Wat is AVI? Een uitleg over de leesniveau’s

Door

Er komt een dag dat jouw kind thuis komt en het over AVI heeft. Of dat de docent het laat vallen. Toen ik dit voor het eerst hoorde, was het complete abracadabra. Totaal geen idee van wat het is. Wat is AVI en hoe werkt het?

Als kinderen in groep 3 starten wordt er veel gelezen en gaan kinderen vaak thuis met zin of tegenzin 🙂 ook aan het lezen. AVI staat voor: Analyse Voor Individualiseringsnormen. Het AVI-niveau is een maatstaf voor de leesvaardigheid van kinderen en de moeilijkheidsgraad van kinderboeken. Het is gekoppeld aan de meetniveaus van CITO.

Als je het niveau van je kind weet, helpt het je om de juiste boeken te zoeken die op dat moment passen bij je kind. Zo krijg je niet te makkelijke boeken maar ook niet te moeilijke en zijn ze dus afgestemd op het leesniveau van jouw kind.

Tip van een Bibliotheek medewerker: “Lezen op het juiste niveau is belangrijk voor het leesplezier van het kind. Avi zijn richtlijnen die handig kunnen zijn. Maar ieder kind is anders, bij de Bibliotheek raden ze aan om het kind zelf het boekje te laten lezen.  Het kind heeft vaak plezier in lezen als het hem of haar goed afgaat en plezier maakt dat er vaker een boek wordt gepakt en vaker een boek pakken maakt verbetering in leesniveau.

AVI in de Bibliotheek

De Bibliotheek is de ideale plek om op zoek te gaan naar passende boeken. Bij de Bibliotheek Enschede ging ik alvast op zoek voor mijn dochter die straks in groep 3 start.

Verschillende AVI-niveau’s

In totaal zijn er 12 niveaus waar de kinderen in de basisschoolleeftijd doorheen gaan. Dat start in groep 3 en loopt vaak door tot groep 7. Er zijn 2 leesniveas met een iets andere aanduiding, dat zijn:


1. AVI-start
2. AVI-plus

AVI-start is voor de beginnende lezertjes. AVI-plus volgt op AVI-E7 en geeft aan dat het leesniveau boven het gemiddelde van leerlingen aan het eind van groep 7 ligt.

Een overzicht van de AVI-niveu’s

AVI-Start: Dit is het allereerste niveau, vanaf het moment dat jouw kind interesse heeft in lezen of vanaf begin groep 3. Klik hier om AVI-Start boeken te bestellen. Onderstaande AVI-Start boeken heb ik als tip gekregen van Bibliotheek Enschede:

  1. Suske en Wiske Junior PAK ME DAN 
  2. Een beer in de tuin (Elisa van Spronsen)
  3. Een gat in de zee (Monique van Hest) 

AVI M3: dit is het gemiddelde niveau van Midden groep 3. Bekijk hier AVI M3 boeken.

wat is avi
De niveaus vind je op de kaft en soms op de voorkant van het boek.

AVI E3: het gemiddelde niveau van eind groep 3. Bekijk hier AVI E3 boeken.

Vervolgens gaat dat door met M4, E4, M5, E5, M6, E6, M7 en E7.

De verschillende niveau’s zitten dus vrij simpel in elkaar. Het is handig om aan jouw kind of aan de onderwijzer te vragen op welk niveau je zit zodat je passende boeken kunt aanbieden.

avi hoe werkt het
Vanaf eind groep 4 vind je boeken in de rekken ‘Samen Lezen’

Bibliotheek: gratis voor iedereen van 0 t/m 17 jaar

Wist je dat de Bibliotheek gratis is voor iedereen van 0 t/m 17 jaar? Het jeugdabonnement kun je kosteloos afsluiten, met het jeugdabonnement leen je gratis boeken, tijdschriften, cd’s en bladmuziek, maar ook luister je gratis luisterboeken en lees je kosteloos E-books. Meer weten? Kijk hier voor de informatie over Bibliotheek Enschede.

Op de site van de Bibliotheek kun je boeken zoeken op Avi niveau. Je tikt dan in de zoekbalk “AVI” in, vervolgens kun je aangeven voor welke niveau je boeken wilt zien.

NIEUWS: Bibliotheek Prismare weer geopend vanaf 4 september 2023

De Bibliotheek locatie Prismare (Roombeek) is compleet verbouwd. Vanaf 4 september kun je hier weer terecht op de nieuwe plek op de begane grond. In de hal vind je boekendisplays, een leestafel en een gezellig terras waar je wat kunt drinken.

In de locatie vind je vooral jeugdboeken voor de leeftijd 0 tot 12 jaar en er is een bescheiden collectie voor volwassenen. Bovendien kun je kiezen voor Prismare als afhaallocatie van je reserveringen.

De locatie is geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 21.00 uur geopend.

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met Bibliotheek Enschede

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.