#1 Mentale veerkracht bij kinderen. Debbie van Buro Ego aan het woord.

Door

Debbie van der Lei is docent basis onderwijs in Enschede. Naast haar baan als leerkracht runt ze ook haar eigen praktijk in Enschede: Buro Ego. Met Buro Ego begeleidt Debbie kinderen en ze verzorgt trainingen voor kinderen. In een reeks van twee gastblogs zal Debbie meer achtergrond informatie geven over interessante thema’s rondom kinderen en opvoeding. In deel 1 neemt ze de lezers van Vettt mee in (mentale) veerkracht.

buro ego
Debbie van der Lei van Buro Ego

Wat is mentale veerkracht?

Veerkracht is als springen op een trampoline, je veert terug na iedere tegenslag. Ik vergelijk het ook met een springveer. Als je een springveer indrukt springt deze weer terug in de oude vorm zodra je loslaat.

Kinderen krijgen in hun leven te maken met tegenslagen, teleurstellingen en uitdagingen. Ieder kind reageert daar verschillend op. Kan je kind zich achteraf weer herpakken of past het zich juist aan in stressvolle situaties? Veerkracht heeft dus alles te maken met hoe je ergens mee omgaat. Hoe fijn is het als kinderen leren goed om te gaan met moeilijkheden, veranderingen en tegenslagen die stress geven. Hoe groter de veerkracht, hoe beter je kind kan omgaan met stress en tegenslagen.

Veerkracht kun je trainen

Als je kind moeilijke situaties uit de weg gaat dan leert hij of zij hier niet mee om te gaan. Gelukkig kun je veerkracht trainen, net als een spier. Iedereen kan zijn veerkracht verbeteren door te oefenen en vol te houden.

Je kunt je kind leren om te gaan met stress en niet om stress te vermijden. Hoe je dat doet? Door bijvoorbeeld als ouder ruimte te geven aan de nare gevoelens en negatieve emoties die bij stress kunnen horen, deze te benoemen en te erkennen. Vervelende gevoelens horen bij het leven: ze zijn onmisbaar en nodig. Je kind leert dan zijn of haar eigen ‘stress’-signalen te herkennen en ze te uiten zodat deze niet worden weggedrukt en opgehoopt. Neem de tijd om te kijken door welk probleem die emoties getriggerd zijn. Bijvoorbeeld door te zeggen “Ik wil je graag helpen uitzoeken waardoor je boos bent zodat we dat kunnen oplossen.”

Omdenken bij kinderen

Je kunt je kind leren omdenken in bepaalde situaties. Door het minder negatief te bekijken maar het positiever te interpreten, heeft je kind minder last van vervelende gevoelens. Bijvoorbeeld: “Het lukt mij nooit, ik kan het toch niet!” te veranderen in: “Plan A werkte misschien niet maar gelukkig is daar altijd nog plan B”, of “Het is leuk om iets niet te kunnen want dan kun je iets nieuws leren.”

Het is leuk om iets niet te kunnen want dan kun je iets nieuws leren!

Leer je kind steun en hulp te accepteren of dat op te zoeken bij familie en vrienden. Als je kind zich gesteund voelt door zijn omgeving, herstelt hij sneller van spannende ervaringen en hij leert hierdoor steeds beter omgaan met stressvolle situaties. Kun je wel wat inspiratie op het gebied van omdenken gebruiken? Berthold Gunster, bekend van ‘Omdenken’ schreef een boek ‘Omdenken in opvoeding’.

Jijzelf als rolmodel

Uiteraard helpt een goed rolmodel je kind om nieuwe dingen te leren. Als ouder ben je tot in de puberteit het belangrijkste rolmodel voor je kind. Leg daarom uit hoe jij omgaat met tegenslagen en waarom je dit zo doet. Door open met elkaar hierover te praten help je je kind zich te ontwikkelen tot een veerkrachtig persoon.


Buro Ego: begeleiding en training voor kinderen en pubers

De focus van Buro Ego bij begeleiding en trainingen ligt op kansen en mogelijkheden zien bij kinderen en pubers. Die benadering zorgt voor motivatie en positieve emoties, deze zijn beiden belangrijk voor een verhoogde veerkracht.

Vaak begin ik het kind te vragen naar waar het allemaal goed in is en wat het leuk vindt. Meestal leidt dit tot grote verbazing; ‘Ik kom toch hier bij jou, omdat ik niet zo goed ben in…(vul maar in)?’. Dit neemt eigenlijk meteen een stukje spanning weg waardoor er mooie gesprekken kunnen ontstaan.

Eigenlijk zijn kinderen net ‘grote mensen’. Hebben we allemaal niet het gevoel nodig gezien en gehoord te worden? Door de ontspanning die ontstaat tijdens zo’n gesprek over wat er wel goed gaat ontstaat ineens heel makkelijk de ruimte om ook te kijken naar waar het kind zich nog in kan verbeteren zonder dat het zich tekort voelt schieten. En als je dát bereikt hebt, dan krijg je als vanzelf het kind te zien met alle kwaliteiten, talenten en eigenheid. De volgende stap is om die dan in te zetten voor dingen die nog niet lekker gaan en als probleem worden ervaren.

Training LEF en Mindset van Buro Ego

Heb jij het idee dat jou kind wel wat steun kan gebruiken bij veerkrachtiger worden? Buro Ego verzorgt twee trainingen die alles te maken hebben met veerkracht. De training Mindset (7 tot 11 jaar) en de training LEF (11 tot 16 jaar). Een training bestaat uit 7 sessies, waarbij je kind 1 op 1 met Debbie aan de slag gaat.

Heb jij het idee dat de begeleiding en trainingen van Buro Ego iets zijn voor jouw kind? Neem gerust een kijkje op mijn website of neem contact op met Debbie van Buro Ego voor een vrijblijvende kennismaking: Buro Ego.

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.