#2 Boosheid bij kinderen: een gastblog door Buro Ego

Door

Debbie van der Lei is docent basis onderwijs in Enschede. Naast haar baan als leerkracht runt ze ook haar eigen praktijk in Enschede: Buro Ego. Met Buro Ego begeleidt Debbie kinderen en ze verzorgt trainingen voor kinderen. In een reeks van twee gastblogs zal Debbie meer achtergrond informatie geven over interessante thema’s rondom kinderen en opvoeding. In deel 1 neemt ze de lezers van Vettt mee in (mentale) veerkracht bij kinderen en in deze blog, (deel 2) gaat het over boosheid bij temperamentvolle kinderen.

Waarom worden kinderen boos? Als je kind boos wordt of is dat betekent het eigenlijk dat hij of zij teleurgesteld is, pijn heeft, verdrietig of gekwetst is. Het kan ook zijn dat angst of onzekerheid een rol speelt. Boos worden en zijn is ook nuttig, je geeft hiermee je grenzen aan en laat merken dat iemand te ver is gegaan. Boos zijn kan een probleem worden als je niets doet met de gevoelens die eronder liggen. Als je kind zijn gevoelens niet kan uiten en de dingen die hem of haar verdrietig maken niet veranderen dan blijft je kind boos en dit wordt alleen maar erger. Een vulkaan die op uitbarsten staat en je kind heeft hierdoor geen controle meer over de dingen die het zegt of doet. Een tips is onderstaande poster, Eerste Hulp Bij Boosheid.

Bron: Centrum Tea Adema

DRITFBUI!

Help, een driftbui! Voor je kind is dit heel vervelend maar ook voor jou. Maar…je kind doet dit niet om je dwars te zitten of om zijn of haar zin te krijgen maar wordt compleet overmand door emoties. Het zal nog moeten leren om hiermee om te gaan.  Het is dus geen kwestie van niet willen maar van nog niet kunnen. Het blijft wel lastig maar als je er zo naar kunt kijken dan vat je het misschien minder persoonlijk op.

Proberen op te voeden tijdens een driftbui lukt nooit!

Niet doen dus! Door al die emoties is je kind niet in staat om naar je te luisteren, en zal hierdoor zeker niet leren van wat je zegt. Het heeft geen enkele zin om midden in zo’n driftbui je kind te corrigeren. Wat kan dan wel helpen? Actief luisteren, probeer je te verplaatsen in je kind. Hoe zou jij je voelen? Benoem dat en vraag wat er aan de hand is. Een groot deel van driftbuien ontstaat juist niet doordat je kind zijn zin wil doordrijven maar omdat hij of zij zich niet begrepen of gehoord voelt. Luister echt naar je kind en pas dan zal je kind ook in staat zijn om naar jou te luisteren.

“Op het moment dat je probeert te streven naar een leven zonder uitbarstingen, ie iedere explosie eigenlijk een teleurstelling” (Eva Bronsveld)

Temperamentvolle kinderen hebben driftbuien, daar ontkom je niet aan. Kijk naar de lange termijn en als het lukt om samen te werken met je kind dan zal je kind steeds beter in staat zijn om zijn emoties op een betere manier te uiten en zullen de explosies minder heftig worden.

Een geduldige en liefdevolle ouder zijn is niet moeilijk en geen kunst aan als je kind heerlijk aan het spelen is of rustig een boekje aan het lezen is. De momenten wanneer je  kind superirritant gedrag vertoont en je hem of haar het liefst achter het behang plakt, zijn de momenten waarop je kind jouw liefde het hardst nodig heeft. Tip: het boek ‘Temperamentvolle kinderen’ van Eva Bronsveld

“Kan een verkeerd gesneden boterham aanleiding zijn voor een epische huilbui? Komen jullie de deur niet uit vanwege een kriebelend draadje in je kinds sok? Blijft jouw kind koppig bij een standpunt, wat je ook probeert? Temperamentvolle kinderen reageren, meer dan andere kinderen, uiterst gevoelig op invloeden uit de omgeving. Ze uiten zich vaak eigenwijs, intens of zijn snel van hun stuk gebracht. Strenger zijn werkt averechts. Hun gedrag negeren heeft geen zin. Een temperamentvol kind vraagt boven alles je begrip, betrouwbaarheid, zorgvuldige aandacht en goede afstemming. Hierdoor zal je kind juist opbloeien in plaats van het steeds moeilijker krijgen.” Aldus Eva Bronsveld.

Training ‘BOOS!’

Buro Ego geeft de training ‘BOOS!’ waarin kinderen (6-12 jaar) in vier individuele begeleidingssessies oefenen om weer grip op hun emoties te krijgen door een oplossingsgerichte en positieve benadering. Voor meer informatie neem je een kijkje op de website: Buro Ego.

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.