dagbesteding, behandeling en wonen biedt aan mensen met een verstandelijke handicap of beperking). Ouders kunnen hier heerlijk tot rust komen op het terras met een kopje fair trade koffie of thee met een eigengemaakt broodje of gebak. Ze schenken hier geen alcohol. Kinderen kunnen zich dus vermaken in de speeltuin die naast het terras ligt of in het park zelf, waar de speelmogelijkheden oneindig zijn, er is een skatebaan, speelweide, jeu de boules baan en ook een dierenweide.

Aanrader: Je kunt ook eerst een wandeling maken in het naastgelegen Abraham Ledeboerpark. Hier heb je verschillende wandelroutes, langs een hangbrug, slingerband, ondergrondse dassenburcht, een waterklieder- en huttenbouwplek, dierenweiden. Maar ook is er een natuureducatief bezoekerscentrum, een bijenstal, mammoetboom, heemtuin en een leuke speeltuin. Helaas kun je hier niets drinken en kun je dus mooi doorfietsen, rijden of lopen naar de gezellige Schenkerij Wattez.

Meer info: Schenkerij Wattez

 

Leuke plekjes met kinderen

#1 Paviljoen ‘t Lutterzand

Paviljoen ‘t Lutterzand ligt, zoals de naam al zegt, in de Lutte. Op een van de mooiste en meest unieke plekjes van Twente, vind ikzelf. Ik kom hier al mijn hele leven en het blijft er prachtig. Het Lutterzand is een prachtplek om lekker te wandelen, te fietsen, mountainbiken, of paard te rijden. Je slingert er langs de rivier de Dinkel die op sommige plekjes zeer klim- en klauterwaardig is, fotowaardig ook, breathtaking zelfs! Je banjert er (evt. met hond) door het zand, kunt met de voetjes door het water, zandkastelen bouwen, dennenappels verzamelen etc. Voor de minder validen is het ook zeer toegankelijk, er zijn hiervoor mooie paden aangelegd. Wanneer je moe en hongerig terugkomt bij de parkeerplaats stop je natuurlijk even bij ‘t Paviljoen voor een kom erwtensoep (getver!) met chocolademelk en heel veel slagroom, vooral een hit in de herfst of winter, maar in de lente of zomer ga ik zelf toch liever voor een lekker belegd broodje en een wijntje (je kunt hier ook à la carte eten trouwens). De kinderen kunnen buitenspelen in de speeltuin, een ideale en leuke speelplek. Deze is mooi opgeknapt de laatste jaren. Binnen zijn er verschillende kisten met speelgoed beschikbaar voor de kleintjes. Als ik binnen zit heb ik geen zicht op de speeltuin en houd ik de jongste toch liever dichtbij.

Aanrader: Kinderfeestje schatgraven langs de Dinkel (nog niet gedaan, maar met lekker weer moet dit leuk zijn)

Meer infoPaviljoen ‘t Lutterzand

Leuke plekjes met kinderen

 

Het was lastig om een top 5 te maken, er zijn zoveel leuke plekjes in en om Twente. Ik heb me wel een beetje laten beïnvloeden door mijn woonplaats Enschede, maar daaromheen is er nog veel en veel meer leuks natuurlijk. Hebben jullie nog tips? Deze zijn van harte welkom. Laat gerust hieronder een berichtje achter met jouw persoonlijke favorieten, vind ik leuk!

 

Maryke, geboren en getogen in Enschede woont met haar 3 mannen, Ravi (’11), Bodhi (’14) en vriendlief Bram en met poes Dibbe in een jaren 30 huis in Enschede. Van jongs af aan is ze al creatief bezig. Ze houdt van tekenen, naaien, haken, ontwerpen, wandelen, reizen, nagellak, het stylen van ruimtes en van schrijven. Op haar eigen blog en tevens webshop zie je wat ze zoal maakt en wat haar bezig houdt: Maryke Mondria.

 

 

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!
3 Comments
 • Cindy Meijer
  mei 1, 2016

  Speelpark het Hoge Boekel!!!

 • Leoni Game
  mei 1, 2016

  Denekamperdijk 59 in Losser

  • Vettt.nl
   mei 1, 2016

   Ja dat is ook een favoriet van mij (Yvette)