21 tips voor het schrijven van een Sinterklaasgedicht

Sinterklaas een kinderfeest? Nee hoor. In december geniet ik elk jaar weer van de surprises, gedichten en verassingen die over en weer door de woonkamer gegeven worden. Slaat bij jou altijd de paniek toe, als je weer een sinterklaasgedicht moet schrijven? Moet jij nog een sinterklaasgedicht schrijven, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Hulpsinterklazen opgelet! In deze blog deelt Nienke de allerbeste tips voor het schrijven van een Sinterklaasgedicht.

Geen Sinterklaasfeest zonder gedicht

Hoewel Sinterklaas toch echt een kinderfeest is, kijk ik elk jaar zelf stiekem ook wel uit naar het pakjesfeest. Lekkers op tafel, samen liedjes zingen en lekker gek door de woonkamer dansen. En natuurlijk ook de spanning: is de Sint mij dit jaar ook weer goed gezind? Ja hoor, elk jaar staan er cadeautjes voor de kleine (en grote) kinderen voor de deur. Mijn favoriete cadeautjes? Zelfgemaakte surprises met een leuk gedicht. Voor mij maakt een Sinterklaasgedicht het 5 december feestje compleet. Lees vooral vooral verder als jij wel wat goede tips voor het schrijven van een Sinterklaas gedicht kunt gebruiken.

Tips voor het schrijven van een Sinterklaasgedicht

 • Begin op tijd! Hoe eerder je begint met nadenken, des te meer inspiratie je krijgt. Ben je ook dit jaar weer te laat begonnen? Het komt vast goed. Er zijn genoeg dichters die juist beter last minute presteren.
 • Heb je geen idee waar je moet beginnen? Probeer het eens via een gestructureerde aanpak: pak pen en papier en start een brainstorm of een mindmap. Schrijf steekwoorden op over de persoon voor wie jij een gedicht maakt. Denk aan: persoonlijke eigenschappen, lievelingseten, hoogte of diepte punten van afgelopen jaar, hobby’s, verslavingen, de gekochte cadeautjes, blunders, nieuwtjes, favoriete tv programma’s, sportprestaties, noem maar op. Ken je de ontvanger niet goed? Wees een goede rechercheur en pluis Insta accounts, Facebook en Pinterest uit. Na de brainstorm ga je alle woorden die met elkaar te maken hebben groeperen. Om vervolgens te ontdekken over welke onderwerpen of thema’s je het meeste kunt vertellen in jouw gedicht.
 • Bedenk van tevoren welk rijmschema je gaat gebruiken. ABAB of ABBA of ABCABC zijn veel gebruikte rijmvormen. Moet het altijd rijmen? Nee hoor, ik vind het juist wel grappig als het soms net niet rijmt of als je een Nederlands woord net iets moet uitspreken om het op een Engels woord te laten rijmen (of andersom)
 • Houd het simpel: maak een gedicht in de vorm van een jaaroverzicht waarin je alle bijzonderheden van het afgelopen jaar doorneemt. Je zal zien: er valt genoeg te melden.
 • Gebruik grappige zinnen uit (sinterklaas)liedjes en probeer daar op door te borduren. Zoals het rijmpje van mede Tukker Herman Finkers zegt: “Poëzie zo moeilijk nie, op alles rijmt wel iets. Behalve dan op waterfiets, op waterfiets rijmt niets.”
tips voor het schrijven van een sinterklaasgedicht

Meer tips voor het schrijven van een Sintgedicht

 • Smokkelen mag hoor. Is de afspraak dat je één A4-tje moet vullen? Laat steeds weer één alinea terugkomen, net zoals in een lied. (Of gebruik een groot lettertype)
 • Gebruik het Sinterklaasjournaal als inspiratiebron. Elk jaar is er wel een wederkerend thema. Tadaa…het idee voor jouw gedicht is geboren.
 • Grappen en het ‘randje opzoeken’ in een gedicht mag. Maar tijdens pakjesavond zit niemand te wachten op rode oortjes of tranen. Houd het leuk en sluit af met een veer in de welbekende bips of een groot compliment.
 • Zeuren over een mager verlangenlijstje of lang wachten op de wensenlijst is ook een ideale start voor een gedicht. Voor je het weet ben je vier alinea’s verder. Dat zelfde geldt voor de laatste alinea’s waarin Sint moppert over de gevraagde cadeaus. Te duur, te veel of altijd hetzelfde wensenlijstje.

Nog een paar laatste tips en tricks

 • Maak gebruik van een online woordenboek, zoals die van Van Dale. Vind je geen geschikt rijmwoord of rijmt er op het laatste woord niets? Probeer dan eens de synoniemenlijst in Word en schrijf de zin opnieuw.
 • Schrijf een gedicht op een plek die jou inspireert of op een moment dat je anders op je mobiel zit te kijken of toch niets anders kan doen. Zo dicht ik graag in tijdens een wandeling of op de fiets. Maar schrijven tijdens de zwemles, een voetbalwedstrijd op tv of in een wachtkamer bij de tandarts werkt ook prima.
 • Leg in de periode voor 5 december een kladblok met pen naast je bed. Vaak komen de beste ideeën net voordat je gaat slapen. Als je deze niet noteert ben je het vaak de volgende ochtend weer vergeten.
 • Lees het gedicht voordat je het uitprint nog even hardop voor. Je hebt dan sneller oog voor taalfouten. Bovendien hoor je meteen of het lekker loopt.
Tips voor het schrijven van een Sinterklaasgedicht

Een echte no-go

Doe jezelf en een ander een plezier: kopieer nooit hele gedichten van internet en gebruik ook geen gedichtengenerator. Dat vind ik een no-go. Het Sinterklaasfeest gaat om het aandacht hebben voor elkaar, toch? Niets is zo’n ongelooflijke afknapper als een onpersoonlijk gedicht. Een paar zinnen ‘citeren’ of online dicht inspiratie opdoen mag natuurlijk wel.

8 x een origineel Sinterklaasgedicht

Je hebt nu genoeg tips voor het schrijven van een Sinterklaasgedicht. Ben je op zoek naar een origineel gedicht? Deze 8 originele dichttips helpen jou zeker om een VETTT gedicht te schrijven.

 1. Schrijf een coole Pietenrap! (inclusief gouden ketting, pet, zonnebril etc voor diegene die het gedicht mag voordragen)
 2. Maak een gedicht op een bekende melodie en laat de voorlezer het gedicht zingen.
 3. Vraag hulp aan een kleuter. Kleuters vinden het vaak  heerlijk om te rijmen. Roep een woord en vraag aan een 4- of 5 jarige wat er op dat woord rijmt. Je krijgt zo de meest grappige en onzinnige gedichten. Erg leuk als je een gedicht voor opa of oma moet schrijven
 4. Voor de betere dichters deze leuke tip: het doorgeefcadeau met gedicht… In het kort komt het er op neer dat er in de laatst ingepakte pakje een cadeautje met gedicht zit voor de persoon die je hebt. Maar voordat het cadeau bij deze persoon is, gaat de doos in een doos in een doos etc van hand tot hand met een kort gedichtje erop. De naam op het pakje is de naam van degene die het gedicht mag voorlezen en vervolgens staat er in de laatste zin of alinea naar wie de verrassing nu weer mag. Je hebt dus een heleboel korte gedichten en lagen met dozen en/of lagen papier die uitgepakt moeten worden, voordat het pakje de rechtmatige eigenaar bereikt. Geeft een erg leuk effect,  vooral als het pakje halverwege al een keer langs de ontvanger is geweest.
 5. Recycle jouw eigen gedichten. Toen ik voor de derde keer binnen vijf jaar hetzelfde lootje kreeg, heb ik twee oude Sinterklaasgedichten opnieuw gebruikt. Vervolgens heb ik daarna nog een paar alinea’s besteed aan het ‘hoe kan het nou dat er geen lampje is gaan branden’ en ‘wie is er nou een dagje ouder: Sint of jij”. Dit gedicht had ik in een mum van tijd geschreven.
 6. Op de middelbare school had ik het ‘geluk’ dat mijn leraar Nederlands mijn lootje had getrokken. Hij schreef 16 kantjes vol over de klas en over mij. Fantastisch (en gênant natuurlijk ook voor een puber) Een leuke uitdaging toch? Je kan de hele familie erbij betrekken.
 7. Maak een zogenaamde ‘bruiloft ABC’ in dichtvorm om de voorlezer een beetje te plagen.
 8. Maak een gedicht in rebus vorm. Gebruik afbeeldingen uit tijdschriften of print afbeeldingen uit.
Tips voor het schrijven van een Sinterklaasgedicht

Nou, piece of cake toch? Vergeet niet: je bent vaak een betere dichter dan dat je zelf denkt. Lukt het echt niet? Misschien moet je dan toch wat meer tijd in een leuke surprise steken. VETTT blogger Danielle deelt 10x leuke en makkelijke Sinterklaassurprises.

Over Nienke

Meer blogs van Nienke lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.