Praten over de dood met kinderen? Tor is Dood helpt!

Door

Sinds ik op Instagram zit is er weer een nieuwe wereld voor mij opengegaan. Zo kwam ik ook ineens tor-is-dood tegen. Met een afbeelding van een zwarte tor die op zijn rug lag. Hmmmm, wat voor verhaal zou daar achter zitten, dacht ik. Het prikkelde mijn nieuwsgierigheid.

Op de website ontdekte ik dat het een pakket is om op een creatieve manier met je kind te ontdekken welke vragen en emoties er zijn rondom het thema dood. Het pakket helpt je bij praten over de dood bij kinderen.

Onze zoon heeft zelf nog niet direct met het thema dood te maken gehad. Indirect wel, er zijn grootouders of huisdieren van zijn vrienden overleden. Ik vroeg me af of het goed is om het thema dood met hem te bespreken en of tor-is-dood daarbij kon helpen.

Het creatieve en taboe-doorbrekende gezinspakket over praten over de dood met kinderen.

Het pakket van tor-is-dood heb ik bovenop de kast gezet en eerst een paar dagen laten staan. Jeetje, toch bijzonder om die beladenheid over het thema dood bij mezelf te voelen.

Ik bekijk het pakket eerst op mijn gemak alleen. Er zitten makkelijk leesbare instructiekaarten en begrippenlijst in. Als ik ze doorlees dan merk ik dat deze instructiekaarten het onderwerp dood op een duidelijke en mooie manier toelichten.

Ook zit er allerlei ander materiaal in het pakket. Nieuwsgierig kijk ik snel verder. Ik zie klei, emotiemateriaal, een leuke tor, een glazen potje, kaarsjes, bloemzaad, versiermateriaal en nog veel meer. Wauw, wat een bijzonder pakket. Dit zou ook voor mijn kindercoachpraktijk een mooie aanvulling op mijn andere materialen zijn.

Praten over de dood met kinderen
Tor is Dood

Mijn eigen emoties

Dan merk ik ineens dat het thema dood mij ook wat doet. Ik heb namelijk zoals zovelen van ons wel direct te maken gehad met de dood in mijn leven. Mijn grootouders zijn allemaal overleden, ik heb twee vriendinnen verloren en ook mijn lieve konijn Isabelle toen ik zelf een kind was.

Ik voelde ineens weer dat ik als kind niet zoveel van de dood begreep. Inmiddels heb ik mijn eigen ideeën hierover ontwikkeld. Het pakket van tor-is-dood biedt voldoende ruimte om ook je eigen ideeën over de dood erin te verwerken.

Aan de slag

Door middel van de instructiekaarten en al het andere materiaal in het gezinspakket van tor-is-dood word je bij de hand genomen om aan de slag te gaan met het thema dood.

Wat gebeurd er na het overlijden? Hoe kun je afscheid nemen? Begraven of cremeren? Wat gebeurd er na de dood? En welke herinneringen heb je.

Ik heb het pakket van Tor-is-dood op de keukentafel gezet. Tijdens het uitpakken kijkt onze zoon nieuwsgierig mee.

Tijdens het voorlezen van de instructiekaarten valt het mij op dat onze zoon er soms zelf iets bij verzint. Ik ga er gewoon lekker in mee en lees soms even iets anders dan op de kaarten staat. Als we de doodskist aan het versieren zijn begint mijn zoon zijn eigen verhaal over tor te vertellen, hoe oud hij was en wat tor leuk vond om te doen.

Praten over de dood met kinderen

Even iets leuks tussendoor

Wat ik ook zo mooi vind aan dit pakket is dat er duidelijk ruimte gemaakt is om tijdens tor-is-dood plezier te maken.  Er zitten rietjes en opvulchips in het pakket. Met de rietjes blazen we de opvulchips van de tafel. We maken er een wedstrijdje van. Namelijk wie kan de meeste opvulchips van de tafelkant bij de ander blazen. Onze fanatieke zoon wint de wedstrijd.

Voor onze zoon is deze onderbreking even heerlijk, want zo lang is zijn spanningsboog nog niet.

Praten over de dood met kinderen
Even wat anders …

De begrafenis

Ik ga weer verder met de instructiekaarten. Op een gegeven moment mogen we de doodskist begraven in de tuin. Dus oude schoenen aan, schepje mee en naar buiten. Onze zoon zegt: dit is een mooi plekje op de hoek en begint te graven. Als we de doodskist in de grond hebben begraven en het zand erover ligt. Vraagt onze zoon: Dus nu zien we tor nooit meer terug?

Praten over de dood met kinderen

Herinneringen

Tussendoor hebben we onze glazen potjes gevuld met het emotiemateriaal. Dat zijn gelijk de mooie momenten om met je kind emoties te bespreken. Als je begint met je eigen emoties, dan kan je daarna je kind uitnodigen om meer over die van hem/haar te vertellen.

Op het eind zet onze zoon de gevulde glazen potjes in de vensterbank en zet de kaarsjes eromheen. Ik had hem verteld dat we de kaarsjes een keer kunnen aansteken om ons tor nog te herinneren.

Praten over de dood met kinderen

Tor is Dood is genomineerd voor de Dutch Funeral Awards

Hoe tof: Tor is Dood is genomineerd voor De Dutch Funeral Awards. Een tweejaarlijkse prijs bedoeld voor de bedrijven met het beste, meest innovatieve product of dienst binnen de uitvaart- en rouwbranche. De prijs is een initiatief van RememberMe.nl.

Praten over de dood met kinderen: meer over tor is dood

Wat een prachtig initiatief. Dit pakket is zo opgezet dat het educatief is op zowel hoofd- als hartniveau. Het is een mooie manier geweest om onze zoon kennis te laten maken met de dood en mij als moeder daarin te begeleiden. Nieuwsgierig naar dit creatieve en taboe-doorbrekende gezinspakket over de dood, kijk dan op www.tor-is-dood.nl en bestel je eigen gezinspakket. De prijs van een gezinspakket bedraagt €35.

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.