Boaz kan zwemmen! Over de zwemles bij het Twentebad en het einde dat in zicht is…

Door

Boaz staat aan de rand van het zwembad. Teentjes over de rand. Onder hem is het water 1 meter 95 diep. 195 centimeter. Zo groot is Boaz helemaal niet. Als hij springt, gaat hij kopje onder. Al zou hij op zijn tenen gaan staan, dan nog komt hij niet met zijn neusje boven water. Hij staat met zijn teentjes over rand en ik hou mijn hart vast. En dan, springt hij! Ik hoor hem nog net “bommetje” roepen voor hij daadwerkelijk kopje onder gaat en… bovenkomt! Met gemak draait hij zich op zijn rug en zwemt nog een klein stukje door voordat hij de kant weer op zoekt en uit het water klimt. Boaz kan zwemmen!

Zwemles bij het Twentebad zwemles twentebad Zwemles bij het Twentebad

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een paar maanden geleden had ik nog weinig vertrouwen in zijn zwemkwaliteit. Vanuit de kantine kan ik hem op een tv-scherm goed in de gaten houden. Terwijl alle andere kindjes in zijn groepje keurig in rechte lijnen door het peuterbadje zwemmen, zwemt Boaz standaard de andere kant op, om halverwege het zwembad ergens een koprol te doen of een halve handstand. Een dromer die zelfs met een drijver om zijn buik nog regelmatig moest gaan staan in het ondiepe water, omdat hij totaal de weg kwijt is. Toch krijgt hij een paar weken later een sticker én een brief. Hét briefje! Het briefje waarop staat dat ook Boaz zo goed kan zwemmen dat hij naar badje vier mag!

De eerste drie fases – badjes genoemd – bevinden zich in het ondiepe peuterbad. Hier worden de basistechnieken van de borstcrawl, rugcrawl en schoolslag aangeleerd. Ook wordt hier de conditie van de kinderen een beetje opgebouwd, zodat ze steeds sterker worden en steeds verder kunnen zwemmen. Maar hier kunnen ze als ze moe zijn, of de weg kwijt, nog wel gaan staan. Met hun voeten plat op de bodem en hoofdjes boven water wel te verstaan!

Hoewel ik dus niet veel vertrouwen in de zwemkwaliteiten van mijn zoon heb, heeft zijn badjuffrouw dat wel. En ik heb vertrouwen in haar. De groepjes waarin zwemles wordt gegeven zijn klein. Er zitten in het groepje van Boaz maar acht kindjes en ieder kind kan hierdoor goed in de gaten worden gehouden en goed worden beoordeeld. Als zij denkt dat Boaz er klaar voor is, dan geloof ik haar op haar woord! Boaz twijfelt ook geen seconde en is alleen maar superenthousiast over deze stap! Thuis wordt dan ook direct enthousiast zijn nieuwe sticker in zijn SpettersBoek geplakt!

Niet alleen krijgt hij een sticker en een vrijbrief om naar badje vier te gaan, er wordt meteen medegedeeld dat hij vanaf badje vier iedere week met kleren aan moet zwemmen. Nu is hij gelukkig al gewent om met een T-shirt aan te zwemmen. De eerste keer dat hij dat moest, was er toch even paniek en volgde een klein dramamomentje, maar nu ziet hij er helemaal niet tegenop. Zelfs de korte broek en de waterschoenen die aan zijn zwemoutfit worden toegevoegd, maakt hem niet angstig en er volgt geen drama. In de kleedkamer oefent hij in vol ornaat nog even zijn duikmoves. Dit lukt ook met kleren aan en dus kan hij gaan!

 

Zwemles bij het Twentebad

Het grote voordeel van badje vier (voor mij dan) is dat ik hem vanaf nu vanaf de tribune kan zien zwemmen. Dat is zo veel leuker dan hem zien zwemmen op een tv scherm én, zo stel ik mezelf gerust, mocht hij kopje onder gaan, dan spring ik vanaf de tribune zo het water hem in om hem te redden! Onzin natuurlijk, want hij is bij zijn nieuwe badmeester in veilige handen, maar toch vind ik het wel een fijne gedachte!

En dus zie ik hem vanaf nu op een paar meter van mij af in het diepe plonzen. En vervolgens nog een keer. En daarna volgt een halve koprol vanaf de kant. En een halve salto. En iedere keer, net voordat hij het water raakt, hoor ik hem “bommetje” roepen. Waar hij de eerste paar keer nog een drijver om zijn middel heeft, springt hij al snel zonder drijver met evenveel gemak én plezier, het water in! Mijn hart, die ik nog steeds vasthoudt, barst van trots uit elkaar! Mijn kind kan zwemmen! Op naar het diploma!

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!
1 Comment
  • Kelly
    november 1, 2017

    Super leuk Stephanie! Dat hij zo goed door mag gaan en op naar zijn diploma 🙂
    Groetjes van de zwangere Badjuf (Kelly)