Ik deed mee aan een cursus: Opvoeden zonder Punthoofd

‘Schiet nou op, ik heb het nou al 5x keer gezegd!” Ons ochtendritueel, mijn dochter vertikt het om te eten en hoe harder we aandringen of straffen het heeft geen zin. Sterker nog ze begint te schreeuwen of te huilen als we ons met haar trage eetgewoonte bemoeien en ze trekt helemaal weg in haar eigen wereldje. Na ruim een half uur heeft ze eindelijk haar ontbijt op. Mijn zoon daarentegen eet snel en netjes zijn ontbijt op. Ieder kind is anders, uniek. En ik denk dat ik voor iedere ouder spreek, of je het nu samen doet of alleen, of je de rust zelve bent of snel je geduld verliest, of je nu een voorbeeldkind of een druktemaker hebt, er komt een moment dat je een punthoofd krijgt van die kleine pummel.

Een kind opvoeden is hard werken. De Cursus Opvoeden zonder Punthoofd van Kindercoachpraktijk Jong helpt je in je strijd en geeft je een andere blik op opvoeden en op jezelf. Spannend? Integendeel, ik heb de cursus gevolgd en vond het eigentijds en gezellig. Hieronder beschrijf ik mijn ervaring.

Cursus opvoeden zonder punthoofd

Verbinding

De beschrijving van de cursus Opvoeden zonder Punthoofd spreekt mij op meerdere fronten aan. De cursus biedt aan dat je leert om ontspannen te genieten van je kind, en motiveert om anders te gaan denken over je eigen handelen en de behoeften van je kind. Klinkt goed, en het is maar twee avonden. Binnenkort start ik met een nieuwe baan en heb ik minder tijd voor mijn kinderen. Hopelijk biedt deze cursus snel een paar tips om de sfeer in huis in de ochtend te verbeteren. Tijdens de twee cursus avonden is het gezelschap klein en in balans, er zijn zowel vaders als moeders.

Kindercoach Rebecca deelt zelf open haar eigen ervaringen als ouder en hierdoor voelen alle deelnemers zich vrij om eigen ervaringen te delen. Eigenlijk is de onderlinge verbinding snel gelegd en is het heel gezellig, de verhalen die gedeeld worden zijn erg herkenbaar en de tijd vliegt voorbij.

Bewust ouderschap

Bewust ouderschap

Na de geboorte van je kind kom je er als ouder of opvoeder snel achter dat je kunt zoeken wat je wilt in die ‘doos’, een handleiding zit er echt niet bij. In de opvoeding heb je een aantal informatiekanalen waar je uit kunt putten: je eigen opvoeding, luisteren naar goedbedoelde adviezen, het lezen van opvoedboeken en uitproberen, uitproberen, uitproberen. Na het eerste zware jaar van het voeden begint het opvoeden van je kind. En dit opvoeden wordt steeds complexer naarmate je kind de pubertijd nadert.

De term bewust ouderschap wordt vaak in de Cursus Opvoeden zonder Punthoofd en de bijbehorende reader genoemd. De term zelf spreekt mij niet zo aan, het klinkt wat zweverig, de uitleg die kindercoach Rebecca geeft spreekt mij wel erg aan.

Lange termijn doelen

Als bewuste ouder richt je je op de lange termijn doelen voor je kind, niet het korte termijn doel zoals straf en beloning. Door bewust bezig te zijn met wat je doet, kijk je anders tegen de opvoeding aan en conflict en strijd nemen af en aandacht en communicatie nemen toe. Klinkt super, maar hoe werkt dat dan? Rebecca daagt mij uit om mijn eigen voorbeelden te benoemen om vervolgens samen met haar het voorbeeld te ontrafelen.

Gedurende dit ontrafelen word ik geprikkeld naar mijn eigen gedrag te kijken, te spiegelen. Even terug naar mijn dochter en ons ochtendritueel. Wat doe ik zelf als we aan de ontbijttafel zitten? Eigenlijk zit ik niet aan de ontbijttafel met mijn dochter, want ik ben in de keuken bezig: tassen pakken, afwasmachine uitruimen, enzovoort. Als mijn zoon klaar is met ontbijten verdwijnt hij van tafel en zit mijn dochter helemaal alleen. Sporadisch zoef ik langs haar heen om haar aan te sporen om te gaan eten. Niet echt een gezellige start van de dag.

Spiegelen

Spiegelen

Het gedrag van onze kinderen raakt ons. Zij blij, wij blij. Zij huilen, wij troosten, geïrriteerd of boos. Dit spiegelgedrag klinkt logisch. Kinderen vertonen hetzelfde spiegelgedrag bij ons. Wij zijn de grootste voorbeelden voor onze kinderen. Wij boos, zij verdrietig. Wij blij, zij knuffelen. De Cursus Opvoeden zonder Punthoofd geeft je mee hoe je jezelf kunt herkennen in je kind of je kind nu een kleuter of een puber is.

Dit vergt nogal wat lef, want durf ik naar mijzelf te kijken? Door me in mijn eigen kind te verplaatsen, mijn eigen mini-me, herken ik snel behoeften en maak ik weer verbinding met mijn kind. Ik zie in dat mijn dochter in de ochtend treuzelt met haar ontbijt omdat ze aandacht wil in plaats van dat ik haar opjaag. Het is toch gezellig samen de dag rustig te beginnen. In veel gevallen heeft boos worden geen zin, maar kan ik beter uitleg geven waarom ik wil dat ze ontbijt en hoe ik me daarbij voel. Kinderen begrijpen meer dan je denkt. De handvatten die ik meekrijg na de eerste cursusavond werken en geven direct meer verbinding en rust bij mij en mijn kinderen.

Stoplicht

Niets is zo lastig als het doorbreken van gewoontes. Van mijn ouders heb ik een klassieke opvoeding gekregen, die pas ik ook deels toe bij mijn kinderen. Rebecca van de Cursus Opvoeden zonder Punthoofd helpt je om de signalen in jezelf en in je kind te herkennen die leiden tot onwenselijke situaties. Ze omschrijft het als een stoplicht.

Staat het signaal op groen dan kun je rustig samen met je kind afspraken maken, herken je de oranje signalen dan is het tijd om in te grijpen, bij rood geeft ze tips mee om terug te keren naar het groen. Terugkeren naar het groen is vaak een kwestie van even diep ademhalen, rustig uitleggen en weer verbinding met elkaar maken. Bij pubers komt dit neer op: laat ze maar even met rust. Het gaat mij veel doorzettingsvermogen en tijd kosten om van de opvoedtips uit de Cursus Opvoeden zonder Punthoofd nieuwe gewoontes te maken.

Nieuwe gewoontes introduceren

Ik begin met de nieuwe gewoonte om samen met mijn dochter te ontbijten, even gezellig samen aan tafel zitten in de ochtend. De eerste ochtend gaat mijn gedachte uit naar de tijd die mij dit kost en wat ik allemaal nog in de keuken moet doen. Als we op tijd bij school aankomen, voor het eerst deze week, denk ik na over hoe dat kan. Mijn dochter heeft niet gehuild, niet geschreeuwd en het ontbijtritueel is rustig verlopen. Door vooraf haar mijn kostbare tijd te geven is zij vrolijker en heeft ons dit aan het eind tijd gescheeld waardoor we allemaal een stuk relaxter op school aankomen. Win-win.

Opvoeden: my favourite job! – Foto: Lizet Beek

Persoonlijk

Als ouder en opvoeder ben je de superheld van deze tijd. Alles moet snel, snel, snel en perfect want de wereld kijkt over je schouder met je mee.

Rebecca’s Cursus Opvoeden zonder punthoofd is aangepast op onze manier van leven. De tips zijn direct te gebruiken en toegepast op onze levenswijze, no more old school opvoeding. Het belangrijkste deel dat ik persoonlijk heb meegekregen is dat niet perfectie bij mij past, maar inzichtelijkheid. Inzicht in mijn eigen gedrag door te spiegelen, inzicht in mijn kind door bewust te kijken en te luisteren. Als je mijn verhaal hebt gelezen dan merk je dat ik geen tips van Kindercoach Rebecca beschrijf.

Dat heb ik bewust niet gedaan, want ze zijn voor jou niet bruikbaar. De tips die de kindercoach geeft zijn persoonlijk en op ieders eigen situatie aangepast. Wat bij de één werkt is bij de andere ouder totaal niet van toepassing, want ieder kind is uniek. Om je handleiding meer invulling te geven kan de Cursus Opvoeden zonder Punthoofd je helpen.

Het is ‘maar’ twee avonden investering, even stoom afblazen en erg gezellig, go for it. Je krijgt daardoor uiteindelijk meer tijd en vooral dikke knuffels van je kinderen terug. Heerlijk dat opvoeden, my favourite ‘job’! Meer weten over Rebecca en de Cursus Opvoeden zonder Punthoofd ga dan naar de website van Kindercoachpraktijk Jong

Over Rianne

Meer blogs van Rianne lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.