Onze kraamverzorgende, wat een engel!

Door

Eind mei ben ik bevallen van onze 2e zoon, Toon! Tijdens mijn werk als verloskundige heb ik al vaak samengewerkt met de kraamverzorgenden en partusassistenten (kraamverzorgende die assisteert bij de bevalling) van Naviva. En dat werkt fijn! Maar nu mocht ik voor de 2e keer de zorg op een andere manier beleven, namelijk als kraamvrouw. 

Hard werken

Pas bevallen vrouwen hebben in Nederland recht op 49 uur kraamzorg in de eerste 8 dagen. Soms wordt dit zelfs nog uitgebreid met een 9e en 10e dag.  Ze zijn de eerste personen om te handelen als het niet goed gaat, zijn de ogen en oren van verloskundigen en dat vaak allemaal met 100% toewijding. Veel kraamverzorgenden doen niet gewoon hun werk maar zetten een stapje extra om er voor te zorgen dat het voor het gezin een fijne kraamweek is. Dingen die ze niet eens hoeven te doen maar puur doen voor jullie als gezin. Kortom het zijn toppers die best wat meer gewaardeerd mogen worden. En dat ga ik doen, een ode aan onze lieve Ietje.

En daar is Ietje!

Nog geen 3 uur na de bevalling lag ik weer heerlijk in mijn eigen bed, mét baby Toon! Ik wist van te voren welke kraamverzorgende zou komen en een uurtje na thuiskomst was ze daar, Ietje. En dan kan je verloskundige zijn, en het kan je 2e baby zijn, toch voelde ik me een beetje onthand. Maar zodra Ietje er was was er ook rust. Een grote glimlach en overduidelijk veel plezier in haar werk. Dit moest wel een heerlijke week worden. Voor jullie beeldvorming, Ietje is klein, Indisch en heeft een glimlach van links tot rechts, haar grijze haar verraadt dat ze al heel wat jaren ervaring moet hebben (sorry Ietje). We kletsen wat over de bevalling, want dat is immers nog geen 4 uur geleden. We bespreken kort even bijzonderheden en Ietje maakt de wieg opnieuw op want dat had ik natuurlijk weer niet juist gedaan. Ietje ging aan de slag en ik kreeg een heerlijke gezonde groene smoothie. Daar lag ik, met mijn kersverse zoon en er was rust! Dit moest een goede kraamweek worden. Stiekem kan ik niet wachten op de volgende ochtend 8.30.

Kraamverzorgende

Zorg op maat

Het valt me op dat een kraamverzorgende vaak precies aanvoelt wat er nodig is binnen het gezin. Zo ook bij ons. Als Kees druk was nam ze hem even mee naar beneden om te helpen met de was. Wij blij, Kees blij en tot op de dag van vandaag wil Kees niets liever dan de wasmachine vol stoppen met was. Als Toon op dag 4 nog verder afvalt terwijl de borstvoeding goed lijkt te lopen zitten de tranen me hoog. Nou is hormonaal gezien dag 4 sowieso niet de meest ideale dag voor een tegenslag maar ik dacht dat ik deze tranen wel kon verbergen. Totdat Ietje zei ‘’ ik maak dit nog even af en dan kom ik eens even koffie drinken en met je kletsen’’. Bingo! dat verbergen was dus niet gelukt. Hebben die engelen van kraamverzorgenden naast een toverstaf ook al een glazen bol?  We kletsen wat, ik huil, we kletsen nog meer en beetje bij beetje komt het vertrouwen en de rust weer terug. Als ik ‘s avonds beneden kom staat er in de koelkast een heerlijke fruitsalade en is het huis aan kant. Hoe doen ze dat toch?

Kraamverzorgende

Liever dan lief

Wat hebben wij een geluk gehad met onze kraamverzorgende. Ietje was zo lief voor Kees, voor Toon en voor mij. Kees mocht mee naar de kipjes bij Ietje, ik kon op dag 5 zorgeloos weg voor verplichting, Arthur kon af en toe een dutje meepakken, en Toon? Toon kon zijn eerste week doorbrengen in rust en liefde! Dankzij Ietje!

kraamverzorgende

Natuurlijk is er niet alleen Ietje, misschien had jij wel een Ans, een Truus, een Ina, een Greetje, een Mies of wie dan ook. Laten we lief zijn voor deze toppers en al hun collega’s omdat ze iedere keer weer proberen om ons als kraamvrouwen een fijne tijd te bezorgen. Omdat ze het vaak als eerste signaleren als iets niet goed gaat. Omdat ze bikkelhard werken, omdat ze ons verwennen met heerlijke ontbijtjes of  fruit, omdat ze onze andere kinderen ook niet vergeten, omdat ze ons keer op keer geruststellen, omdat ze ons ontzettend veel kunnen leren, omdat ze soms nóg harder moeten werken bij het gebrek aan voldoende collega’s. En misschien doet niet elke kraamverzorgende alle bovenstaande dingen, zo wel… lucky you! Maar ik geloof oprecht dat iedereen wel 1 van de bovenstaande eigenschappen herkent in haar kraamverzorgende. En laten we dat waarderen!

Over Naviva Kraamzorg

Wij hadden onze kraamzorg bij Naviva Kraamzorg geregeld. Wil jij meer weten over de kraamzorg en werkwijze van Naviva neem dan een kijkje op de website. Vind je het leuk om nog meer kraamzorg-blogs te lezen? Bekijk hieronder eerdere blogs die op Vettt zijn verschenen:

Kraamverzorgende

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met Naviva Kraamzorg

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.