#2 Kindercoach Tess. HELP! Jullie gaan scheiden…en nu?!

Door

In een reeks van blogs zal Kindercoach Tess van Benthem ingaan op een aantal van jullie opvoeduitdagingen. Tess woont in Enschede met haar man, dochter Anna (2021) en Labrador Milo. Deze week de tweede blog uit een reeks en over pijnlijk onderwerp: Scheiden.  Meer weten over Tess? Lees dan hier haar voorstelblog.

Als je als ouders gaat scheiden is dit nooit leuk, hoe weloverwogen de beslissing ook is. Uiteindelijk wil je allemaal gelukkig zijn en soms betekent dat een scheiding daarin de juiste stap is. Voor kinderen is het een grote gebeurtenis als je ouders gaan scheiden, maar gelukkig zijn er veel manieren en tips om dit zo goed mogelijk te laten verlopen.

Tips en adviezen voor ouders wanneer je gaat scheiden. 

 • Wees duidelijk en consequent. Probeer je te houden aan de gemaakte afspraken en de rust te waarborgen. Het doel is dat kinderen weten waar ze aan toe zijn en om dat te bereiken is soms een goede dosis duidelijkheid en consequentheid nodig. Gaat het een keertje anders? Leg dit dan uit.
 • Wees realistisch. Sommige vragen kunnen best confronterend zijn, maar wees wel eerlijk en realistisch. Valse hoop kan de verwerking van een scheiding behoorlijk in de weg staan. Wederom; kinderen weten graag waar ze aan toe zijn. Dat kan soms even heel verdrietig zijn, maar zal uiteindelijk rust geven.
 • Kinderen horen zo min mogelijk mee te krijgen van ouderlijke conflicten. Vermijd ruzies en discussies waar kinderen bij zijn en praat nooit slecht over de ander tegen het kind. Gebeurt het toch een keertje? Benoem daarna wat er gebeurd is en dat het niks met het kind te maken heeft.
 • Een sociale omgeving is ontzettend belangrijk. Als ouders gaat er, vooral aan het begin, veel energie naar de scheiding. Logisch! Daarom is een sociaal vangnet extra belangrijk. Stel mensen die je vertrouwt en/of die iets voor het kind kunnen betekenen op de hoogte. Vraag om hulp!
 • Wanneer mogelijk, geef toegang tot externe hulp. Het kan heel fijn zijn om er, als ouder of als kind, met een externe over te praten. Via de gemeente worden er verschillende instanties vergoed of schakel een opvoed- en kindercoach in. Die kan vaak wat betekenen voor ouders én kind.
 • Misschien wel de belangrijkste… Luister naar je kind! Een kind mag best een centrale rol hebben in de scheiding. Ze krijgen vaak al veel meer mee dan je denkt (of zou willen) en kunnen goed meedenken over bepaalde beslissingen. Al helemaal als het henzelf betreft. Probeer wel te voorkomen dat ze tussen ouders moeten kiezen. Neem de mening van het kind altijd serieus en stel vragen.

 

Extra tips bij een scheiding voor kinderen van 0 t/m 8:

Jonge kinderen zijn nog niet altijd in staat om over hun gevoelens te praten. Er zijn mooie manieren om erachter te komen wat er in hun om gaat en om daar waar mogelijk op aan te sluiten.

  • Rollenspel is een mooie manier voor jonge kinderen om tot praten te komen. Soms wordt er niet letterlijk iets gezegd, maar zie je in het spel emoties of ervaringen naar boven komen. Dit is ook zeer geschikt om door een externe in te laten zetten.
  • Het boek ‘Het Kleurenmonster’ is een prachtig prentenboek om emoties uit te pluizen. Het Kleurenmonster voelt zoveel door elkaar, maar gelukkig is er een klein meisje die hem helpt om alle emoties uit elkaar te halen. Deze manier gebruik ik zelf ook graag bij jonge kinderen in de praktijk en levert altijd mooie inzichten op.

Extra tips bij een scheiding voor kinderen van 9 t/m 18 jaar

Vanaf een jaar of 9 kunnen kinderen vaak, soms met wat (professionele) hulp, uitleggen wat ze vinden en voelen. Erg belangrijk om ze daarin serieus te nemen en erkenning te geven in hun behoeftes.

 • Praat erover! Een scheiding is niets om je voor te schamen, hoe moeilijk het ook kan zijn. Zodra je praat, merk je dat anderen ook een verhaal hebben en hoe fijn het is al mensen luisteren en kunnen helpen. Kies iemand die voor jou vertrouwt voelt. Villapinedo is een heel mooi platform dat zich inzet voor kinderen van gescheiden ouders. Ze hebben een kaartenset ontwikkeld die kan helpen om gesprekken op gang te brengen met jouw kind(eren)
 • Schrijf dingen op. Even wat dingen van je af schrijven kan voor veel rust en helderheid zorgen. Je kunt je kinderen dit ook als tip meegeven.
 • Villapinedo heeft een boek geschreven gericht aan de kinderen: je hoeft het niet alleen te doen. Mooi om dit aan te bieden aan jouw kind(eren).
 • Voor jou als ouder is er een boek die je juist een kijkje geeft in hoe het voor kinderen is. Een echte eye-opener en een helpend boek om de positie waar jouw kinderen in zitten beter te begrijpen. Het boek heet Voor alle gescheiden ouders.

Klets met Tess: een kletsuurtje voor kinderen van gescheiden ouders (9+)

In mijn praktijk organiseer ik regelmatig ‘kletsuurtjes’ onder de naam ‘Klets met Tess’. Op woensdag 28 februari (16.00-17.00 uur) is het kletsuurtje speciaal voor kinderen met gescheiden ouders.

Een uur lang kunnen kinderen, onder begeleiding van mij, met elkaar kletsen over de scheiding en hun bijbehorende emoties. Daarnaast is er ruimte om ondertussen lekker creatief aan de slag te zijn mét wat lekkers te eten en te drinken.

De kosten zijn €15 p.p. en het ‘Klets met Tess’ moment is altijd eenmalig.

Vragen over het kletsmomentje of over de blog? Of wil je dat ik eens meedenk? Er mag altijd vrijblijvend contact opgenomen worden: www.kindercoachtess.nl.

kindercoach tess

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.