Slootjesdagen van IVN: samen de sloot in

Houd je schepnetje in de aanslag, want de IVN slootjesdagen gaan weer van start. Heb jij altijd al willen weten wie in de zomer op het water kan schaatsen, wie het snelste onder water kan zwemmen of wie de grootste rover in de vijver is? Kom naar de slootjesdagen en maak kennis met al die leuke waterbeestjes. Er staan IVN natuurgidsen voor je klaar die helpen om waterdiertjes te vinden en samen met jou proefjes doen met water. Wil je ook scharrelen langs de oevers van de sloot?

Slootjesdagen IVN

Naast dat het voor kinderen superleuk is om de sloot in te gaan, is het ook heel leerzaam. IVN wil kinderen door het organiseren van slootjesdagen, het belang van slootjes in Nederland laten zien. Hoe herken je een schone sloot? Welke waterdiertjes leven erin? En wat is plastic soep? Op de site van IVN wordt bijvoorbeeld uitgelegd hoe je aan de geur van de sloot al kunt ruiken hoe schoon een sloot is. Onze jongens zijn zeer onder de indruk van het begrip ‘plastic soep’, wat je natuurlijk overal voorbij ziet komen. Ik vind het prachtig om te zien hoe verontwaardigd kinderen hierover kunnen zijn en wat hun ideeën zijn om dit te voorkomen.

Slootjesdagen van IVN

Waterdiertjes vangen tijdens de slootjesdagen

Opa en Jurre op pad

Vorig jaar mocht onze middelste zoon Jurre met opa Harry mee naar de Slootjesdagen. Hij was al dagen zenuwachtig, want opa had hem verteld dat hij laarzen en oude kleren aan moest doen. ‘Ik denk dat ik opa mag helpen in de tuin’, aldus Jurre! Hoe groot was de verrassing dat opa een picknickmand mee had genomen, ze opa’s tuin voorbij reden en uitkwamen bij een grote sloot. De vrijwilligers van IVN stonden klaar om te helpen en hadden gezorgd voor alle benodigdheden; vooral heel veel schepnetjes.

Slootjesdagen van IVN

Enorm genieten!

De vangst

Jurre kon er geen genoeg van krijgen en heeft de hele middag in het water gestaan. Hij vond in zijn schepnetje allerlei diertjes. Het leuke was dat hij deze mocht determineren met een IVN natuurgids. Er waren zoekkaarten aanwezig voor elk kind en zo heeft Jurre zelf kunnen uitzoeken wat hij gevangen had. Vooral de ‘schaatsenrijder’ sprak enorm tot de verbeelding, want ‘hij loopt zo over het water mama!’. De vrijwilligers van IVN stonden klaar om alle vragen te beantwoorden en de kinderen aanwijzingen te geven.

Slootjesdagen van IVN

Speuren naar zijn vangst!

Voor herhaling vatbaar

Jurre en opa hebben een geweldige dag gehad en gaan dit jaar zeker weer. Op de site van IVN kun je het complete programma vinden. Op vele plekken worden deze slootjesdagen georganiseerd, bij sommige moet je je van tevoren aanmelden voor deze (gratis!) activiteiten. Om je kinderen alvast een beetje voor te bereiden, staan er leuke en interessante artikelen op de site. Mocht je niet aanwezig kunnen zijn bij één van de georganiseerde dagen, dan kun je ook een zoekkaart bestellen en met een eigen netje aan de slag gaan. Succes verzekerd!

Slootjesdagen van IVN

Naar deze foto kan ik blijven kijken!

Over Famke

Meer blogs van Famke lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.