Je hond laten inslapen. Hoe betrek je jouw kinderen hierbij?

Je weet dat als je een hond aanschaft ook de dag zal komen dat je weer afscheid moet nemen. Maar als het moment dan werkelijk daar is dan valt het toch zwaarder dat dat je van te voren had kunnen bedenken. Helaas hebben ook wij pas geleden onze hond Ruffle moeten laten inslapen. Hij was al op leeftijd en had verschillende klachten waardoor hij pijn had. In het begin ging het nog goed met medicatie en voelde hij geen pijn. Maar helaas ging het de laatste weken steeds minder goed met hem. We zijn nog bij een gespecialiseerde kliniek in Zwolle geweest. En ook de medicatie die hij daar heeft gekregen heeft maar voor een korte tijd geholpen. Helaas konden we niets meer voor hem doen. En dan komt het moment dat je de keuze moet maken om je maatje te laten inslapen.

Hoe vertel je het aan je kinderen?

Wij hebben 2 dochters, Isolde (8 jaar) en Caitlyn (4 jaar) Zij zijn met Ruffle opgegroeid en weten niet beter dan dat hij bij ons hoort. Naarmate het slechter ging met Ruffle hebben we de kinderen verteld dat hij al oud is, een opa hond, en dat we niet wisten hoelang hij nog bij ons zou zijn. Op het moment dat we zeker wisten dat we Ruffle moesten laten inslapen, hebben we dat aan de kinderen verteld. Daar waren ze heel verdrietig om. Maar omdat ze het wisten konden we heel bewust met ons gezin naar het moment toeleven. We hebben hem de laatste dagen nog extra aandacht en lekkers gegeven om hem nog even goed te kunnen verwennen.

Wat voelt goed om te doen voor je kinderen?

We, vooral ik, vond het best lastig hoe we dit moesten aanpakken. Het belangrijkste is denk ik om het bespreekbaar te maken. Ook hebben we voor beide kinderen een foto van hun samen met onze hond laten afdrukken en heb ik fotolijstjes met stickers gekocht zodat ze deze konden versieren. Ik heb het voor hun klaargelegd en ze zelf laten kiezen wanneer en hoe ze het gingen maken. We hebben ook school ingelicht over dit verdrietige nieuws, dat we onze hond moesten laten inslapen. Ook school heeft er voor en na die tijd aandacht aan besteed. We merkten dat onze kinderen dat heel fijn vonden.

Het moment van inslapen

Ook bij het inslapen hebben we Isolde en Caitlyn de ruimte gegeven om zelf te kiezen wat ze wilden. We merkten dat ze er behoefte aan hadden dat ze die ruimte kregen en ze zijn er de hele tijd bij geweest. Isolde heeft alleen niet gekeken op het moment dat hij de prikjes kreeg. Na het inslapen hebben we samen nog pootafdrukjes gemaakt.

Onze hond is in de tuin begraven

Opa en oma wonen op een boerderij met veel grond, we mochten onze hond daar begraven. Zijn graf was al klaargemaakt en we hebben daar nog een keer samen afscheid van onze hond genomen en hem nog een laatste keer een aai gegeven. Isolde had nog tekeningen gekregen van haar vriendinnen die ze graag bij Ruffle wilde neerleggen. Ook hebben we zijn laatste botje erbij gelegd. Vervolgens hebben we het graf dicht gemaakt. De kinderen waren ondertussen alweer aan het spelen alsof het een gewone dag bij opa en oma was.

Het besef kwam op het moment dat we thuis kwamen

Op het moment dat we na deze verdrietige dag weer thuis kwamen, was het besef daar dat Ruffle echt net meer terug kwam. Ze hebben even heel erg gehuild en we hebben er nog over gepraat. Daarna was het tijd om naar bed te gaan. Ze hebben die nacht goed geslapen. Gelukkig hadden ze de volgende dag weer school, zodat ze er ook nog even op school en met hun vriendinnetjes en in de klas over konden praten.

Moet jouw kind ook afscheid van een huisdier nemen?

Het is voor veel kinderen een erg verdrietige gebeurtenis, afscheid nemen van een huisdier. Ik denk dat het goed is om de kinderen bij dit soort omstandigheden de ruimte te geven die ze nodig hebben, maar ook om het bespreekbaar te maken. Kinderen voelen vaak zelf wel aan wat ze fijn vinden. Voor ons heeft het op deze manier goed gewerkt. En merken we dat het onze kinderen heeft geholpen.

Heb jij ook ervaring met het nemen van afscheid van je huisdier?

Ik ben benieuw hoe jullie de kinderen betrokken hebben bij het afscheid nemen van een huisdier? Wil je dat met ons delen, laat gerust een bericht achter hieronder.

Over Marscha

Meer blogs van Marscha lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.