Zelf vetbollen maken: winterkost voor de vogeltjes

Nu de dagen weer korter en kouder worden hebben sommige dingen een beetje hulp nodig. De vogeltjes in onze achtertuin bijvoorbeeld. Op een druilerige zaterdagmiddag bedachten Bink, Charlie en ik ze te helpen met een paar vetbolletjes. Benieuwd hoe je dat doet? Zelf vetbolletjes maken? Het blijkt een simpel klusje met als resultaat dat de vogeltjes onze tuin goed weten te vinden. En dat vinden wij dan weer fijn want we worden zo vrolijk van dat getjilp.

Zelf vetbollen maken, wat heb je nodig?

Van ons, voor jullie, op een rijtje wat je nodig hebt om de tuin te voorzien van vetbolletjes. In ons geval ook de tuin van oma maar je kunt natuurlijk gewoon iets minder maken. Of meer wanneer je de hele buurt wil voorzien. Om 8 vetbollen in kopjes te maken gebruikten wij:

  • 8 oude kopjes
  • vogelzaad voor tuinvogels (ongeveer 1,5 kilo).
  • ongezouten vast frituurvet (wij gebruikten 2 blokken frituurvet samen 500 gram)
  • pan
  • 8 stokjes net iets hoger dan de kopjes. Ik gebruikt de stokjes uit een houten kleerhanger. Bink (10) heeft ze op maat gezaagd met een handzaag.
  • 8 reepjes karton
  • touw om de vetbollen in de kopjes mee in de boom te hangen
  • evt. kralen om te versieren

Ik kocht het vogelzaad bij de dierenwinkel om de hoek. Direct een dikke tip voor jullie: later zag ik bij de Good Old Wibra kleine zakjes vogelzaad, perfect om bollen mee te maken. Ik kan namelijk met mijn overgebleven zaden nog minstens 40 keer een vetbol maken.

zelf vetbollen maken
Het stokje waar de vogeltjes straks lekker op kunnen staan wordt op de plek gehouden door het kartonnetje.

Nog een dikke tip: ik ging met de kinderen naar de Kringloop en liet ze zelf kopjes uitzoeken. Dat vinden ze hartstikke leuk en zeg nou zelf: zo’n vintage kopje hangt toch een stuk leuker in de boom dan een papieren bekertje?

1. Voorbereiden van de kopjes voor de vetbollen

De kopjes prepareren we voordat we begonnen aan smelten van het vet. Om ervoor te zorgen dat de vogeltjes straks super relaxed kunnen genieten van alle zaadjes moet er namelijk in elk kopje een stokje worden gestoken. Dat stokje moet een paar cm. boven de rand van het kopje uitsteken. Om ervoor te zorgen dat het stokje in het midden blijft zitten wanneer het hete vet in het kopje gegoten wordt leg je een stuk karton over het kopje waar je het stokje doorheen prikt. Zie de foto hierboven.

zelf vetbollen maken
Het afgekoelde zadenmengel is klaar om in de kopjes te scheppen.

2. Het smelten van het vet

Nu de kopjes klaar zijn kun je het vet gaan smelten. Houdt er rekening mee dat het vet flink heet wordt en gebruik dus een pan die daar goed tegen kan. Zodra het vet gesmolten is (niet laten koken, alleen vloeibaar maken) kan de pan van het vuur en moet het vet een beetje afkoelen.

3. Zaden toevoegen

Daarna kunnen de zaden toegevoegd worden. Je krijgt een goede massa wanneer je een klein laagje vet overhoudt bovenop. Als alle zaden goed door het vet zijn geroerd is je mengsel klaar.

Nog 1 nachtje uitharden voordat ze kunnen shinen in de tuin.

4. Het zadenmengsel verdelen

Nu kun je het mengsel verdelen over de kopjes. Ik schoof het kartonnetje wat aan de kant. Je kunt het kartonnetje natuurlijk ook wat smaller knippen.

5. Af laten koelen van de zelfgemaakte vetbolletjes

Wanneer dat gedaan is zet je de kopjes een dag in de koelkast zodat ze goed kunnen stollen. Als de vetbollen de volgende dag helemaal zijn uitgehard kun je een touw aan het kopje knopen zodat je de kopjes kunt ophangen in de boom. Neerzetten op een tafeltje kan natuurlijk ook prima. Of versieren door een paar mooie grote kralen aan het touw te rijgen…

Hier thuis wordt er volop getjilpt door blije vogeltjes. Ze hebben de keuze uit maar liefst 8 kopjes en zitten elkaar dus nooit in de weg.

Over Susan

Meer blogs van Susan lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.