10 x Leuke musea met kinderen in Twente en omgeving

Door

Laatste update: september 2023

Hoe leuk is het om af en toe met je kinderen een museum te bezoeken. En in en om Twente zijn er een paar hele gave te ontdekken. We hebben 10 leuke en verrassende musea voor je op een rijtje gezet, die allemaal leuk zijn om met kinderen te bezoeken.

Kinderen gaan een museum vaak heel anders door dan jijzelf, soms is dat lastig maar eigenlijk is het ook heel mooi. Kinderen zien vaak juist net die kleine dingen die jou niet opvallen. Veel musea hebben leuke kinderrondleidingen of kinderprogramma’s.

#1 De Museumfabriek (Enschede)

De Museumfabriek is een museum voor de hele familie. Met wisselende tentoonstellingen. In de Makerspace kun je lekker creatief aan de slag gaan, erg leuk voor de afwisseling.

Rondom de vakanties worden er altijd allerlei leuke extra activiteiten georganiseerd. Op de website zie je precies wat er te doen is.
Meer informatie: www.museumfabriek.nl

MuseumFabriek
MuseumFabriek

#2 Museum buurtspoorweg (Haaksbergen)

Ga terug in de tijd en stap in de stoomtrein! Tussen Haaksbergen en Boekelo rijdt een fantastische stoomtrein. Voor, tijdens en na de rit leer je ook nog eens van alles. Een machtig mooi uitje voor alle leeftijden!

Voor meer informatie: www.museumbuurtspoorweg.nl
buurtspoorweg

#3 Wonderryck (Denekamp)

In Denekamp vind je het oudste natuurhistorische museum van Nederland: Natura Docet Wonderryck. Het is echt een museum voor jong en oud. Er is een enorme collectie bijzondere dieren en fossielen in de wonderkamers van het museum. In het Funky Forest kun je je eigen bos bouwen. Tijdens de schoolvakanties worden er altijd leuke activiteiten georganiseerd.

Natura Docet Wonderryck Twente

#4 Oyfo Techniekmuseum (Hengelo)

Op het Hazemeijer terrein in Hengelo vind je Oyfo Techniekmuseum. Een heel gaaf en interactief museum dat volledig in het teken staat van techniek. Tijdens de vakanties kun je bij Oyfo Techniekmuseum weer leuke, grappige of interessante technische Doepakketjes maken! In de museumshop kun je zien wat je allemaal kunt maken. Denk aan een borstelrobot, een spookslot, een vlinder die rondvliegt op zonne-energie. Parkeren doe je gratis voor de deur en naastgelegen horecazaak ‘LUST’ is leuk om te combineren met je bezoek!

Meer informatie: www.oyfotechniekmuseum.nl

Oyfo_Hengelo_Techniekmuseum

#5 Natuurmuseum de Holterberg (Holten)

In de bossen in Holten, op de Holterberg vind je Natuurmuseum de Holterberg. Natuurmuseum Holterberg in Holten is bekend om zijn diorama’s; levensgrote ‘kijkdozen’, die een prachtige blik op de dierenwereld geven. In de diorama’s zijn allemaal levensechte scenes uitgebeeld en in ieder tafereel staan de dieren centraal. Door de geschilderde achtergronden is het net alsof je midden tussen de dieren staat. Een grote belevenis voor kinderen!
Het museum is geschikt voor alle leeftijden en in de schoolvakanties zijn er altijd verschillende kinderactiviteiten die worden georganiseerd. In het museum is een kinderspeurtocht, zodat de kinderen lekker door het museum kunnen speuren. Na het museumbezoek is een bezoek aan het Bos van Daantje Das aan de overkant zeker een aanrader!


Meer informatie: Natuurmuseum de Holterberg

Woodys Holten

#6 Palthe Huis (Oldenzaal)

Het Palthe Huis in Oldenzaal was het woonhuis van de familie Palthe. Johannes Palthe, een predikant en grootgrondbezitter, kocht in de 18e eeuw de voormalige stadsboerderij die in de 17e eeuw was verbouwd tot een deftig woonhuis. Drie generaties Palthe hebben in het Palthehuis gewoond, totdat in 1928 de kleindochter van Johannes Palthe, Gulia Palthe, overleed en het huis een museum werd. Bij een bezoek is het alsof je in een tijdmachine stapt. Leuk voor jong en oud!

Voor kinderen is er een leuke kinderactiviteit: ‘het Mysterie van de Gouden Haarspeld’. Met een tablet in de hand gaan ze op avontuur door het museum met als uiteindelijke doel het mysterie van de gouden haarspeld te ontrafelen!

Meer informatie: www.palthehuis.nl

kinderfeestje in het museum
Kinderfeestje in het Palthe Huis

#7 Speelgoedmuseum (Deventer)

Het Speelgoedmuseum in Deventer heeft de grootste speelgoedcollectie van Nederland. Hoe zag de speelgoedwereld er eigenlijk uit in en hoe ziet het er nu uit? In de binnenstad van Deventer vind je deze parel van een museum. Een leuk extraatje is de spelletjesroute die je door Deventer kunt doen. Al spelend ontdek je Deventer. De route is af te halen aan de balie van het museum.

Meer informatie: www.hetspeelgoedmuseum.nl

#8 Bonami Computermuseum (Zwolle)

In het Bonami Games en Spelcomputermuseum in Zwolle beleef je de geschiedenis van de flipperkast, arcadekast, spelcomputer en (home)computer. Naast het erfgoed uit een prachtige, vervlogen tijd, kijk je ook naar de technologische ontwikkelingen van de toekomst.

Het museum biedt verschillende interactieve mogelijkheden, onder andere op het gebied van virtual reality. Ook de nieuwste spelcomputers zijn in het museum aanwezig en bespeelbaar. Bezoekers kunnen op hun gemak diverse game consoles ervaren en de nieuwste games spelen. Een leuk en interactief uitje voor alle generaties!

Meer informatie: www.computermuseum.nl

#9 Memory museum (Nijverdal)

In de vaste expositie van het Memory Vrijheidsmuseum in Nijverdal beleef je stap voor stap de Tweede Wereldoorlog, vanaf de opkomst van het Nationaalsocialisme in Duitsland tot en met de bevrijding van Overijssel. Hoe heeft de Tweede Wereldoorlog kunnen ontstaan? Hoe heeft de bezetter ons vijf jaar lang onderdrukt en onze vrijheden afgenomen? En wat voor invloed heb jij op je eigen vrijheid of op de vrijheid van iemand anders? Kinderen van 8 tot 12 jaar kunnen een leerzame route lopen langs elf kistjes met vragen.

Meer informatie: www.memorymuseum.nl

#10 Brandweermuseum Rijssen en Borculo

In zowel Rijssen als Borculo vind je een brandweermuseum. Brandjes blussen, voertuigen bekijken, en alle materialen die nu en toen gebruikt werden van dichtbij bekijken? Dat doe je in het brandweermuseum! Bij het museum in Borculo is er voor de kinderen een leuke puzzelroute door het museum.

Voor meer informatie: www.brandweermuseum.nl in Rijssen en www.brandweermuseumborculo.nl in Borculo

Nog meer leuke musea met kinderen in Twente en omgeving

Heb jij tips voor leuke musea met kinderen in en om Twente? We zouden het superVETTT vinden als je ze met ons deelt. Dat kan door hieronder een berichtje achter te laten!

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.